AcasăSOCIALS-a dat alerta! Proiectil exploziv funcțional, găsit în incinta unui aeroport din...

S-a dat alerta! Proiectil exploziv funcțional, găsit în incinta unui aeroport din România. Au intervenit pirotehniștii

Specialiștii pirotehniști bihoreni au intervenit de urgență la Aeroportul Oradea, după ce s-a primit un apel prin care a fost semnalată descoperirea unui proiectil exploziv.

Din câte a anunțat vineri ISU Bihor, un „proiectil exploziv funcțional a fost găsit în incinta Aeroportului Oradea, în cursul zilei de joi, 25 august”.

Un muncitor care lucra în perimetrul în care s-a găsit proiectilul – în zona terminalului cargo din incinta Aeroportului Oradea – ar fi fost cel care a dat primul cu ochii de elementul de muniție. Lesne de înțeles, au fost anunțate autoritățile, iar pirotehniștii au mers la fața locului pentru a ridica muniția.

Proiectilul urmează să fie distrus, prin explozie controlată

Specialiștii pirotehniști ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor au fost solicitați să intervină din nou, în zona terminalului cargo din incinta Aeroportului Oradea, pentru asanarea unei muniții rămase neexplodate din timpul celei de-a doua conflagrații mondiale.

Ajunși la locul indicat de apelant, pompierii militari pirotehniști au identificat un proiectil exploziv funcțional, de calibru 120 de milimetri, care fusese descoperit de unul dintre muncitorii care efectuau lucrări de nivelare a terenului din zona respectivă”, se menționează în comunicatul transmis de ISU Bihor.

Echipajul pirotehnic care a intervenit în acest caz a ridicat muniția, pe care apoi au transportat-o şi depozitat-o în condiţii de siguranţă, urmând să fie distrusă ulterior, prin explozie controlată.

„Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al județului Bihor reaminteşte cetăţenilor faptul că, în cazul descoperirii elementelor de muniţie trebuie să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând descoperirea acestora şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea echipajului pirotehnic”, transmite ISU.

Alt proiectil, găsit la începutul lunii mai

Și la începutul lunii mai a acestui an, reprezentanții ISU Bihor au anunțat că s-a promit o sesizare privind găsirea unui astfel proiectil, de această dată în apropierea aeroportului. „Marți, 03 mai a.c., un proiectil exploziv în stare de funcționare, provenit din cea de-a doua conflagrație mondială, a fost găsit pe raza străzii Calea Aradului din municipiul Oradea, la aproximativ 500 de metri de Aeroport. (…)

Ajuns la locul indicat de apelant, echipajul pirotehnic a identificat un proiectil exploziv funcțional, de calibru 120 de milimetri, provenit din cel de-al Doilea Război Mondial. Muniţia, descoperită de un muncitor care efectua săpături în cadrul unor lucrări de construcții executate în zonă, a fost ridicată, transportată şi depozitată în condiţii de siguranţă de către echipajul pirotehnic, urmând a fi distrusă ulterior prin explozie controlată”, au transmis, la acea dată, oficialii ISU.

336 afisari

1 COMENTARIU

  1. MAI CS ,daca ar fi fost funcional exploda dupa ce a fost tras , la contactul cu pamantul . Cat timp este intreg si-l transporta militarul ca pe sfintele moaste e clar ca-i un proiectil rebut.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri