AcasăSOCIALȘah la Guvern. Interdicție de 5 ani la vânzarea companiilor românești

Șah la Guvern. Interdicție de 5 ani la vânzarea companiilor românești

Parlamentarii, în luptă directă cu Guvernul Cîțu

Bătălia pentru blocarea vânzării companiilor strategice românești este departe de a se fi încheiat. După ce Guvernul a aprobat un proiect de lege care abroga interdicția de vânzare a acțiunilor societăților cu capital integral sau majoritar de stat, parlamentarii au depus la Senat un act normativ care interzice timp de 5 ani vânzarea activelor companiilor românești.

Salvarea companiilor românești de la vânzarea lor pe nimic ar putea veni chiar de la parlamentari. Lupta de anul trecut pentru impunerea legii care interzicea, timp de doi ani, vânzarea activelor și acțiunilor statului la companiile românești a fost una acerbă. Întoarsă și de la Cotroceni, legea a reușit să apară totuși în Monitorul Oficial.

Imediat, Ludovic Orban a emis o ordonanță care permitea însă vânzarea activelor acestor societăți. La începutul lunii trecute, Guvernul Cîțu e aprobat un proiect de lege care abroga, integral, interdicțiile de vânzare ale companiilor românești. În Parlament a fost însă depus un alt proiect de lege care interzice nu pe doi ani, ci pe cinci ani vânzarea activelor societăților cu capital de stat. ”După anul 1989 au fost privatizate 7.726 de companii, iar rata de succes este mai mică de 25%, Adică mai puțin de 25% din companiile privatizate mai sunt în viață. Efectul social al acestui fenomen este pierderea a două milioane de locuri de muncă. Eșecul privatizărilor în România este din cauza corupției guvernelor din ultimii 30 de ani, a momentului ales, dar și a formei aleasă de stat, respectiv vânzare directă. Trebuie elaborată o Strategie Națională de menținere a portofoliului statului la companiile strategice și de maximizare a participațiilor statului la o serie de companii care trebuie declarate companii de siguranță națională. Pe perioada pandemiei și perioada imediată post pandemie prețurile scad, piața nu funcționează la parametri optimi și riscăm ca avuția națională să fie vândut la prețuri derizorii, fapt care ne va aduce în situația de a pierde controlul statului în domenii strategice, de siguranță națională”, se arată în expunerea de motive a proiectului Legii privind interzicerea înstrăinării activelor statului pe perioada pandemiei Covid-19 și o perioadă determinată post-pandemie.

Pandemia mai durează

Inițiatorii proiectului legislativ consideră necesară declanșarea unui referendum național prin care cetățenii să fie întrebați dacă doresc înstrăinarea activelor ori privatizarea Hidroelectrica, CEC Bank, Tarom, Poșta Română, CFR Marfă, Portul Constanța, Romgaz, CFR Călători, Transgaz, Nuclearelectrica, Compania Națională Aeroporturi, etc. Senatorii și deputații reglementează prin lege suspendarea înstrăinării activelor pe o perioada de 5 ani pentru ca, în ipoteza vânzării activelor, acestea vor micșora valoarea acelor companii care vor rămâne doar un nume pe o simplă bucată de hârtie. ”Nu sunt semnale că pandemia se apropie de sfârșit, din contră, se pare că mutațiile virusului SarsCov-2 vor determina prelungirea pandemiei mult timp de acum încolo. Față de această situație se impune dezbaterea acestei propuneri legislative în procedură de urgență, odată cu reexaminarea legii de respingere a Ordonanței de Urgență 166/2020 care modifică într-un mod neconstituțional, peste votul Parlamentului, Legea 173/2020”, susțin inițiatorii proiectului de act normativ.

Reglementarea interdicțiilor, un drept al legiuitorului

Parlamentarii arată că, în sistemul constituțional român, regula este aceea că Guvernul nu dispune de dreptul de reglementare primară a relațiilor sociale, ci doar de dreptul a adopta legislația secundară. În opinia acestora, reglementarea interdicției de înstrăinare a participațiilor statului este atributul suveran al legiuitorului, care, exercitând competența constituțională consacrata de art. 61 alin. (1), a acționat în interiorul marjei proprii de apreciere și a stabilit dispoziții legale care constituie expresia politicii statului în materie de privatizare pentru următorii 5 ani. ”Măsura legislativă are ca finalitate tocmai evitarea pierderilor patrimoniale pe care statul le-ar putea suferi în ipoteza în care acesta ar înstrăina în această perioadă activele pe care le deține la diferitele entități economice”, se precizează în motivarea proiectului de lege.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
9.233 afisari

20 COMENTARII

  1. Să nu mai înstrăinam nimic din obiectivele create cu trudă multă in timpuri istoric trecute.Să vindem ce facem noi acum, dacă facem ceva!

    • Corect! Aceste obiective strategice sunt parte din patrimoniul national creat nu numai cu truda si multi bani ,dar si imense sacrificii ale noastre,ale celor care acum ,batrani fiind,suntem desconsiderati !

  2. De ce numai pe cinci ani? Cam puțin, mult prea puțin. Noi nu sîntem in stare, trebuie să ne gestioneze alții bogățiile, creativitatea, munca, resursele? Dacă ar guverna cinstea și dragostea de Țară, care este extrem de bogată, încă, și ar putea recupera, in timp, ceea ce a pierdut, atunci ar trăi bine-mersi și politicianul, și muncitorul. Numai să nu mai fie atîta lăcomie (unii parcă s-ar hrăni cu cincizeci de guri), corupție, trădare, fărădelege. Nu e greu, alții cum pot? E nevoie de dictatura legii, a legilor corecte și în folosul celor mulți, de oameni competenți în funcții potrivite. De demnitate, nu slugărnicie. De cultură adevărată, nu promiscuitate. De dragoste de Țară și de Neam, nu de trădare atroce. De UNITATE adevărată, nu dezbinare. Iar cei vinovați, să plătească. E nevoie de DREPTATE, și pentru România.

  3. Sa speram ca parlamentul va reusi…vor sa vanda aeroportul Otopeni, CEC-ul si portul Constanta….nu stiu daca ati fost vreodata in zona de vama port Constanta….daca vand portul s-a ales praful de economia tarii…..

  4. În 5 ani se va duce dracu și Joh-anus și „guvernul lui” , dar mai mult, vor ajunge la pușcărie pentru genocid împotriva poporului român și înaltă trădare națională !

  5. Corect! Aceste obiective strategice sunt parte din patrimoniul national creat nu numai cu truda si multi bani ,dar si imense sacrificii ale noastre,ale celor care acum ,batrani fiind,suntem desconsiderati !

    • L-ai votat pe Iliescu, așa-i? Nu ți-a plăcut Punctul 8 din Declarația de la Timișoara. No, acum îți dau securiștii și urmașii secretarilor de partid numai „considerație”.

      • AUZI ASTA CU ILIESCU SI PSDE,PSD E FUMATA MAI LASA DRACULUI VRAJEALA ILIESCU NU MAI E IN POLITICA DE 25 DE ANI , RESTUL DE ATUNCI PANA AZI CE DRACU AU FACUT, AAAAAAAAAAAA AU VANDUTB TOT INPREUNA CU SECURITATEA EAUSISTA CARE E MAI ACTUALA CA ORICAND CU PIII EI DE HIENA SECURISTA.

  6. Un mare NU suntem de acord cu vânzarea activelor statului. Acești trădători de neam și tara din guvern și toți cei care ii susțin vânzarea activelor statului trebuie sa plece din funcțiile lor, sa fie cercetării cine se găsește vinovat sa fie judecat și condamnat pt faptele de genocid, tragic de influenta, instigare la ura prin masurile lor etc. Tara asta e bogata, mana de lucru este asa ca o putem îmbogăți din nou. Doar sa se vrea.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger