AcasăSOCIALSalariații din învățământ ies în stradă. Se anunță protest în Piața Victoriei...

Salariații din învățământ ies în stradă. Se anunță protest în Piața Victoriei și la sediile PSD și PNL/Ce nemulțumiri au

Salariații din învățământ ies în stradă. Se anunță protest în Piața Victoriei și la sediile PSD și PNL/Ce nemulțumiri auSalariații din învățământ ies în stradă. Se anunță protest în Piața Victoriei și la sediile PSD și PNL/Ce nemulțumiri au

Nici bine nu a început anul, că se anunță deja proteste în rândul sindicaliștilor. După ce s-a aflat că angajații din poliție, penitenciare și militarii rezerviști sunt gata să iasă în stradă, în Piața Victoriei, la începutul lunii viitoare, sindicaliștii din Educație nu par dispuși să mai aștepte.

Așa că au decis să iasă în stradă joi, 13 ianuarie. Nu oriunde, ci în fața sediului Executivului condus de către Nicolae Ciucă, dar și la sediile principalelor două formațiuni din cadrul coaliției de guvernare – PSD și PNL.

Anunțul vine de la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“, care reprezintă peste 300.000 de salariați din învățământ, și care, după ce au ajuns la concluzia „că actualul Guvern continuă politica de a desconsidera salariații din învățământ”, au decis calendarul protestelor.

Concret s-a anunțat că, joi, 13 ianuarie, începând cu ora 10.00, nu mai puțin de 100 de membri vor protesta în Piața Victoriei, iar de la ora 11.30 se vor picheta sediile PSD și PNL.

Ce nemulțumiri au

S-a mai aflat că nemulțumirile țin de sfera salarială. „Reamintim reprezentanților Guvernului României și partidelor politice că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020.

Majorarea salarială de doar 4 % de la data de 1 ianuarie 2022, care înseamnă o creștere a veniturilor cu aproximativ 65 de lei net pentru personalul didactic de predare, a provocat o stare de nemulțumire generală în rândul salariaților din învățământ.

De asemenea, trebuie avut în vedere și faptul că peste 30.000 de salariați din categoria personalului nedidactic din învățământ beneficiază de salariul minim brut pe țară garantat în plată, deși, de la data declarării pandemiei COVID-19, acești salariați au desfășurat și alte tipuri de activități ce nu au legătură cu cele specifice postului deținut.

În plus, personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile H.G. nr. 34/2018 și H.G. nr. 569/2017”, se mai precizează într-un comunicat comun transmis de către reprezentanții celor trei federații din învățământ conduse de către Simion Hancescu, Marius Nistor, respectiv Anton Hadăr.

Și ar mai fi un apsct pe care sindicaliștii vor să-l aducă în atenția guvernanților și nu numai – acela că „în prezent, cele trei federații sindicale au în desfășurare un referendum privind declanșarea grevei în sistemul educațional”.

Vă amintim că sindicaliștii din Educație au ieșit în stradă, pentru a protesta în fața Guvernului, și în decembrie anul trecut.

212 afisari

2 COMENTARII

  1. De ce nu „protestau” când zăceau acasă, nu făceau nimic și luau toți banii. Pardon, când „lucrau online”. Pe salariul întreg. EI CREDEAU CĂ BANII PICĂ DIN CER?
    NU LE AJUNGE CĂ LE-AU FURAT COPIILOR DOI ANI DIN VIAȚA DE ȘCOLAR!? DOI ANI DE VIAȚĂ.

    DE CE NU PROTESTAU CÂND LE IMPUNEAU NENOROCIȚII SĂ SE INJECTEZE PENTRU A INFECTA ȘI COPII!

    P.S. Doar ca fapt divers: voi ați mai auzit de vreo întreprindere, pardon, firmă, care să mai existe după ce scoate pe piață 44% rebuturi? No, învățământul românesc funcționează. ȘI „DASCĂLII” VOR SĂ MAI FIE ȘI RĂSPLĂTIT PENTRU O AȘA „RENTABILIATE”!

  2. Barbu Gheorghe Ce prost mai eşti! Cum au furat profesorii 2 ani din viața copiilor? Nu cumva în mintea ta de needucat profesorii au provocat pandemia? Munca la on-line pe computer nu e muncă pentru tine? Aşadar nici contabili şi nici informaticieni, arhitecții sau designeri care lucrează la computer din punctul tău de vedere nu lucrează? Doar cei care dau cu lopata sau plimbă roaba muncesc din punctul tău de vedere! Vai şi amar ce mentalitate, păcat că nu te-ai născut în evul mediu!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger