AcasăSOCIALS-a stabilit! Asimptomaticii și cei cu forme ușoare se tratează singuri

S-a stabilit! Asimptomaticii și cei cu forme ușoare se tratează singuri

Românii infectați cu Covid, tratați doar prin telefon

Ministrul Tătaru a anunțat că, de săptămâna viitoare, asimptomaticii și cei cu forme ușoare de Covid nu mai au ce căuta în spitale. Infectații vor fi obligați să se trateze la domiciliu, dispărând, astfel, posibilitatea de a beneficia de carantină sau izolare în spații special amenajate, pentru a se evita infectarea membrilor familiei.

Dacă nu se testează pe banii lor, membrii de familie ai celor infectați cu Covid nu apar în statistici. În realitate însă, numărul de peste 4.000 de infectări pe zi raportate în ultimul timp este, probabil, de trei sau patru ori mai mare. Ministrul Sănătății a anunțat ieri că toți asimptomaticii și cei cu simptome ușoare trebuie să rămână la domiciliu și să fie tratați telefonic de către medicii de familie. Ce se întâmplă, la ora actuală, cu rudele celor infectați, în condițiile în care locuiesc în aceeași casă, nimeni nu mai spune. La 4.000 de cazuri pe zi este imposibil de presupus că toți se închid în case timp de 14 zile și că există suficienți angajați ai MAI ca să-i poată verifica. Și nici nu ar avea cum să fie suficienți, având în vedere deficitul enorm de personal din MAI, la care se adaugă și activitățile suplimentare din fiecare zi, de control masiv în piețe și în mijloacele de transport în comun pentru vânătoarea celor care nu poartă mască. Este și aceasta o cauză a răspindirii virusului? Tot ce se poate. Un lucru însă este foarte cert. Acela că autoritățile sunt total debusolate și depășite de situație. Acum nu mai există riscurile din lunile iunie și iulie, când Tătaru propăvăduia internarea obligatorie în spital a celor infectați, cu sau fără simptome, din cauza pericolului de deces în care aceștia s-ar fi aflat. Acum poți să stai liniștit în casă și să te tratezi singur, dacă ai cu ce, și să aștepți, răbdător, să-ți vină rândul la investigații medicale.

20% din paturile de spital, ocupate de Covid

Potrivit ultimelor raportări oficiale, în acest moment în spitale sunt internați 9.611 bolnavi Covid, din care 721 la terapie intensivă. Aceasta înseamnă că aproape 20% din paturile de spital disponibile sunt alocate celor infectați cu noul coronavirus. Mai mult, în izolare și carantină se află peste 65.000 de români. Interesant este că, de ceva vreme, în informările Grupului de Comunicare Strategică, a apărut un nou termen: izolare instituționalizată. Termenul nu are legătură cu carantina instituționalizată, astfel că, din totalul de peste 65.000 de infectați sau suspecți, doar 43 se află cazați în alte spații din afara domiciliilor. Și, apropo, pe aceștia cine îi verifică?

Medicii de familie nu intră în contact cu bolnavii

”Avem o ordonanță de urgență în pregătire, astfel încât cazurile oligosimptomatice sau asimptomatice să rămână la domiciliu sub supravegherea medicului de familie, urmând ca mijloacele de transport de la DSU să îi ia programat pentru investigații suplimentare paraclinice. În momentul în care apare simptomatologie, ei sunt duși în unitățile spitalicești. Medicii de familie, prin contracte separate, suplimentare cu casele de asigurări, pot face o monitorizare, o telemedicină sau pot presta servicii medicale pentru anchete epidemiologice sau recoltări”, a afirmat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Telemedicină, da, spun medicii de familie, dar fără niciun alt contact cu bolnavii Covid. ”Este clar că nu au oameni la DSP, chiar dacă au aprobat majorarea numărului de posturi cu o mie. Nu sunt medici, acesta este adevărul, și acum și-au îndreptat atenția către noi, medicii de familie. Pentru telemedicină o să facem contract cu casele de asigurări, dar pentru anchete epidemiologice și recoltări contractele le facem cu DSP-urile. Probabil că, pentru anchetele epidemiologice pe care le faci, oricum, prin telefon, se va mai găsi câte un medic de familie pensionar, dar la recoltări doar dacă se oferă vreunul dintre puținii medici care nu au cabinete. Nu înțeleg de ce ar fi însă nevoie de un medic pentru recoltare, pentru că acestea pot fi făcute și de asistente și de studenții la medicină”, ne-a declarat dr.Raluca Zoițeanu, președintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.267 afisari

11 COMENTARII

  1. Ha, ha, ha sa radem și noi cinci minute ca rafila de min sănătății de ce imbecilitate nea vând ăștia pe banii noștri sane tratam singuri de cel mai mare dușman al omenirii care a închis viețile oamenilor!!!!! Hai și sictir.

  2. Sotul ă fost iesit pozitiv in data de 28.09.2020 am rămas izolați la domiciliu. Pe data de 10.10.2020 am fost testată și eu și copii,în data de 12.10.2020 am primit rezultatele Pozitivi toți trei. Izolare încă 14 zile. Am sunat la 112 sa vina salvarea sa ma duca la spital pentru evaluare care a fost făcută la domiciliu și în data de 09.10.2020,dar trebuie să îmi elibereze cineva CM pentru încă 14 zile.

    • ei…aici e dezorganizarea lui Orban si Tataru…!
      Asimptomaticii sunt tinuti acasa dar nu beneficiaza de CM…Ca nu mai sunt in izolare…si nici carantina n ar fi daca te obliga sa te duci singur sa ti cumperi medicamente…Si daca te duci la.cumparaturi, dai Covidu’ si la altii…atunci care e preventia ? La.o asemenea.gandire, se vor infecta si mai.multi.
      Si cei care testeaza vin cand.pot…e posibil sa vina dupa ce te ai vindecat.Vai de bietii cetateni !

      • Cred ca ar.trebui sa sunati la DSP sau la medicul de familie pentru concediu medical in baza analizelor medicale.

  3. Am fost anunțată de DSP și medicul de familie l-am anunțat. Pentru primele 14 zile îmi da CM de izolare sau carantinata,dar pentru următoarele 14 zile la care DSP mi-au spus sa stau in izolare.

  4. E foarte clar ca s-a pierdut nordul. Nu ajunge ca sunt atatia oameni bolnavi, de covid si de altele, acum autoritatile ii si innebunesc cu birocratie, decizii stupide, dezorganizare. Platim asigurari de sanatate ca sa fim, in vremuri normale, infectati cu diverse mizerii din spitale, iar in momente grele ignorati si trimisi acasa.

  5. @ Probabil că ar trebui verificat și câți dintre cei care au votat și au fost diagnosticați cu COVID au votat personaje ce au schimbat partidele pentru care au fost votați ,chestiune ce ar putea fi comparată și cu categoriile acelora care nu au votat și ale celor ce au votat politicieni ce nu au schimbat partidul pentru care au candidat și au fost votați , mulți dintre politicieni căutând și „imunități” la partidele politice pentru care candidează, ?

    ,,2) Partidele politice se constituie şi îşi desfăşoară activitatea în condiţiile legii. Ele contribuie la definirea şi la exprimarea voinţei politice a cetăţenilor, respectând suveranitatea naţională, integritatea teritorială, ordinea de drept şi principiile democraţiei. ”

    , ?

  6. @ Sunteți de părere că „bătălia pentru imunități” a celor ce candidează la alegerile parlamentare, ar putea contribui și la înmulțirea cazurilor diagnosticate cu COVID, ? Remarcați și că Liviu Dragnea a solicitat parlamentarilor renunțarea la protecția oferită de imunitatea parlamentară, ?

  7. @ Sunteți de părere că „bătălia pentru imunități” a celor ce candidează la alegerile parlamentare, ar putea contribui și la înmulțirea cazurilor diagnosticate cu COVID, ? Remarcați și că Liviu Dragnea a solicitat parlamentarilor renunțarea la protecția oferită de imunitatea parlamentară, ?

  8. Corectură.
    @ Sunteți de părere că „bătălia pentru imunități” ,a celor ce candidează la alegerile parlamentare, ar putea contribui și la înmulțirea cazurilor diagnosticate cu COVID, ? Remarcați și că Liviu Dragnea a solicitat parlamentarilor renunțarea la protecția oferită de imunitatea parlamentară, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger