AcasăSOCIALS-a aflat de la Rafila: 20 de milioane de pastile de iodură...

S-a aflat de la Rafila: 20 de milioane de pastile de iodură de potasiu au ajuns deja la DSP-uri/Urmează o campanie de informare

(foto: facebook/Guvernul României)

După ce a participat la ședința de guvern de miercuri, 23 martie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a ieșit în fața presei cu mai multe precizări.

Așa s-au aflat de la oficialul guvernamental noi detalii cu privire la distribuirea pastilelor de iodură de potasiu produse la Iași. Mai exact, ministrul Rafila a anunțat că 20 de milioane de comprimate de iodură de potasiu din cele 30 de milioane au ajuns deja la DSP-uri.

„Fabricarea lor a fost încheiată de către compania Antibiotice Iași. Deja, 20 de milioane de comprimate, din cele 30 de milioane produse, au ajuns la direcțiile de sănătate publică și întreaga cantitate va ajunge la nivelul acestora, până la sfârșitul acestei săptămâni”, a menționat Rafila.

Se anunță o campanie de informare

Totodată, ministrul Sănătății a anunțat și ce se are în vedere în perioada următoare, inclusiv în privința unei campanii de informare pe acest subiect ce a suscitat interesul public. „Între timp, împreună cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, facem o evaluare și o catagrafie a persoanelor pe grupe de vârstă.

O avem la nivel național și la nivel județean, dar acum mergem puțin mai în profunzime și așteptăm datele referitoare la numărul de persoane de pe lista fiecărui medic de familie, pentru că intenționăm să găsim o formulă care să implice medicii de familie în distribuirea acestor comprimate la pacienții de pe propriile liste, cu precizarea că această campanie de distribuire va fi dublată, în perioada imediat următoare, de o campanie de informare”, a mai spus Rafila.

Avertismentul ministrului: „Nu trebuie, în nici un caz, luate de către persoane…”

Concret, intenția oficialilor este ca oamenilor să li se explice modul de utilizare al acestor comprimate. Dar și în ce condiții trebuie să fie păstrate.

„Avem deja materialele realizate, care să permită înțelegerea modului de utilizare a acestor comprimate care nu trebuie, în nici un caz, luate de către persoane sau de către copiii lor decât în cazul unei recomandări exprese, într-un anumit moment, în cazul unui incident nuclear.

Nu are nici un fel de rost, este, dimpotrivă, chiar periculos consumul acestor medicamente în afara unei astfel de situații extreme. De asemenea, recomandările vor include și modul de păstrare a acestor comprimate, pentru că ele au o valabilitate de câțiva ani și e bine ca odată primite, ele să fie păstrate în condiții corespunzătoare și, sigur, în caz de nevoie, să poată să fie luate, dar nu în afara unei astfel de precizări care trebuie să vină de la autoritățile de sănătate publică”, a mai spus Rafila.