AcasăSOCIALS-au dat primele amenzi pentru cei care refuză să participe la Recensământ...

S-au dat primele amenzi pentru cei care refuză să participe la Recensământ 2022

recensamantCe se întâmplă cu românii care nu s-au recenzat. Anunșul făcut de INS

În timp ce unele persoane nici nu au ajuns să fie vizitate de recenzori, altele au primit deja amenzi pentru că refuză să participe la Recensământ 2022.

Persoanele care refuză să participe la recensământ riscă amenzi de până la 3.000 de lei.

Amenda ajunge la 3.000 de lei de persoană

În Oradea, s-au dat deja 15 sancţiuni. „Doar în ultima săptămână, Poliția Locală a aplicat 15 sancțiuni contravenționale”, a transmis Primăria Oradea. Mai sunt 19 de zile până când se încheie Recensământul 2022, iar procesul colectării datelor merge tot mai greu, scrie Observator.

În județul Botoșani, lider detașat la recenzare la nivel național, cu 90%, autoritățile vor și ele să îi amendeze pe cei care refuză recenzorul

„La sfârșit, noi am lăsat toate cazurile particulare acolo unde am întâmpinat dificultăți, acolo unde avem persoane recalcitrante sau nu doresc să furnizeze informațiile recenzorilor. Vom aplica legislația în vigoare având în vedere că avem și cadrul legal, respectiv OUG 19/2020 aprobată prin Legea Nr 178/2020 care a fost trecută și aprobată în Parlament.

Nu avem încotro și probabil de săptămâna viitoare împreună cu Comisia Locală și cu Poliția vom merge la aceste persoane. Am vorbit cu recenzorii ca aceste persoane să le lase la urmă și să le și noteze. Au fost o dată, au fost refuzați, au fost agresați verbal. Le-am spus să nu continue această discuție, să nu facă o polemică din asta, să-i lase în pace și începând de săptămâna viitoare vor fi vizitați cu Poliția. Noi ne dorim să nu fie aceste cazuri, în cazul în care aduc injurii recenzorului și îi agresează verbal, propunerea mea va fi ca amenda să fie maximă”, a spus Valentin Popa, director DJS Botoșani, pentru presa locală.

Recensământul populației se desfășoară cu dificultate

Recenzorii se mai plâng de faptul că, în multe cazuri, întâlnesc şi oameni reticenţi care devin agresivi verbal odată ce văd cine e la uşă. Aşa se face că mulţi recenzori au renunţat la a mai bate la uşile românilor după câteva zile.

Recensământul populaţiei şi locuinţelor ar trebui să se încheie pe 17 iulie, dar până acum, doar aproximativ patru milioane de români au răspuns la întrebările recenzorilor, adică 40% din populaţia rămasă nerecenzată. Nouă milioane de români au completat formularul online.

author avatar
Andreea Vlad