AcasăSOCIALS-a înmuiat DNA-ul. Dragnea, ultimul politician din palmares

S-a înmuiat DNA-ul. Dragnea, ultimul politician din palmares

Liviu Dragnea, ultimul politician corupt pe lista DNA-ului

La ce anchete și condamnări raportează DNA din 2019 încoace ai zice că România a scăpat de corupție. Și că doar pe ici, colo se mai face câte o mică potlogărie. Un fermier, un funcționăraș de pe la primăriile comunale, câte un polițist, un patron de firmă sau un director de școală din mediul rural. Aceștia sunt singurii mari corupți rămași în vizorul Direcției Naționale Anticorupție.

Au apus de ceva timp vremurile în care reporterii și cameramanii de pe la televiziuni stăteau non-stop în fața sediilor DNA din țară pentru a surprinde defilarea politicienilor cu cătușe. Politicieni care, în marea lor majoritate, după 3, 4 sau 5 ani de hărțuire prin anchete și procese, dacă nu crăpau din cauza stresului și supărării, erau declarați nevinovați de justiție, evident pentru că acuzațiile procurorilor nu puteau fi probate. Când PSD era, aparent, la putere, DNA-ul vedea numai corupți și dezgropa dosare prăfuite doar pentru a demonstra cât de coruptă e clasa politică. De când noua putere s-a instalat, corupția a dispărut ca prin minune. Cel puțin aia de la nivel înalt. A mai existat un dosar greu, al fostului ministrul PNL al Mediului, Costel Alexe, actual președinte al Consiliului Județean Iași. Dar ăla a fost doar un semnal al USR-ului pentru liberali. Și totuși, un dosar beton, în care Costel Alexe era acuzat că ar fi primit mită 22 de tone de produse de tablă pe vremea când era ministru al Mediului, pentru alocarea cu titlu gratuit către un combinat siderurgic a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Chiar și președintele Klaus Iohannis a articulat vreo două vorbe în acest caz, spunând că se aşteaptă ca fostul ministru Costel Alexe să se autosuspende din funcţie dacă va fi urmărit penal. Iar la începutul lunii ianuarie a acestui an DNA a anunțat că s-a început urmărirea penală pe numele lui Costel Alexe. Ce s-a întâmplat ulterior? Nimic, bineînțeles. Dacă ar fi avut vreun pesedist dosarului lui Alexe până acum era deja încarcerat și linșat mediatic. Dar, deh, corupția nu mai este corupție atunci când este vorba despre PNL. Și asta în timp ce procurorii DNA au sărit pe senatorul PSD Florian Bodog, pe motiv că o consilieră nu prea a trecut pe la serviciu.

Interes scăzut pentru dosarele grele

Prin luna mai 2020, șeful DNA declara că au fost înregistrate 33 de dosare penale din care în 25 de cauze procurorii s-au sesizat din oficiu. ”Ca tipologii de anchete privind pandemia, menționăm: încălcarea prevederilor legale pentru organizarea, derularea unor contracte de achiziții publice directe, a unor echipamente de protecție: măști, viziere, combinezoane, izolete și alte materiale. De asemenea, achiziționarea de măști medicinale neconforme, considerate periculoase și interzise în Uniunea Europeană, stabilirea centrelor de carantină și repartizarea persoanelor în centrele de carantină”, afirma în luna mai procurorul-șef al DNA, Crin Nicu Bologa. Acesta a mai ținut să precizeze că în dosare sunt vizate persoane importante din instituțiile cu rol în achizițiile de echipamente și materiale sanitare. Evident că, la aproape un an de zile de la anunțarea deschiderii acestor dosare, nu s-a mai auzit nimic. Semn că ilegalitățile din starea de urgență, dezvăluite și în raportul Curții de Conturi, nu prezintă interes pentru DNA.

Mai mulți ”găinari”, să iasă la număr

În luna februarie 2021, în dosarele de corupție instrumentate de DNA au fost condamnați 46 de inculpați prin 25 hotărâri judecătorești definitive, iar între cei condamnați definitiv se aflau doi șefi cadastru Brașov, doi avocați din Baroul București, un ofițer de poliție București, un important om de afaceri și societăți comerciale controlate de acesta, potrivit sintezei publicate de instituție. Pe lângă acestea, au mai fost câteva condamnări ale unor funcționărași din primării, pedepsiți cu amenzi de 500-600 de lei și câte 60 de zile de muncă în folosul comunității, și o mică evaziune fiscală, care a primit închisoare cu suspendare și plata unor cheltuieli de 1.000 de lei. Un alt triumf în condamnările pe dosarele DNA a mai fost o dare de mită de fix 150 de euro, în cazul unui instructor auto, pedepsită cu închisoare cu suspendare, 5.550 lei cheltuieli de judecată și 60 de zile de muncă în folosul comunității.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.295 afisari

3 COMENTARII

  1. Pai i-a terminat pe psd-isti, facandu-le cate 6-8 dosare fiecaruia, si de pnl,sau uniunea scufundati Romania nu are voie sa se atinga. Asa ca….

  2. de fapt asa se vede ca sunt pe baricade ori cu unii ori cu altii nu au nimic in comun cu fisa postului in care sunt pusi ,fac jocuri politice iar acum ii acopera pe astia trimisii celor din afara sa distruga tot!!!!!!!!!

  3. Santem o tara de lepre,usor de manuit si de supt din avutia tarii.Asa am fost si asa vom ramane,un neam de tradatori.Votati fratilor PNL,USR ca de unguri nici nu mai vorbim.Au electoratul lor pe care il prosteste de 30 de ani sa ii aleaga fara macar sa le faca cu o centima viata mai usoara.Locuiesc in zona lor si vad mizeria si chinul in care traiesc,ca de altfel toata Romania,cum se zbat sa-si castige o paine si sa-si duca traiul zilnic,in schimb d-ul Kelemen si alesi lor se imbogatesc pe zi ce trece.V-ati pus vrodata dragi copatrioti unguri intrebarea asta??????????

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger