AcasăSOCIALSabotaj la industria românească de medicamente. Statul preferă importurile

Sabotaj la industria românească de medicamente. Statul preferă importurile

medicamenteOpt medicamente noi pe lista medicamentelor compensate. Actualizarea se va face pe 1 mai

Producătorii de medicamente din România riscă să-și închidă porțile, din cauza politicii aberante dusă de Guvern. Prețurile medicamentelor aflate pe lista compensatelor sunt ținute sub costurile de producție până când dispar de pe piață, moment în care statul se repede să le importe, evident, mult mai scump. Două fabrici din țară deja au dispărut, iar în acest ritm, în scurt timp, România va deveni dependentă total de importuri.

Dispariția recentă a Euthyroxului, medicament vital pentru cei cu afecțiuni tiroidiene, a fost doar vârful aisbergului, susțin producătorii de medicamente. Dacă Guvernul nu va lua măsuri urgente pentru creșterea prețurilor, pacienții români riscă să rămână fără tratamente. Ministerul Sănătății este cel care stabilește prețurile medicamentelor aflate pe lista compensatelor, însă acestea au ajuns, la cele mai multe dintre ele, sub costurile de producție.

”Mi se pare absolut aberant ca, atunci când dispare un medicament, în loc să se stea de vorbă cu producătorul din România, statul se grăbește să aducă medicamentul din import, pe acea autorizație de nevoi speciale, la un preț mult mai mare, pentru că pe această autorizație nu există o metodologie de calcul a prețurilor. Suntem într-o situație în care începem să ne întrebăm dacă nu cumva acesta este obiectivul, ca medicamentele din nomenclatorul fabricilor din România să fie scoase din uz și să fie aduse medicamente mai scumpe din afară. În ritmul acesta, este posibil ca, peste 5 ani, să nu mai existe nicio fabrică de medicamente în România. Deja s-au închis două”, ne-a declarat Dragoș Damian, directorul executiv al Terapia Cluj. În plus, în România se plătește și taxa clawback, care înseamnă că producătorii trebuie să achite statului 20% din valoarea medicamentelor vândute. Taxa a fost introdusă acum 11 ani, ca să limiteze utilizarea medicamentelor scumpe, dar acum a devenit o sursă de venit la Ministerul Finanțelor. Dacă s-ar reduce această taxă, s-ar îmbunătăți rentabilitatea medicamentelor și nu ar mai dispărea de pe piață, spun producătorii.

Un miliard de lei pentru sănătate

Reprezentanții fabricilor de medicamente ne spun că, pe lângă prețurile crescute, la materii prime și materiale deja sunt timpi de așteptare de un an, un an și jumătate pentru unele dintre ele, pentru că, după pandemie, a crescut cererea de medicamente pe plan mondial.

”Și atunci producătorii de substanțe active prioritizează și trimit la fabricile de la care pot obține un preț mai mare. România are prețurile cele mai mici din Europa, iar avantajul este doar pentru exportul paralel, pentru că distribuitorii cumpără de aici și le vând afară. În ultimii doi ani, Ministerul Sănătății nu a mai crescut prețurile la medicamente, cu foarte mici excepții. Conform reglementărilor de la noi, nu ai voie să vinzi la un alt preț decât cel stabilit de Ministerul Sănătății, iar 60% din volumul de medicamente sunt cele generice, ieftine, cu prețuri de sub 100 de lei. În Polonia, dacă iei un medicament pe rețetă compensată este mai ieftin, dacă îl iei fără rețetă compensată poți să-l iei mai scump”, ne-a precizat directorul executiv al terapia Cluj, Dragoș Damian. Acesta mai arată că medicamentele noi introduse la compensare în ultimii 4 ani au însemnat o alocare bugetară de 5 miliarde de lei pe an, pentru 200.000-300.000 de pacienți și nu consideră că alocarea unui miliard de lei pentru 10 milioane de pacienți este un efort bugetar prea mare.

Se renunță la producție

Pierderile producătorilor sunt atât de mari, încât aceștia sunt nevoiți să oprească fabricarea medicamentelor nerentabile, pentru că Ministerul Sănătății nu acceptă majorarea prețurilor. Ingredientele active au înregistrat majorări de prețuri de peste 200%, iar cele ale materiilor prime, cu peste 150%. ”La acestea se adaugă și presiunea scumpirilor record la energie electrică și gaze naturale, din ultimii doi ani, componente esențiale care se reflectă în costurile de producției ale medicamentelor, cu procente năucitoare de aproape 300% la sută în cazul energiei electrice, respectiv 258% pentru gaze naturale”, susțin producătorii de medicamente.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.568 afisari

22 COMENTARII

    • TOTI, ABSOLUT TOTI, SUNTETI NISTE LICHELE SI NISTE BORFASI DE CEA MAI JOASA SPETA !!!!!! SIKTIR INTREGII CLASE POLITICE, IN FRUNTE CU SLUGA JEGOASA WERNER…….CARE SE VISEAZA SECRETAR GEN. NATO, CU PRETUL SACRIFICARII UNUI POPOR CARE , IN NAIVITATEA LUI , I A OFERIT CEA MAI INALTA FUNCTIE IN STAT….HUOOOOOOOOOOOOOOOOO , JAVRELOR !!!!!!!!!!!!!!

      • PROPAGANDA LINGAILOR IN CUUR DE PE ZIARE.COM DEPASESTE ORICE LIMITA CHIAR SI PE CEA DE PE TIMPUL LUI CEAUSESCU ! MUISTII SI PUPATORII DE GAOZURI MARONII DE PE ZIARE.COM AU IMPUS O CENZURA SEVERA SI LINSUL IN CUUR A POLITICIENILOR ACTUALI IN FRUNTE CU SALAMUL DE SIBIU ESTE OBLIGATORIE ? IN CAZ CONTRAR CENZURA SI INSULTE SI AMENINTARI PE ZIARE.COM

        CLOSETUL SI FOSA SEPTICA ZIARE.COM UN SITE AI FOSTILOR COMUNISTI . ACTUALII PUPUNCURISTI FIDELI AI REGIMULUI DICTATORIAL CU O COALITIE LA ORDINUL UNUI VENETIC
        INTOARCEREA IN TIMP SI A NOII EPOCI DE AUR ESTE REALIZATA DE UN IMPOSTOR PERFID SI TIRANIC LA FEL CA CEAUSESCU
        LUATI AMINTE DACA VRETI CA ISTORIA SA NU SE MAI REPETE

        VIATA E FRUMOASA SI IMBELSUGATA SCRIU CEI DE PE ZIARE.COM PRIMUL MINISTRU CIUCA SI PRESEDINTELE IOHANNIS VEGHEAZA LA BUNASTAREA ROMANILOR SCRIE ZIARE.COM

        TOTI, ABSOLUT TOTI, SUNTETI NISTE LICHELE SI NISTE BORFASI DE CEA MAI JOASA SPETA !!!!!! SIKTIR INTREGII CLASE POLITICE, IN FRUNTE CU SLUGA JEGOASA WERNER…….CARE SE VISEAZA SECRETAR GEN. NATO, CU PRETUL SACRIFICARII UNUI POPOR CARE , IN NAIVITATEA LUI , I A OFERIT CEA MAI INALTA FUNCTIE IN STAT….HUOOOOOOOOOOOOOOOOO , JAVRELOR !!

  1. Mâncă un zmău si xzmau ntre timp.
    Si zice :ce drăgut e zmăul.
    Zmåul:care dintre noi?

  2. Atat timp cat institutiile de forta si justitia menite sa apere tara si cetatenii de sabotori sint de partea sabotorilor , degeaba se scriu articole si se fac dezvaluiri la tv . nimeni nu face plingeri penale , toate aceste ” dezvaluiri ” sint de forma , un fel de flecareala sa aiba fraierii ce injura pe net .

  3. Zmauras cu minti pierdute
    Cine dracu te-a lasat
    Pe aceste saituri slute
    Ce doresti ,siktir drogat!
    Ti-ai pierdut mintile proaste
    Atat cat le mai aveai
    USERIST plin de rahaturi
    Iti zburda mintea cu scai!

  4. Statul, e un trantor care nu face nimic… ba, face… trandaveste, vinde ce mai poate, ne cocoseaza cu inpozite si dari, se imprumuta la zarafi si cheltuie nesabuit pentru buzunarele lor, a familiilor lor, prietenilor si a mafiei partidelor. Noi, p….mea, zero barat.

  5. iar te-au uitat sa-ti dea medicamentele si te-a apucat delirul cu zmaii tai ? suna la 112 nebunule !

  6. Inceputul a fost Institutul Cantacuzino, de unde cumparai pe nimic vaccinuri antigripale, vaccinuri antiparadontoza (era 17 lei setul de 12 fiole injectabile), gamaglobulina, etc. L-a luat MApN iar acum poti cumpara de acolo koae prajite, muci ambalati si multa multa placuta suedeza. Amin.

  7. Cel mai ticalos guvern din istoria Romaniei.Cu toate astea se mai gasesc cretini care ii pupa in fund cum e derbedeul de mai sus

  8. Domnu’ Anonim,si faca faci plangeri penale,care este efectul ? Te astepti cumva ca procurorii mei sa rezolve ceva ? Dumneta nu vezi ca zi de zi, procurorii si judecatorii mei,sub inaltul patronaj al Cocotatului penal esuat,au grije doar sa-i mangaie pe crestet pe interlopii mei sau ai altora,sa le dea drumul pe banda rulanta ? Chiar si cand mai ajunge cate unul in fata judecatorilor mei,tot asa,liberi sa ne rada in nas.In schimb,daca vreo baba cu patrunjelul la vedere ” incalca legea,” ” Justitea mea” e pronto pe faza.

    • Domnu’haops , atunci stai asa ca tine sa nu faci nimic si sa te smiorcaiesti pe net ca are efect mai mare .

    • @prostul de la 30;18;46 . iti este frica ca vor pati ceva de nu vrei plingeri penale ? ori esti prost gramada ori postac de partid securist , mars zdreanta ce esti !

  9. Cum dracu sclavii coloniei se pricep numai la rau? Sau nici la asta nu se pricep, le spun altii ce sa faca? Nici o surpriza. Nu trebuie sa producem nimic. Sa importam totul, ca asa ii sta bine unei colonii. Daca s-ar putea, am importa si aer, sau soare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger