AcasăSOCIALS-au tranșat afacerile la MAI. Băștile și cămășile polițiștilor, cumpărate la suprapreț

S-au tranșat afacerile la MAI. Băștile și cămășile polițiștilor, cumpărate la suprapreț

Noile uniforme ale polițiștilor, de proastă calitate și la suprapreț

Afacerea de 18 milioane de euro, pentru noile uniforme ale polițiștilor, a fost tranșată. Licitațiile au fost câștigate și de unicii ofertanți, ne spun sindicaliștii din Poliție, iar prețurile obiectelor vestimentare sunt cel puțin duble față de cele de pe piață, care au și o calitate net superioară. Totodată, firmele câștigătoare vor încasa de la MAI de trei sau chiar de patru ori mai mult decât cifra lor de afaceri.

MAI a reușit să finalizeze licitațiile și comenzile doar pentru o parte din obiectele vestimentare ce compun noua uniformă a polițiștilor. Prețurile de achizție, în loc să fie mai mici dat fiind cantitățile mari produse, sunt duble și chiar triple, semn că cineva trebuie să și câștige din afacerea asta. Singurul produs care este mai ieftin este jacheta, un element foarte important pentru polițiști, însă aici se pare că s-a făcut rabat de la calitate în mod grosolan. Comenzile date de MAI, în funcție de banii de care a dispus, au fost  3.005 caschete, cu un preț de 150 lei/bucată, 1.620 de berete la 63 de lei bucata, 323 jachete la un preț de 580,5 lei, 1.620 impermeabile, la 270,58 lei/ bucată și 3.240 cămăși unifrămă de serviciu, la un preț unitar de 126 de lei. Firmele care au câștigat licitațiile pentru acrodurile cadru ale acestor elemente din noua uniformă sunt Treximco SRL, Gconf Comercial SRL, Axel Project SRL, Vladoor Smart SRL și Mentro SRL. ”Am cautat și am găsit un model echivalent în piața internțtională de echipament tactic și ne-am oprit asupra jachetei Delta Eagle a celor de la UF PRO, care este unul dintre jucătorii și producătorii importanți de pe piața echipamentului tactic. Diferențele sunt enorme, plecând de la design și culminând cu prețul. Este adevărat faptul că o jachetă de 271 euro (circa 1.355 lei), a celor de la UF PRO, nu se va compara niciodată cu una de 580 de lei produsă în România, dar în momentul în care te lauzi că vei face și vei drege, măcar te poți inspira de la unii dintre cei mai buni”, ne spun reprezentanții Sindicatului Polițiștilor Europol.

Bască de lux

63 de lei pentru o beretă, care este o bască simplă, este un preț foarte mare, atâta vreme cât pe piață se pot cumpăra de trei ori mai ieftin. ”Nu am mai avut până acum berete, dar vorbim doar de o bucată de material, nu este nimic sofisticat, în condițiile în care un metru de lână este 80 de lei. Este un fel de bască, pe care o găsești la prețuri de 20-30 de lei, iar prețul de achiziție pentru MAI este de 63 de lei, cu tot cu discountul pentru cantități mari. În afară de polițiștii de la Rutieră, care vor purta în continuare caschete cu bandă albă, din motive de protecție, pentru vizibilitate, toți ceilalți polițiști vor folosi berete”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol. Acesta mai arată că, la impermeabilele de ploaie, cu 270 de lei bucata, vorbim clar de suprapreț, pentru că astăzi, pe piață, impermeabile care un un nivel de respirabilitate foarte mare, din interior spre exterior, sunt la sume mult mai mici decât cele plătite de MAI. ”Iar la cămașa la 126 de lei suntem foarte curioși să vedem care va fi calitatea materialului, pentru că aceasta a fost o boală a sistemului. Toate cămășile pe care le-am avut, produse de firme pentru MAI, au fost de foarte proastă calitate. Dacă ne raportăm la o cămașă de bumbac, mi-am cumpărat eu o cămașă albă de la Marks & Spencer din mall și am plătit 60 de lei”, ne-a mai precizat președintele Sindicatului polițiștilot Europl, Cosmin Andreica.

Culmea concurenței

Sindicaliștii de la Europol semnalează faptul că Poliția Română a primit doar câte o singură ofertă pentru fiecare lot de produse în parte. Mai mult, președintele Senatului Universității din Craiova a adjudecat două loturi pe două firme diferite. ”Astfel, cei mai mulți bani, în jur de șase milioane de euro, vor ajunge la două firme în care este asociat și administrator Leonardo Geo Mănescu, șeful Senatului Universității din Craiova. Firmele președintelui Universității din Craiova vor livra impermeabile pentru ploaie, dar și cămăși sau bluze pentru polițiști”, susține Sindicatul Europol.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.