AcasăSOCIALS-a trecut în lege. Gazele din Marea Neagră pot pleca la export

S-a trecut în lege. Gazele din Marea Neagră pot pleca la export

gazeCând începe Turcia producția de gaze din Marea Neagră. Zăcămintele României, în pericol

Legea offshore a fost republicată în Monitorul Oficial, cu toate modificările nefaste pentru România. Un element important este acela că gazele din Marea Neagră vor pleca la export obligatoriu, pentru a suplini lipsa de gaze ale țărilor din Uniunea Europeană, prin activarea mecanismului de solidaritate.

România nu va avea, oficial, niciun control asupra gazelor care se vor extrage din Marea Neagră. Noua Lege offshore, republicată cu modificările survenite în Monitorul Oficial, stipulează clar nu numai faptul că titularul perimetrului poate stabili orice preț și poate comercializa gazele în orice altă țară, ci și obligația de a furniza gaze Europei, prin activarea mecanismului de solidaritate.

Astfel, potrivit Legii offshore, pe toată durata derulării acordurilor petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore și onshore de adâncime, titularii acordurilor, inclusiv operatorii economici afiliați acestora vor avea dreptul de a comercializa în mod liber hidrocarburile produse din perimetrele petroliere respective, la prețurile și în cantitățile determinate de către aceștia, în condițiile legislației naționale și europene în vigoare.

Totodată, nu pot face obiectul unor restricții referitoare la preț, comercializare, ofertare și/sau vânzare a hidrocarburilor, după data de 31 decembrie 2022, cu excepția prevederilor legislației naționale și europene. Singura excepție va fi aplicată de Guvernul României, la propunerea Ministerului Energiei, prin introducerea unor restricții temporare de preț și vânzare pentru cantitățile necesare în vederea asigurării consumului clienților casnici și producătorilor de energie termică destinată populației. Tot la capitolul excepție este trecut și exportul prioritar al gazelor către țările UE, pentru îndeplinirea obligațiilor asumate de România la activarea mecanismelor de solidaritate prevăzute de reglementările europene. Aceste măsuri vor fi limitate în timp și scop și se vor aplica în mod proporțional cantităților totale de gaze naturale de producție internă, limitarea referindu-se cel mai probabil la perioada sezonului rece, când criza de gaze se va accentua.

Prevedere de formă

Administrația Rezervelor de Stat va avea drept de preempțiune la achiziționarea gazelor din Marea Neagră, însă, fără un buget alocat pentru așa ceva și fără o prevedere legală care să stabilească obligativitatea constituirii unei rezerve suficiente de gaze naturale, dreptul de preempțiune este doar de formă. Conform Legii offshore, în vederea protejării siguranței energetice a României, contractele bilaterale de tranzacționare a cantităților de gaze exploatate din perimetrele reglementate de prezenta lege vor fi notificate, pentru monitorizare, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei cel târziu înainte de data intrării în vigoare a acestora. Totodată, cantitățile comercializate prin aceste contracte vor fi oferite în prealabil spre vânzare, cu prioritate, statului român, prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS), care va avea un termen de 7 zile pentru  a accepta sau a refuza oferta.  În caz de refuz, titularii acordurilor vor avea dreptul să continue cu vânzarea acestor cantități către terți, însă prețul de vânzare al gazelor naturale nu va fi mai mic decât prețul oferit către ANRSPS.

Scad resursele de energie

Institutul Național de Statistică a raportat o scădere a resurselor de energie primară cu 2,5% și cu 4,4% a celor de energie electrică în perioada 1 ianuarie-31 mai 2022, față de aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai mari importuri au fost cele de țiței, de 3.140, 2 mii tone echivalent petrol, urmate de produse petroliere, 1.363,9 mii tone echivalent petrol și de gaze naturale, 930,5 mii tone echivalent petrol. În ce privește resursele de energie electrică, acestea au înregistrat în primele cinci luni ale acestui an o scădere de 1.540,6 milioane de KWh față de anul trecut.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
13.337 afisari

55 COMENTARII

  1. Neconstituțional de la o poștă. Altă lovitură de stat.
    „Art 135
    (2) Statul trebuie să asigure:
    d) exploatarea resurselor naturale, în concordanţă cu interesul naţional;
    Art 136 Proprietatea
    (3) Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice.
    (4) Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică.”

    inalienabil, ~ă a [At: I. IONESCU, D. 123 / Pl: ~i, ~e / E: fr inaliénable] (Jur) Care nu poate fi înstrăinat.

    • Să nu disperăm. Nemții e oameni cinstiți și corecți. Dacă le va mai rămâne ceva din ce le exportăm noi în mod sigur românii vor avea drept de premțiune asupra a ceea ce le rămâne nemților.

    • Tara este condusa de impostori, cozi de topor și trădători de țară, UE în acest format nu mai reprezinta nici un interes, de altfel nu cred ca va mai dura mult și se va destrama

    • pot pleca la export dar dupa saturarea pietii interne. Radeti voi de bastonul meu de cauciuc dar in curand veti constata ca numai de el asculta ”politicienii”. Eu deja m-am fixat pe Popescu. Cand o sa-l croiesc cu bastonul va face pe el iar dupa aia o sa-l iau de ciuf si-l voi da cu , capul de pereti.

      • Mai țineți minte ce zicea ăla al ungurilor Peter Szigarto ? Ce ne trebuiesc noua românilor gazele că și așa nu avem ce să facem cu ele ! Mai bine sa le exportăm in Ungaria că ei știu ce să facă cu gazele naturale ?

    • De zăcământ e vorba, nu de exploatarea lui. Adică punga de gaz din cutare loc e a statului și nu poate fi vândută. Dreptul de a o exploata poate fi cedat, cu beneficii pentru proprietar.

      • Iar aici vor sari cu gura ca trebuie sa fim solidari.
        Nimeni nu spune daca vom putea sa echilibram balanta de plati externe.
        Primul ministru exact asta trebuie sa faca. Daca nu , sa plece acasa si sa lase locul celor competenti, patrioti si cu inteligenta. Servilismul nu ne ajuta cu nimic, ba din contra, e extrem de pagubos pentru tara.

    • Undei ciolacu și mare mâncători de rahat PSD, care ne asigurau, ca este în avantajul țări, niște impostori nenorociți, împreună cu dulapul Werner, plebea opincara își merita soarta, pt ca acest PSD și PNL s, a pisat pe națiune sistematic de 30 de ani încoace

  2. adica romanii cei mai saraci din ue sa-i ajute pe nemti , francezi , olandezi etc care traiesc de zece ori mai bine ca noi . eu tot sper ca ciolacu , popescu si hunor care au facut aceasta lege ticaloasa sa primeasca de la Cel de Sus , exact dupa fapta ca noi nu avem justitie . au dat la altii de parca gazele le-au avut ei mostenire . atata frustrare si revolta mocnita in oameni , la fel ca la eliberarea hotilor din puscarii , nu-mi imaginez acum cat mai tine …

    • #kondensatorii aka rezistentii, slugi la multinationale, inca nu constientizeaza ce pres le-a fost tras de sub picioare.

      Pe gheu cetâri aka g4media, toti „intelighentii” desfaceau virtual mii de „sãmpãnii” (sic) cu gandul la independenta ROMANIEI dpdv energetic.

      „Naivii” aka prostii nici nu stiu ce ii asteapta.

      Eu mai am de trait 15 ani cf ratei de longevitate, dar ei sunt abia la inceputul vietii.

      Vor fi atat de spalati pe creier, incat, intr-adevar, vor fi fericiti ca nu au nimic.

        • Te deranjează aka sau iti vibrează gleznele subțiri de fiecare data cand sunt atacați trotinetistii de la g4media?

          • ma deranjeaza prostul care vrea sa para interesant , altul ca tine in loc de aka pune la 3 cuvinte ” editat ” . poti sa spui ce vrei si fara din astea de doi lei .g4 media nu servesc , iar pe trotinetisti ii epilez cu portiera masinii .

      • Eu am 72 de ani. Am cunoscut si regimul comunist dar si p-asta ”capitalist’. Ma distraza aia :”nu veti detine nimic si veti fi fericiti”. Nu stiu cum e asta dar undeva va exista un fost parnaias care va detine tot si le va da si ”fericitilor” cate o firmitura!

      • Tu ala cu Tepes, i-ai scris senatorului pe care l-ai votat? Ai intrat in cabinetul lui? Cine vrei sa faca asta ?

  3. Ce dracu păzește justiția în țara asta numita Romenika. De ce nu face la acești golani dosare penale de înaltă trădare prin subminarea economiei naționale. Adică tot prostănacii de români să încălzească fundul șmecherilor din UE iar noi sa cumpărăm propriile bogății naturale la preturi de neimaginat. Popor dobitoc și cretin ce ai votat acest sas cretin idiot și trădător îți meriti soarta cu vârf și îndesat. Vai de mama noastră!

      • Bre barbule depășești orice limită. Începi să semeni si sa actionezi cs un tradator.
        Dacă esti capabil sa justifici comentariul tău, îți voi cere scuze. Dacă nu, închideți trapa.

    • Adica tu mai speri sa-si faca treaba justitia mituita cu salarii grase si cu pensii speciale? Treaba lor este sa inchida ochii la toata furaciunea si tradarea, ca de aia au fost indestulati. Tradarea si subminarea economiei nationale nu mai sunt incriminate de lege, tocmai pentru ca asupritorii sa-si faca de cap cum vor fara sa riste nimic.

    • ”Ochi de soim” la cata puscarie ai facut vezi sa nu te bage astia din nou. Cine vrei sa faca dosare , trogloditule? Ai facut plamngere penala? Adica l-ai reclamat p-ala de fura?

  4. „S-a trecut în lege. Gazele din Marea Neagră pot pleca la export”
    Gresit!!! Corect este „Gazele din Marea Neagra VOR(!!!) pleca la export”.Ca vorba aia,nu suntem de capul nostru.Multumim politicienilor romani adevarati.

  5. Cu gazul ca si cu graul, tot asa facem, ca prostii pamantului, mai degraba ca coruptii pamantului

  6. Pentru noul coclit Barbu : da mai prostule infect era de 1000 de ori mai bun Ponta și de 2000 de ori mai buna Dancila jeg penal și infect ce ești. Știai mai prostule că Ponta cu Dancila au lăsat datoria externă Intr&un punct suportabil dar jegul împuțit Câtu cel promovat de Iuda Johanis pe care îl iubești tu a împrumutat 30 de miliarde de euro de care nu știm absolut nimic dar pe care trebuie să-i plătim noi și urmașii noștri în vecii vecilor. Sper sa nu ai urmași mai boule de Barbu să nu înmulțești prostii jeg falit ce ești.

    • Nu sunt doar 30 de miliarde, sunt mai multi bani care s-au transformat in datorie dar nu se vad. Ar fi trebuit sa se vada prin sistemul conturilor nationale care ar trebui sa fie public si transparent dar nemernicii au acoperit bine furaciunea.

    • Ca sa fim mai precisi, Catzu a împrumutat in 2 ani 47 de miliarde de euro. Slavă Ciuca, armata a împrumut 15 miliarde de euro în 5 ani.
      Ceaușescu a fost împușcat. Imbecilul ăla cu 12 miliarde de USD a construit o țară ca cei care l-au împușcat sa aibă ce fura 32 de ani

  7. Ma intreb cat vom mai rezista? Caci nemernici care „ne conduc”din ’90,numai nenorociri fac.Si vor face din ce in ce mai multe si mai rele pentru ca le merge si au suportul strainatatii.

  8. Atunci prefer ca gazele alea sa ramana acolo unde sunt, multi ani de acum inainte. Iar tradatorii de azi sper sa plateasca intr-o zi.

    • Sa inceapa inrolarile si sa dea arme la oameni, ca stiu oamenii care sunt primele probleme de rezolvat!

  9. Dulapul de la cotroceni cand ne canta cu marea familie eutopeana si cand di a pus guvernul lui pt ce credeau romanii ca lupta?? Pt stapanii lui, nemtii lui , si altii din corporstiile dragi lui!!Ba , dar macar schengen poti si tu sa ceri pt cste le ai dat? ??

  10. A avut dreptate Ciucă al nostru, din tot gazul românesc rămâne și la noi o moleculă. Curat constituțional, noi murim de foame și rupți în cur dar suntem solidari cu nemții și franțujii. Acum dăm dreptate „pretenului nostru” Victor Orban care spunea că în nici un caz nu românii vor beneficia de gazul din Mareea Neagră?

  11. Din acessta cauza a fost condamnat Dragnea
    Sa fie primita !
    Press nu a luat atitudine cand trebuie
    A fost complice

  12. TOTI politicienii astia,de fapt tradatori ascunsi,trebuie executati.Nu judecati,NU condamnati,EXECUTATI SUMAR.INCEPAND CU CAPUL TRADARILOR SI TETMINAND CU PORTARUL DE LA PREDECTURA.CU familia,pana la a 7a spita

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger