AcasăSOCIALS-a fâsâit PNRR-ul. Rămânem și fără energie din regenerabile

S-a fâsâit PNRR-ul. Rămânem și fără energie din regenerabile

Cea mai importantă componentă din PNRR pe energie, care constă în creșterea capacității de producție din regenerabile cu 950 MW, nu are nicio șansă de finalizare. Reprezentanții Guvernului cer urgentarea avizelor pentru parcurile eoliene și fotovoltaice, însă procedurile legale aferente fac imposibilă realizarea investițiilor până în iunie 2024. Astfel, România pierde aproape 600 de milioane de euro.

Absența unei dezbateri naționale și a unei implicări a mediului economic și social în elaborarea PNRR-ului, care a fost ținut la secret până la aprobare, începe să aibă consecințe. Guvernanții dau acum din colț în colț și încearcă, cu disperare, să găsească soluții pentru a nu pierde toți banii din PNRR. Fără proiecte ajunse la maturitate, România se află în imposibilitatea de a se încadra în termenele extrem de scurte de finalizare a investițiilor. Un exemplu în acest sens sunt cele 595 milioane de euro pentru construirea unor parcuri fotovoltaice și eoliene, cu o capacitate totală de producție a energiei de 950 MW, fonduri imposibil de accesat. Miniștrii Mediului, Fondurilor Europene, Energiei și Dezvoltării au semnat un memorandum în care se solicită urgentarea avizelor și autorizațiilor în cazul acestor proiecte, din cauza riscului major de pierdere a banilor.

”În luna martie 2022, a fost lansat apelul de proiecte pentru producerea de energie din surse regenerabile, cu termen de finalizare a investițiilor, respectiv conectare la rețea – luna iunie 2024. În acest sens, atragem atenția asupra intervalului deosebit de scurt de timp până la care investițiile trebuie să fie finalizate, respectiv instalarea și conectarea la Sistemul Energetic Național, inclusiv punerea în funcțiune, operațiuni care au ca termen limită finalul trimestrului II 2024. Având în vedere că investițiile în sectorul energetic sunt esențiale pentru dezvoltarea acestui palier, companiile și celelalte entități implicate în implementarea proiectelor urmăresc cu maxim interes oportunitățile de finanțare pe care le oferă această facilitate”, se precizează în Memorandum.

Misiune imposibilă

Miniștrii atrag atenția că implementarea proiectelor de investiții în sectorul energetic, în acord cu exigențele legislației naționale incidente, reprezintă un proces amplu, bazat pe parcurgerea unor etape de autorizare și construcție, care presupun termene ample cu un real potențial de întârziere a îndeplinirii jalonului. Etapele unei investiții în acest sector constau în studii de fezabilitate, avize și autorizații, implementare, punere în funcțiune, recepție, recepţie la terminarea lucrărilor, recepţia punerii în funcţiune a capacităţilor de producţie, recepţia finală la expirarea perioadei de garanţie și recepţia definitivă a obiectivelor de investiţii. Totodată, aceste etape presupun un proces îndelungat și complex de elaborare de documentații cadastrale, aprobare planuri urbanistice zonale, emitere autorizații de construire, obținere avize tehnice de racordare la rețea, elaborare de memorii tehnice, evaluări de mediu, studii topo și studii geotehnice.

Se cere încălcarea legii

Pentru a se încadra în calendarul de implementarea a investițiilor din PNRR, miniștrii cer revizuirea termenelor legale aferente acestora prin reducerea perioadelor de analiză în vederea emiterii avizelor. ”În acest sens, se impune a se preciza faptul că activitatea de acordare a licențelor și autorizațiilor în sectorul energetic de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei reprezintă un alt aspect care necesită a fi menționat, fiind necesară realizarea unor demersuri concrete în vederea flexibilizării termenelor și accelerării procedurilor de autorizare. Subliniem faptul că, în lipsa unei abordări pragmatice cu privire la emiterea în regim de urgență a avizelor, sumele alocate României nu vor putea fi utilizate în beneficiul cetățenilor și al operatorilor economici. Având în vedere succesiunea de termene pe care le reclamă fiecare etapă distinctă, accentuăm faptul că există un risc major de a se înregistra întârzieri în parcurgerea etapelor”, se mai arată în Memorandum.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
18.792 afisari

37 COMENTARII

    • @Vasi
      ai spus ce? adica ceva util?
      pai hai sa o luam asa…
      1.ia vezi tu cum e cu eolienele pe la americani,ca nu mai stiu aia cum sa scape de ele,ingroapa palele turbinelor dupa ce ies din exploatare ca nu prea se pot recicla si aia au vanturi…curenti
      2.ia vezi tu ca cica anul trecut sau acum doi ani in olanda parca nu prea s-a produs energie eoliana….ca nu a batut vantul….GHINION…si aia sunt pe coasta unui ocean
      3.energie solara….cam nasol cu panourile astea solare….la fel,se recicleaza greu,tehnologia lor de producere e cam foarte poluanta….culmea ironiei…..
      4.ia vezi tu de ce sta tesla….de baterii cum s-ar zice….dar de ce…..de unde se extrag acele minerale rare….cumva africa unde china are niste concesiuni…doar ca o sa fie cam foamete
      5.ia vezi tu de ce s-a scumpit „masina nationala” electrica produsa in china….nu mai vor chinezii sa munceasca pe gratis sau pe bani falsi de pomana…..GHINION…
      pai cam atat…poate poti veni cu niste contra-argumente….pana atunci….”compileaza” aceste informatii…

    • Nu contează că rămânem fără energie regenerabilă. Contează că am închis minele de cărbune și cenrtralele electrice pe cărbune. Așa că nu mai avem poluare. Ce fericire pe noi românii să respirăm aer rece și curat la iarnă fără să fie nevoie să deschidem măcar fereastra și mai ales să putem schia în casă ca la Predeal.

    • ZIARE.COM SITEUL SECURISTILOR PERICULOSI , RUSINEA SI MIZERIA NATIUNII JEGUL JURNALISMULUI SI PUPIN CURISMULUI LINGAILOR IN CUR

      ZIARE.COM UN PERICOL PENTRU DEMOCRATIE !
      CENZURA SI INSULTE PENTRU CINE NU COMENTEAZA DUPA CRITERIILE IMPUSE DE LINGAII SITE-ULUI
      FALSI JURNALISTI , JEGURI PUPIN CURISTE CE LAUDA CLASA POLITICA ZILNIC PENTRU A FI PLATITI DIN BANUL PUBLIC

  1. Solutia este infiintarea de bordeluri cu paturi asezate pe dinam. Sa dea din B U C I donsoarele sa produca energie. Domnii sa dea din C U R si din P U L A.

  2. Domnule Papageorgis , dupa ce bag stevie la mat incep crampele si dau niste vanturi de vi se zburlesc mustatile si da dinamul peste cap . Nu-i asa ca produc energie si va simtiti in Paradiss ?

  3. Cotidianul.ro , 23 iunie 2022 , ora 19 :00 (C.C ) : ” AL SASELEA CAZ DE VARIOLA MAIMUTEI ” . Eu sunt in poza , vedeti cat sufar ?

  4. asta era clar din start, nicio surpriza acilea! rrumulani sclavi carne de tun injectata si livrata ocultei

  5. Am ramas impietrit , rrumulanii m-au pus in pozitia capra , mi-au umflat falcile si imi zdrentuie rozetu , nu mai pot nici sa behai …

    • rrumulanule 8:08, io refuz sa mai fiu rrumulan, tu de ce te fudulesti ca boul?!
      citeste in dex ce e ala ruman: SCLAV legat de pamant! aia e! vrei sa fii sclav?! legat de securistii astia criminali?!?
      asta vrei?!!?
      sau vrei sa fii DAC LIBER si sa mori cand o vrea Dumnezeu nu cand o vrea statu major sau ghiorghita rujatu lu arabhat!
      ALEGE cu inima, rrumulanule!!
      romania e o MINCIUNA! scoala ardeleana (papistasi = un fel de usr-isti ai vremii lor) au hotarat sa denumeasca „Romania” ca sa fie legatura cu romanii adica mai aproape de roma, intelegi? a fi ruman inseamna a foi SCLAV PAPISTAS!!! e o intamplare ca ne conduc numa vopsiti straiuni de neam si credinta?! nimic nu e intamplator, rrumulanule: WAKE THE FUCK UP BIATCH!!!

      • Tu esti o javra mancurta care halesti k.kat in National pentru un pumn de copeici . SIKTIR !

        • M-ai dibuit , recunosc , sunt troll de profesie , ma gasiti pe facebook : CONSTANTIN MOLDOVEAN TIRASPOL !

          • @10:53 sa iti dea Dumnezeu sanatate cata dreptate ai! sa mananci tu si sa bei tu si familia ta de 100 de ori mai mult decat am luat io sa scriu acile: asa sa iti ajute Dumnezeu!

          • Io halesk k.kat din placere in National , Raionu abia reuseste sa-mi asigure cateva borcane de stevie pentru iarna .

  6. Credea cineva altceva? Banii din PNNR pe urma celor din fondurile europene. De ce sa folosim acesti bani? Sa-i folosesca cei capabili sa o faca; slugile romanesti nu pot.

      • @KOSTEA
        daca tot injurati injurati-i si pe aia de la g4media cenzureaza prosteste,nici macar limbaj vulgar,informatii curate….apartin de acelasi trust media ca si ziare.com adica Ringier Romania SRL si isi iau lumina din acelasi loc…..cenzureaza si adevarul si cotidianul….si tot asa….fara motiv

  7. Comisarul .ro , astazi , 24 .06.2022 , ora 07:20 : ” STIRI DIN CHINA ” – Reportajeetsback .

  8. Comisarul.ro , , astazi , ora 11:07 : ” SURPRIZE , SURPRIZE ? / DEZVALUIRI : INFILTRAREA RUSIEI IN BULGARIA ESTE MARE . PROBABIL UNA DINTRE CELE MAI MARI DIN EUROPA ” – Todas Evayyelion – LIBERAL . GR . / RADOR

  9. A fost primit in plic si asa adio guvernare interna sunt doar niste executanti pt familia ue!!! Multumiri usr lui si lui iohann care s au luptat pt el!!

  10. Fake news,
    Asa cum s-a solicitat de catre decidentii nostri, se vor combate aceste informatii negative, anti-rezilienta, anti -orice care deranjeaza pe ai nostri conducatori politici si mai mult decat atat autoritatile statului, recompensate cu babane venituri de ordinul miilor de euro din justitie se vor auto-sesiza cata rautate este in acest articol, mai ales ca noua ca popor conform afrimatiilor repetate cunoscatorul catuselor patentate model USA si promovat cu multa insistenta exact in scaunul de prim ministru. adica stimabilul domn Catzu care ne informa nonsalant ca ne merge economia, bubuie de bunastarea promisa la redactarea bugetului de stat din 2022.

  11. Catzu-,,0″
    Tiripliciul nr1-,,0″
    Johannis-,,0″
    Parlamentarii-,,0″
    De asemenea nulități suntem conduși!
    Uitați-vă , în care sa avem încredere. Din păcate idioții utili fac alegerile.

  12. & Dacă prin îmbunătățirea condițiilor din penitenciare UE a intenționat să vă dea și de la „gulerele lor albe”, pentru a crește nivelul la care infracționalitatea ar prezenta interes și pentru vestici, o cotă alocată din ceea ce dețin, ca să aveți și de la „gulerele lor albe” ,iar la ei să mai scadă infracționalitatea, ?

  13. & ,,Deci” (Ion Cristoiu- exprimări), un mesaj destul de evident din partea occidentalior, ,,Modernizați-vă închisorile ca să vină și la voi „mirodenia” ,,gulerelor albe” !”, chestiune ce amintește și de filme occidentale , cum ar putea fi și ,,Dune”, în care Arafat deși putea solicita rolul „Paul Atreides” l-ar fi primit Valeriu Gheorghiță, figura lui Arafat amintind de cea a lui Glossu Rabban Harkonnen , ?

  14. Ba impotentilor,voi guvernati si va vaicariti ca nu puteti obtine avizele.Ba ametitilor,pai nu stiti regula ? Faceti-va partie cu spaga,dati-va spagi intre voi si sa vedeti ce unsa merge treba.Sau nu prea va convine atata zbucium pt. mai nimic,pt. ca nu ” va iese ” si dca ” nu ne iese ” nu ” ne bagam ” .Ti-ai dreacu de ciorditori,in alte Tari se poate,se rezolva si se misca rapid,pt. ca nu merge cu ” da’ noua ce ne iese ” ?

  15. Da, nimic nou. De 30 de ani aceeași poveste, aceiași impotenți, aceiași hoți și prăduitori. Securiștii prăduiesc tara azi, mâine vor fi copii lor, și tot așa înainte. Omul cu minte pleacă din țară, sa nu mai plătească taxe și impozite căpușelor și hoților.

  16. Se plang intr-un memorandum ca ceilalti se misca greu cu autorizatiile si avizele, stai sa ii vedem pe ei cat de repede se misca la evaluarea ofertelor depuse. Estimau initial 163 de proiecte finantate, apoi cand au vazut ca in perioada initiala de depunere nu sunt destui aplicanti au mai extins cu doua saptamani acea perioada. Ulterior, inca o saptamana extindere, ca sa fie aplicanti multi. Acum au de analizat 668 de dosare, fiecare cu aproximativ 500 de pagini. Nicaieri in toata documntatia apelului de proiect nu scrie in cat timp trebuie sa valueze dosarele si sa publice listele cu admisi si respinsi, dar daca nu demareaza semnarea contractelor pana in 18.10.2022 si rateaza jalonul din PNRR, nu o sa mai poata da vina pe nimeni.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger