Bucată cu bucată, Transilvania redevine proprietatea Ungariei, cu sprijinul din umbră al autorităților române. Ultima vânzare de acest gen, cea a castelului baronului Wesselenyi din Jibou, este mai mult decât emblematică. Și asta pentru că, în urmă cu 8 ani, Grădina Botanică Jibou a fost sabotată chiar de autorități când a vrut să cumpere și să restaureze castelul din bani europeni.
Finalizat la 1800, Castelul Wesselenyi, care face parte integrantă din Grădina Botanică Jibou, din județul Sălaj, ar fi trebuit să intre în proprietatea statului român chiar în urmă cu opt ani. Atunci, directorul grădinii Botanice a depus un proiect pe fonduri europene, însă autoritățile române au decis să saboteze, efectiv, finanțarea. ”În urmă cu opt ani de zile noi am depus un proiect pe fonduri europene prin care urma să achiziționăm castelul, să-l restaurăm și să creăm un centru de studii avansate în domeniul biologiei vegetale, care ar fi însemnat un obiectiv național important, cum este și cel de la Măgurele. Ar fi fost conectat cu alte institute și instituții de genul acesta din lume, de la care am avut scrisori de susținere când am făcut proiectul și s-ar fi autofinanțat, nu mai era nevoie de investiții suplimentare. Din păcate, nu am obținut finanțarea. Evaluările europenilor au fost foarte bune, dar cele ale românilor au reușit să îngroape proiectul, pentru că cineva de la noi a scris la sfârșitul evaluării, într-o engleză stricată, că proiectul este prea mult pentru Jibou. Se putea face atunci, era o ocazie să-l preluăm noi, să intre în patrimoniul național”, ne spune Cosmin Sicora, directorul Grădinii Botanice Jibou.
Consiliul Județean a aprobat, tacit, vânzarea
Castelul Wesselenyi a fost vândut luna trecută Ungariei, după ce Consiliul Județean Sălaj a depus oferta de cumpărare la trei zile de la expirarea ei. Castelul putea fi cumpărat de Ministerul Culturii, care avea drept de preempțiune, dar acesta a transferat dreptul către Consiliul Județean Sălaj, care a depus oferta prea târziu. Proprietarii l-au scos la vânzare, iar timp de 15 zile cei care aveau drept de preempțiune ar fi trebuit să depună oferta de preț. Consiliul Județean nu a depus nimic în acest timp, iar în a 16-a zi castelul a fost cumpărat de statul maghiar. Consiliul Județean a depus o ofertă în a 18-a zi și acum conducerea instituției spune că va ataca în instanță vânzarea, știind că nu va avea câștig de cauză. ”Noi aparținem de Ministerul Educației și am făcut solicitări să ne aloce fonduri pentru achiziționare și pentru dezvoltarea unui centru de studii avansate în domeniul biologiei vegetale. Dar nu s-au găsit bani. Castelul e parte a întregului ansamblu al grădinii Botanice și ar fi fost frumos să fie un complex, pentru că mai sunt clădiri în administrarea noastră, printre care și grajdul baronului Wesselenyi. Foarte mulți turiști din Ungaria vin să vadă castelul, vin în grupuri organizate, cu autocarul. Familia Wesselenyi a fost o familie importantă în istoria Austro-Ungariei, de aceea există un interes pentru castel. Grădina s-a înființat pe vechiul parc al castelului și este domeniul public al statului român. S-au făcut solicitări pentru retrocedare acum vreo șapte ani, dar foștii proprietari au fost despăgubiți”, ne-a mai precizat Cosmin Sicora, directorul grădinii Botanice Jibou.
Anul trecut, două monumente istorice au devenit ungurești
Numai în 2020, Ungaria, printr-o companie de stat, a reușit să achiziționeze două clădiri emblematice din Transilvania. Una dintre acestea se află tot în județul Sălaj, în Carei, unde funcționaseră Primăria și Banca Albina, clădirea fiind declarată monument istoric. Tot anul trecut, Guvernul de la Budapesta, prin intermediul unei fundații de stat, a cumpărat clădirea care adăpostea Hotelul Melody din centrul municipiului Cluj.