AcasăSOCIALSalariaţii din România care primesc în plus între 500 - 1000 lei...

Salariaţii din România care primesc în plus între 500 – 1000 lei dacă lucrează în weekend. Banii intră pe card din această lună

salariul minim

Angajații din sistemul sanitar public vor primi bani în plus la venitul financiar lunar, dacă vor lucra în weekenduri, cu alte cuvinte vineri noapte, sâmbătă și duminică.

Măsura vizează personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar-sanitar, care asigură asistență medicală.

Câţi bani vor primi angajaţii din sistemul sanitar?

Banii despre care am amintit se vor acorda, potrivit ordonanței de urgență adoptată la finalul lunii iunie 2023, sub formă de indemnizație lunară. Începând cu data de 1 august 2023, angajații din sistemul sanitar vor beneficia de o serie de o indemnizații, în valoare de:

  • 500 de lei pentru medicii specialişti şi primari care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază;
  • 1.000 de lei pentru medicii specialişti şi primari care efectuează lunar cel puţin două gărzi în afara normei legale de bază;
  • 500 de lei pentru biologii, chimiştii şi biochimiştii care efectuează lunar cel puţin două gărzi;
  • 500 de lei pentru asistenţii medicali, tehnicienii de radiologie şi imagistică licenţiaţi, asistenţii medicali de laborator clinic licenţiaţi, licenţiaţi în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenţii medicali dentari licenţiaţi, asistenţii medicali de profilaxie dentară licenţiaţi, asistenţii medicali licenţiaţi în nutriţie şi dietetică, moaşe, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor;
  • 100 de lei pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare, nu se lucrează, dar nu mai mult de 300 de lei lunar pentru toate categoriile de personal, cu excepţia celor prevăzute la lit. a-c).

38 de zile lucrătoare – concediu de odihnă

Același act normativ prevede instituirea unei limite concrete a duratei concediului de odihnă anual. Astfel, angajații din domeniul public de sănătate vor avea dreptul la 38 de zile lucrătoare libere, în funcție de vechime, calculate potrivit contractului colectiv de muncă.

De asemenea, „în termen de 12 luni de la data concedierii ca urmare a desfiinţării unităţii sanitare, salariatul concediat prin concediere colectivă are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reînfiinţat în aceeaşi activitate, fără examen, concurs sau perioadă de probă”.

author avatar
Andrei Ștefan