AcasăSOCIALSalariile polițiștilor, la mâna lui Bode

Salariile polițiștilor, la mâna lui Bode

Bode, împins la înaintare cu un buget insuficient

Bugetul MAI din acest an va fi același ca și anul trecut, potrivit Ministerului de Finanțe. Sindicaliștii din Poliție susțin că acest lucru nu este posibil, având în vedere că cheltuielile au crescut cu miile de pensionări și cu angajările făcute. Lucian Bode trebuie să decidă acum de unde să taie, salariile și sporurile polițiștilor fiind în pericol.

Sindicaliștii din Poliție au fost informați de către reprezentanții Ministerului de Finanțe că MAI va avea alocat în 2021 același buget și că este treaba lui Bode cum îl împarte. ”Dacă asta este poziția ministrului de Finanțe, atunci poziția noastră rămâne în continuare fermă, pe noi ne interesează ca polițiștii să aibă suficiente fonduri să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu, să ne asigure bani de salarii și pensii, așa cum sunt ele prevăzute în lege, dacă nu, să plece. Poziția noastră este că, dacă nu este capabil să obțină bani, pentru că bani se pot obține în țara asta, domnul ministru de Finanțe să-și facă bagajul și să plece acasă, să ne lase. Anul trecut era prevăzut în lege un anumit nivel al salariului, iar anul acesta este un alt nivel. Domnul ministru de Finanțe să respecte legea și să o citească, pentru că în lege spune că Ministerul Afacerilor Interne trebuie să beneficieze de o sumă mai mare. Când s-a dus la Cotroceni să ia lumină și să depună jurământul a spus că jură să respecte Legea, păi să o respecte. Bugetul MAI trebuie să fie mai mare decât cel de anul trecut pentru că bugetul pentru pensiile polițiștilor este susținut tot din bugetul MAI și am avut peste 3.000 de polițiști care s-au pensionat și s-au adus cel puțin 3.000 în locul lor. Pe de altă parte, la pensie trebuia să le dai inflația de 3,8%. Păi nu înseamnă un buget mai mare? Să plece acasă acest ministru catastrofă al Finanțelor. Dacă nu sunt în stare acești haștagiști să guverneze, să ne lase în pace și să plece acasă”, ne-a declarat Marius Ionescu, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Proteste și în luna februarie

Polițiștii sunt deciși să continue protestele și în luna februarie până la soluționarea revendicărilor. ”Acțiunile de protest vor înceta numai după ce Guvernul și MAI vor renunța la aceste măsuri de austeritate, care sunt menite să ne sacrifice încă o dată în ultimii 11 ani. Reprezentanții Federației Publisind și ai Sindicatului Europol au fost invitați joi de către conducerea Ministerului Finanțelor Publice la discuții, ocazie cu care președintele Sindicatului Europol, Cosmin Andreica, a ridicat problema alocării fondurilor către Ministerul Afacerilor Interne pentru plata drepturilor restante, adică a 3-a tranșă din aplicarea Legii salarizării nr. 153/2017.  Ministerul Finanțelor Publice a precizat că a alocat MAI un buget similar anului trecut și că pe ei nu-i interesează modul în care ministrul Lucian Bode va aloca banii și pentru ce cheltuieli. Ei bine, de acum situația devine destul de interesantă în condițiile în care MAI a hotărât să sacrifice plata tranșei de 1/3 conform Legii nr. 153/2017, în detrimentul altor cheltuieli care ar putea fi eliminate sau suspendate. MAI poate renunța temporar la plata salariilor pentru lucrări de excepție și misiuni speciale care sunt acordate precum <<roata țigănească>> șefilor din cadrul unităților subordonate sau la umflarea salariilor șefilor cu ore suplimentare și spor de SDSL.  Doar din aceste două exemple sumele economisite s-ar apropia de costul aplicării Legii salarizării 153/2017”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.

Polițiștii răspund doar la apelurile de urgență

Sindicaliștii de la Europol au anunțat că protestele continuă, astfel că polițiștii nu mai dau amenzi și răspund doar apelurilor făcute prin sistemul 112. ”E timpul să nu mai acceptăm să fim prostiți și momiți cu firimituri. Polițiștii nu sunt nici cerșetori și nici asistați social. Polițiștii vor doar să se respecte Legea nr. 153/2017 pe care inclusiv cei din PNL, USR, UDMR au votat-o în 2017. Vom continua protestele și facem din nou un apel către colegii care nu au respectat formele de protest asumate: aplicarea de avertismente, refuzul de efectuare a orelor suplimentare, refuzul de îndeplinire a altor sarcini față e cele menționate în fișa postului, limitarea activității doar la intervențiile la apelurile de urgență 112”, se mai precizează în comunicatul Sindicatului Europol.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
8.959 afisari

2 COMENTARII

  1. No mai ușor ca domn ministru e ardelean…. 2 ani ii “trebe” sa se acomodeze cu ministerul, încă 2 ani sa/sa-l cunoască lumea p’acolo… și după vedem ce mai e de făcut… poate schimba secretarii de stat…. oarece șefuleți… cei așa graba…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger