AcasăSOCIALS-au scos la vânzare și ultimele bucăți de pământ românesc

S-au scos la vânzare și ultimele bucăți de pământ românesc

Fermierii români, forțați să-și vândă pământurile

Ridicarea restricțiilor la vânzarea terenurilor agricole românești, făcută de liberali, a dus la o accelerare a acestor tranzacții. Falimentați de politica dezastruoasă a Ministerului Agriculturii, fermierii au început să-și vândă pământurile pentru a evita executarea silită pe propriile case. În acest ritm, în foarte scurt timp, niciun hectar de pământ agricol nu va mai aparține românilor.

După o perioadă de câteva luni în care tranzacțiile cu terenurile agricole pe suprafețe de peste 30 de hectare s-au sistat, datorită condiționărilor legislative care îi împiedicau pe străini să cumpere, iată că vânzările s-au reluat în forță. Scoaterea restricțiilor de către liberali, prin modificările făcute prin două acte normative, face acum ca ultimele hectare de pământ românesc să treacă în proprietatea multinaționalelor și a fondurilor străine de investiții. Într-o singură lună, sute de hectare au fost scoase la vânzare în județele Argeș, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Prahova și Timiș, unele dintre acestea aparținând unor societăți agricole românești care au intrat în faliment. ”Este clar că au modificat Legea vânzării terenurilor agricole ca să-și poată face ei treaba. Iar acum vând pământurile tot mai mulți fermieri, pe care Guvernul i-a băgat în faliment. Nu le-a dat despăgubirile pentru secetă, nu le-a dat subvențiile la timp, iar singura ieșire este să vândă, pentru că sunt îngropați în datorii.  Din cauza problemelor financiare câteva mii de fermieri din zona Dobrogei și cea a Bărăganului au intrat în faliment, ceea ce înseamnă că aproape 500.000 de hectare vor fi scoase la vânzare. Chiar și cei care nu au falimentat încă au fost nevoiți să-și vândă din suprafețele de pământ pentru a se salva”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Planul, pregătit cu ani în urmă

În România, peste 40% din suprafața agricolă aparține străinilor, deși Ministerul Agriculturii nu a făcut publice datele oficiale reale, existând posibilitatea ca procentul să fie mult mai mare. Pe măsură de românii sărăcesc, lăsați fără sprijin de stat, cetățeni din toate colțurile lumii vin și cumpără pământ românesc. ”Din păcate, cumpărătorii nu sunt români, că ăștia nu au avut bani niciodată. Străinii vin cu sprijin guvernamental și cumpără pământurile. În ritmul acesta o să ajungem în situația ca niciun român să nu mai dețină terenuri agricole. Am fost martor la o discuție, acum vrei 7-8 ani de zile, când Ambasada Franței și Camera de Comerț a Franței au făcut un simpozion la București cu fermierii francezi care lucrau în România. Acolo îndemnul ambasadorului de atunci a fost ca fermierii francezi să cumpere cât mai repede terenuri în România, care erau foarte ieftine, și să profite de vidul legislativ. Iar președintele Camerei de Comerț a Franței a declarat atunci că ar vrea ca data viitoare când mai vine în România să găsească mai mulți fermieri francezi decât români”, ne-a mai precizat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

O nouă lovitură pentru fermieri

Anul acesta, nu precipitațiile au fost problema, ci frigul, care le-a mai aplicat o lovitură fermierilor. ”Culturile au apă deocamdată, dar, din cauza temperaturilor foarte scăzute din această perioadă, acestea au îmbătrânit deja. În funcție de specie, culturile au un termen de viață, mazărea are 60 de zile, porumbul are 5 luni, grâul are 9 luni, rapița are 10 luni. În perioada asta ele răsar, se dezvoltă, produc și mor. Iar din cauza frigului nu s-au dezvoltat, iar asta înseamnă că vom avea o producții mai scăzute la rapiță, grâu și orz. Iar aceasta este o altă lovitură pentru fermierii care au mai rămas”, ne mai spune Laurențiu Baciu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.311 afisari

11 COMENTARII

  1. Popor de oi fara creier. Cu usr isti idioti spălați pe creier. Nu sunt interesați decat de comisioane, nu conteaza ca isi vând familiile, părinții si bunicii, vor comisioane si funcții. Iar o gramada de idioti fara creier ii aplauda la distrugerea acestui popor si a gliei strămoșești

  2. CU ASA NENOROCITI ,IRESPONSABILI ,INCONSTIENTI SI TRADATORI IN PARLAMENTUL TRADARII NATIONALE SI ZEVZECI LA GUVERNARE ,ROMANIA VA AVEA SOARTA PALESTINEI !.
    IDIOTII CARE VAND TOTUL NU_SI DAU SEAMA CA VOR FI STRAINI PE ACESTE PAMANTURI !.
    Azi nu sunteti instare sa faceti o autostrada ,nu terminati studiile de fezabilitate cu zeci de ani !,nu puteti expropia terenurile daca nu sunt ale voastre,cand aceste terenuri vor apartine strainilor n-o sa mai miscati in veci !. LEGILE STRIMBE FACUTE DE VOI SE VOR INTOARCE IMPOTRIVA VOASTRA SI A COPIILOR COPIILOR VOSTRI .

  3. Nu sunt de vină cumpărătorii, ci de vină sunt aceia care au facilitat legi in Parlamentul României astfel încât străini sa poată cumpăra teren agricol in România. Blestemați in vecii vecilor cei care-și vând pământul străinilor. Amin! 💯🙏🏻❤️

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger