AcasăSOCIALS-a golit vistieria. Românii, expropriați fără despăgubiri

S-a golit vistieria. Românii, expropriați fără despăgubiri

Nu mai sunt bani nici pentru exproprieri. Păgubiții mai așteaptă

Pentru că sunt prea multe exproprieri și aproape deloc bani în vistieria țării, Guvernul vrea să legifereze decizia de expropriere parțială, în care sumele de justă despăgubire să fie acordate doar în parte și doar în momentul semnării contractelor și începerii execuției lucrărilor. Mai mult, pentru contribuția națională la proiectele din fondurile europene, banii se vor lua, în continuare, din PNRR, care vor trebui, ulterior, puși la loc din buget.

pamantGuvernul nu mai știe ce artificii financiare să facă, după ce Comisia Europeană a blocat, pe termen nelimitat, cererea de plată numărul 3 din PNRR, în valoare de 2,7 miliarde de euro, care vine cu obligații catastrofice pentru economia românească. Totodată, prin vistieria țării cam bate vântul, iar proiectele din PNRR nu pot fi finalizate, din cauza creșterii exagerate a prețurilor și a obligației acoperirii costurilor din surse bugetare. Într-un proiect de ordonanță de urgență privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, prezentat în primă lectură în ultima ședință de guvern, primii sacrificați sunt românii expropriați pentru lucrări de utilitate publică. Pentru că nu sunt bani, despăgubirile se vor da doar parțial și, cel mai probabil, abia la momentul începerii lucrărilor.

”Necesitatea amendării Legii nr. 255/2010 rezultă din constrângerile care au fost identificate în ceea ce privește imposibilitatea consemnării tuturor sumelor aferente justelor despăgubiri pentru imobilele proprietate privată care sunt afectate de realizarea unor lucrări de utilitate publică și pentru care a fost aprobată hotărârea guvernului privind declanșarea procedurii de expropriere, imposibilitate generată de alocările bugetate anuale insuficiente pentru acoperirea tuturor sumelor aferente despăgubirilor”, anunță Guvernul.

Plata în rate

Potrivit expunerii de motive a proiectului de act normativ, ca soluție identificată pentru deblocarea procedurii de expropriere și pentru a se evita eventuale întârzieri în implementarea obiectivelor de investiții, se va legifera instituția deciziei de expropriere parțială, situație excepțională, care să se poată aplica doar pentru cazurile în care efectuarea deschiderilor de credit bugetar și consemnarea sumelor individuale reprezentând plata despăgubirii la dispoziția proprietarilor de imobile, anterior notificării proprietarilor, s-a făcut parțial, în funcție de alocările bugetare anuale aferente lucrării de utilitate publică și de prioritate ce decurge din contractele încheiate pentru realizarea lucrării de utilitate publică.

Totodată, implicit, se mai introduce un alineat la articolul 9 al Legii nr.255/2010, care prevede că, în termen de 5 zile lucrătoare de la expirarea termenului de 30 de zile de la notificarea exproprierii, expropriatorul are obligația emiterii deciziei de expropriere parțială pentru lucrarea de utilitate publică, exclusiv pentru imobilele proprietate privată pentru a căror justă despăgubire au fost consemnate sumele individuale parțiale.

Cârpeală în toată regula

Având în vedere insuficiența fondurilor publice pentru finanțarea rambursării cheltuielilor eligibile efectuate în cadrul proiectelor 2014-2020 (inclusiv a celor rezultate în urma supracontractării), în contextul marjei bugetare restrânse, precum și a epuizării bugetelor programelor operaționale din finanțare europeană, este necesară reglementarea asigurării unor surse alternative de finanțare, arată Executivul. Astfel, se amână reîntregirea fondurilor utilizate din PNRR în decembrie 2023, până la sfârșitul anului 2024 și se va continua utilizarea temporară a fondurilor europene nerambursabile disponibile aferente PNRR.

”Ulterior, aceste sume vor fi reîntregite din sumele alocate de la bugetul de stat, până la finele anului 2024. În lipsa adoptării acestor măsuri, nu sunt resurse financiare suficiente pentru efectuarea de către Autoritățile de Management a plății cererilor de rambursare primite de la beneficiari și, implicit, nu se vor respecta prevederile cadrului legal național și european”, susține Guvernul.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.