AcasăSOCIALS-a dat ordinul! De la Ambulanță se iese la pensie cu picioarele...

S-a dat ordinul! De la Ambulanță se iese la pensie cu picioarele înainte

Raed Arafat taie drepturile legale ale personalului medical de pe ambulanțe

Raed Arafat a aplicat o lovitură cruntă personalului din sistemul medical de urgență, amânând cu doi ani legea care permitea pensionarea la 57 de ani. Dat fiind condițiile de muncă cumplit de grele, în special pentru medicii, asistentele și ambulanțierii operativi, aceștia vor fi obligați să iasă la pensie cu picioarele înainte.

Sub pretextul că se va confrunta cu deficit de personal, Raed Arafat a decis să elaboreze un proiect care amână cu doi ani intrarea în vigoare a legii care permitea personalului medical de la Ambulanță să iasă la pensie la 57 de ani, după 30 de ani de muncă. Și asta în condițiile în care există 2.000 de tineri angajați temporar, pe perioada stării de alertă, care ar dori să rămână în sistem.

”De 4 ani de zile tot ne chinuim să apară această lege, pentru că personalul operativ de intervenție, și mă refer la medici, asistenți și ambulanțieri, cei care fac teren, nu mai au capacitate fizică de a face față acestei munci. Și atunci trebuie să înnoim personalul cu oameni mai tineri, care să preia ștafeta și să o ducă mai departe. Un om la 60-65 de ani nu mai are capacitate fizică să care pacienți, echipament, să urce etaje, să stea în combinezon la 40 de grade, în bocanci, câte șase ore, opt ore, fără pauză de masă și să mai fie și agresat”, ne-a declarat Marian Rotaru, prim-vicepreședintele Federației Naționale Sindicale Ambulanța din România (FNSMR). Potrivit Legii 5/2021 privind Statutul personalului profesionist operativ de intervenție din cadrul serviciilor civile care asigură asistență publică medicală de urgență și prim ajutor calificat, personalul profesionist operativ beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare, fără penalizare, dacă îndeplinește cumulativ următoarele condiții: are vârsta minimă de 57 de ani și are un stagiu de cotizare de cel puțin 30 de ani, din care cel puțin 20 de ani de activitate ca personal profesionist operativ.

Trădarea lui Arafat

Sindicaliștii de la Federația Ambulanța ne spun că, potrivit prevederilor Legii 5/2021, normele ar fi trebuit elaborate în luna februarie, însă autoritățile au tot tras de timp. Luna aceasta, sindicaliștii au solicitat întrevederi cu Raed Arafat și ministrul Ioana Mihăilă și, în urma discuțiilor, s-a stabilit constituirea unei comisii pentru elaborarea normelor. În loc de norme, oamenii s-au trezit însă că legea pe care o așteptaseră atât a fost amânată doi ani.

”Arafat a motivat că vor pleca toți din sistem și că vom rămâne fără personal, dar nu era adevărat, pentru că nu erau foarte mulți care îndeplineau condițiile de pensionare și doar aproape un sfert dintre aceștia voiau să plece. Căzusem de acord, am discutat și impactul, și pe concedii de odihnă, pe normă de hrană, ca să apară ce a apărut. Ar fi trebuit să discutăm, să negociem, nicidecum să apară așa, peste noapte, o astfel de  hotărâre. Oamenii sunt foarte dezamăgiți și total nemulțumiți, pentru că se agățaseră de această lege de ani de zile, și acum sunt hotărâți să iasă în stradă. Avem personal tânăr angajat pe perioadă determinată, care vrea să rămână. Oamenii nu sunt siguri de locul lor de muncă, deși s-au format pe timp de pandemie. Și noi ce facem? Îi ținem pe ăia bătrânii care nu vor să mai stea și pe cei tineri care vor să lucreze îi dăm afară. Ceva nu e în regulă”, ne-a mai precizat prim-vicepreședintele FNSMR, Marian Rotaru.

Pensionările ucid pacienții

În nota de fundamentare a proiectului de act normativ, se invocă faptul că pensionarea personalului epuizat ar pune în pericol viața pacienților. ”Reducerea, într-un timp foarte scurt, a numărului personalului operativ va crește timpul de răspuns la intervențiile de urgență, va scădea capacitatea de transport interspitalicesc a pacienților critici, inclusiv pe cale aeriană, dar și capacitatea de triaj și intervenție rapidă pentru pacienții care se prezintă în structurile de primiri urgențe din cadrul spitalelor”, se arată în motivarea proiectului.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
7.745 afisari

13 COMENTARII

  1. TREBUIE INTERZISE PENSIONĂRILE ÎNAINTE DE 65 DE ANI!!!!!
    SCURT!!!!
    CEI CARE SUNT „PENSIONAȚI” ÎNAINTEA ACESTEI VÂRSTE SĂ IA PENSIA MINIMĂ PE ECONOMIE!!!!

    DESFIINȚATE TOATE PENSIILE SPECIALE!!!!!!

    • Domnu Barbu eu lucrez in sanaeate, in urgenta, am 60 ani si 41 ani de munca si toti acesti ani si.au lasat amprenta asupra starii mele de sanatate. Ma intreb daca dv ati avea o urgenta medicala in familie si ati vedea ca eu pana la etajul 4 ma opresc de doua ori ca nu mai pot urca, ce ati zice ? Pot sa fiu eu cel mai bun profesionist da daca nu mai merge fizic ce sa fac ? Nu cerm pensii speciale si consider ca ne.am facut treaba in folosul semenilor nostri asa ca nu trebuie sa fiti nici inversunat pe noi si nici sa jigniti.

      • Aveți perfectă dreptate! Felicitări pentru activitatea dv de 41 de ani! Și meritați și pensie specială!

  2. De ce pensia minima , asa vrei tu???Am 11 ani de gr 1 si 36 de munca,daca fac legi toți idiotii , unde ajungem?Firesc ca vreau pensia pt care am plătit contribuții, daca muncesc 40 de ani plus dreptul de grupa , imi dai tu mai multi bani la pensie?Marș de taie pensiile speciale si plătește pensia după competitivitate!

    • Ești tîmpit sau doar cretin? „Grupele” trebuie desființate, ăstea au fost o bazaconie comunistă. Cum sunt acum pensiile speciale.

      • Amice, esti cretin!!!! Sau nu exista diferențe intre ce conditii are la locul de muncă un miner de exploatare subterană față de conditiile de muncă ale unui lucrător in pomicultură.. cam dobitoc mătăluță..

        • Vită, nu trebuie să se pensioneze ca miner. Cât or mai fi minele, că dispar și ălea. Dar cum ești cretin tălică….
          Ăla din pomicultură are un salariu iar minerul are alt salariu.

          • BarbuLE, tu inafara de ciufulit barzoiul cu laringele nu pricepi nimic. Iti dai cu parerile de posesor al sindromului down despre chestiuni pe care nu le înțelegi o centima. Privit din orice unghi tot cretin arăți.

  3. Trebuie exclusa varsta de pensionare cu totul si trebuie pastrat doar stagiul de cotizare de 35 de ani de munca. Nimeni nu mai poate iesi astfel la pensie la 48 de ani, ca nu a intrat in serviciu la 13 ani! La anumite meserii sa se poata reduce stagiul de cotizare, tinand cont de conditiile de munca si de profesia in sine (de exemplu, pentru mineri, cum spunea cineva mai inainte). Este stupid sa ai varsta de pensionare, important este stagiul de cotizare. Daca o persoana face 10 ani de scoala si se angajeaza la 16 ani (varsta legala) va munci pana la 65 de ani, adica 49 de ani. O persoana care face 5 ani de facultate, termina la 23 de ani si munceste pana la 65, va avea 41 de ani de munca. E corect? Asta in timp ce tinerii nu au locuri de munca si pleaca din tara cu miile in fiecare an. Adica sa ramana persoanele in varsta in serviciu, chiar daca nu mai pot tine pasul, nu-i mai ajuta sanatatea etc., iar tinerii sa nu aiba locuri de munca fiindca autoritatilor putin le pasa sa stimuleze afacerile (legale).

  4. Arafat un glon in capul ala de musulman jegosssssssssssss imputit ! la morga decrepitule !

  5. Barbu gh asta e un cretin ordinar..sa vina pe mana noastră ca ii arat eu lui pensie tăiată!

  6. Personalul operativ din Ambulanta merita aceasta pensionare amintita in articol. Condițiile, stresul, agresiunile chiar și enorma munca fizica nu pot fi duse corespunzător pana la un 65 de ani. Eu văd doua soluții: prima este modificarea programului, limitarea numărului de intervenții din tura și a doua este pensionarea mai rapida de tipul pompierilor sau militarilor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger