Cauta

S-a dat startul la angajările pilelor în Poliție

Vela anunță angajarea de civili pe post de ofițeri de poliție

Anunțul ministrului Marcel Vela privind angajarea ofițerilor de Poliție din surse externe a stârnit îngrijorare în rândul sindicaliștilor din sistem. Aceștia se tem că vor fi aduse pilele politicienilor și cer trecerea agenților de poliție în rândul ofițerilor, având în vedere că aproape 25.000 dintre aceștia au studii superioare.

Circa 25000 de agenți de poliție au studii superioare

Sindicaliștii din MAI nu cred o iotă din declarațiile lui Vela privind posibilitatea avansării în carieră a agenților de poliție prin trecerea acestora în rândul ofițerilor, având în vedere că este a treia oară într-un an când spune același lucru. Aceștia se tem însă că anunțul ministrului privind angajările din surse externe pe funcțiile de ofițeri este cât se poate de real, având în vedere că metoda se practică pentru aducerea pilelor în sistem. ”Este o inepție. Vela a vorbit despre necesitatea de a încadra polițiști din surse externe și a suspendat admiterea în școlile de poliție, care reprezintă principala sursă de personal. Încadrările din surse externe reprezintă metode de a permite accesul unor pile în sistem. Și, a doua zi după ce au trecut concursul, le dau pistolul la brâu și îi trimit pe stradă. În ultimii 10 ani, toate concursurile pentru angajări din sursă externă s-au desfășurat cu probe scrise sau interviuri, pe subiecte mai mult sau mai puțin complexe, uneori cu doar 10 întrebări din legislație, iar a doua zi le-au dat uniformă și i-au trimis în stradă. Unii dintre ei au mai făcut și un curs de inițiere, dar acest curs s-a făcut, de multe ori, abia după doi ani de zile de la intrarea în sistem. Adică doi ani de zile au ieșit pe stradă și au aplicat legea. Legea lor, poate”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Ofițeri din surse externe, propulsați șefi la DIICOT

Conducerea Sindicatului Polițiștilor Europol atrage atenția asupra faptului că angajarea din sursă externă a ofițerilor în MAI este una dintre cele mai mari greșeli făcute în ultimii ani, având în vedere faptul că ofițerii ajung peste noapte șefi peste structuri importante, fără să aibă habar de nimic din sistem. ”Cea mai gravă situație a fost când au venit ofițeri pe funcții de specialiști, că acesta a fost pretextul, iar apoi, la foarte scurt timp, s-au mutat și au ajuns pe funcții operative, de șefi, unde au gestionat structuri importante de ordine publică, investigații criminale, criminalitate economică, DIICOT, BCCO. Am mai avut concursuri de încadrare din sursă externă pentru ofițeri de ordine publică, ofițeri de poliție rutieră, ofițeri de investigații criminale. Cum este posibil să îți neglijezi propriii tăi oameni, baza de selecție, care reprezintă aproximativ 50.000 de agenți, din care aproape jumătate au studii superioare? Dar cei care au studii și care reprezintă un pericol pentru ceilalți aflați în funcție sunt trași pe linie moartă, în funcții în care nu se pot remarca, în care nu pot produce mari schimbări, în care opinia lor nu contează și se promovează foarte mult pilele”, a mai afirmat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.

Împuterniciții răspund la comenzi

Reprezentanții Europol au criticat extrem de dur politica împuternicirilor în funcțiile de conducere, generalizată de Vela, avertizând asupra faptului că acești șefi nu fac decât să răspundă la comenzi. ”Apropo de ipocrizie, când a venit Vela la conducerea MAI a spus că nu va permite ca posturile să fie împuternicite și că vor fi scoase la concurs, însă a făcut exact invers. Faptul că aproape toți șefii sunt împuterniciți ne afectează și pe noi, pentru că dacă șefii sunt la mâna cuiva nu vor face nimic altceva decât să răspundă la comenzi. Tocmai de aceea ceea ce se întâmplă acum este fără precedent în Poliția Română. Deja nu mai au pe cine să împuternicească, pentru că împuternicirile se pot face pe o perioadă de doar 12 luni. Acum s-a ajuns la desemnare, care este și mai periculoasă decât împuternicirea. Pentru că, în cazul împuternicirii, ești nominalizat printr-un act administrativ să exerciți temporar o funcție de conducere și, cât de cât, ai și o responsabilitate, însă prin desemnare nu ai absolut nimic, nici măcar vreo condiție de îndeplinit. Efectiv îl ia pe un oarecare, al cărui naș este la partid și îl desemnează la conducerea serviciului respectiv. Mai mult, desemnarea nu este nici măcar prevăzută de lege. Avem, în ultimul an, jumătate din inspectoratele județene de poliție în care adjunctul sau inspectorul șef a fost desemnat în funcție. Au existat și situații în care i-au desemnat pe împuterniciții pe care nu-i mai puteau împuternici. Însăși Direcția Generală Management și Resurse Umane din MAI nu are un director general numit prin concurs de 15 ani, iar asta spune totul despre acest sistem. Dacă postul ar fi ocupat prin concurs, nu ar mai răspunde la comenzi. Pentru că foarte greu poți schimba pe cineva care a ocupat funcția prin concurs, trebuie să comită fapte extrem de grave, în rest nimeni nu se poate atinge de el”, a afirmat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Ultimele stiri

  • Poza Zilei
  • Horoscop 20 mai 2024 – Veți obține ceea ce doriți dacă vă folosiți seducția
  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • Exit mobile version