AcasăSOCIALS-a aflat cine sunt săracii care vor primi 4 lei pe zi...

S-a aflat cine sunt săracii care vor primi 4 lei pe zi de la Guvern

pensionariCreşte vârsta de pensionare la români. Anunţul făcut de şeful Casei de Pensii

Din cei aproape 4,7 milioane de români săraci care vor primi câte 4 lei pe zi de la Guvern, pentru compensarea creșterilor de prețuri, 3,5 milioane sunt pensionari. Aceasta înseamnă 70% din numărul total al pensionarilor, care au venituri sub 1.500 de lei. Cea de-a doua categorie numeroasă este a persoanelor cu dizabilități, care vor beneficia de ajutorul guvernamental de 125 de lei pe lună.

România are 3,5 milioane de pensionari, adică 70% din totalul acestora, care trăiesc la limita subzistenței, cu venituri situate sub salariul minim. În condițiile exploziei inflației, Guvernul va acorda o sumă de 4 lei pe zi, echivalentă cu prețul a două pâini. Suma de 4 lei pe zi va fi acordată și pentru 865.000 de persoane cu dizabilități, 168.000 de beneficiari ai venitului minim garantat, precum și 151.000 de familii cu cel puțin doi copii cu venit mai mic de 600 de lei pe persoană, ceea ce înseamnă familii cu un singur angajat pe salariul minim.

Măsura a fost anunțată în Programul de convergență 2022-2025,  care va fi prezentat Comisiei Europene, și care face parte din pachetul ”Sprijin pentru România”. În același pachet sunt prevăzute și vouchere în valoare de 30 de euro pe lună 156.000 de elevi care trăiesc în sărăcie și care primesc în prezent burse sociale pentru achiziționarea de alimente, haine și rechizite. Banii vor fi acordați, începând cu aprilie, doar pentru 7 luni, până la sfârșitul acestui an, fiind exceptată perioada vacanței școlare. În ce privește susținerea salariaților cu venituri reduse, Guvernul va raporta Comisiei Europene o măsură extrem de controversată: creșterea voluntară a salariului minim cu 200 de lei, scutiți de taxe, de la 1 iunie 2022. Federațiile sindicale au solicitat ca, în locul acestei măsuri fără finalitate, să se treacă la majorarea salariului minim, pentru a se acoperi inflația care a depășit deja 10 procente. Majorarea voluntară, chiar și în contextul scutirii de taxe, nu se va produce în niciun domeniu de activitate, dat fiind prăbușirea economică accentuată.

Discriminare la nivel național

Pe lângă sectorul IT și cel al construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, cu scutiri de la plata impozitelor, și pentru sectorul agricol și industria alimentară, a anunțat Guvernul. Ceea ce înseamnă că angajații din agricultură și din industria alimentară, aproape 250.000 de persoane, vor primi un salariu minim net de 2.362 de lei, în condițiile în care salariul mediu net în agricultură este de 2.534 lei, iar în industria alimentară, de 2.622 lei. Facilitățile fiscale vor fi aplicate până la 31 decembrie 2028, iar în toată această perioadă angajații vor fi asigurați până la 31 decembrie 2028 inclusiv în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuției și vor beneficia de drepturile acordate din sistemul asigurărilor pentru accidente de muncă și boli profesionale, sistemul asigurărilor pentru șomaj, inclusiv de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, fără plata de către angajatori a contribuției asiguratorii pentru muncă. Stabilirea unor salarii minime mai mari cu aproape 900 de lei pentru doar patru sectoare de activitate este absolut discriminatorie, stabilindu-se, astfel, un salariu minim de categoria I și un salariu minim de categoria a II-a, fără o justificare temeinică.

Hrana din spitale, trecută în pachetul de măsuri

Majorarea alocației de hrană în spitale, de la 11 lei la 22 de lei pe zi a fost și ea inclusă în pachetul ”Sprijin pentru România”. Măsura ar fi trebuit luată cu cel puțin patru ani în urmă, când managerii de spital atrăgeau atenția că nu pot asigura masa bolnavilor cu această sumă ridicolă. Totodată, în programul de convergență transmis Comisiei Europene s-a aflat și majorarea valorii tichetelor de masă, de la 20,17 lei la 30 de lei, începând cu luna iunie a acestui an, în condițiile în care mai puțin de jumătate din angajații din România beneficiază de astfel de tichete.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
881 afisari

7 COMENTARII

    • NAZISTE A FICUSULUI STERP SASE CASE .
      PROSTIA , PUPIN CURISMUL , SI SLUGAREALA MASS MEDIEI ROMANESTI A DUS LA PROLIFERAREA DEMOCRATIEI NAZISTE SI A LINSULUI IN CUR A SASULUI CONDUCATOR SI
      CLICII LUI DE SLUGOI

    • NAZISTE A FICUSULUI STERP SASE CASE .
      PROSTIA , PUPIN CURISMUL , SI SLUGAREALA MASS MEDIEI ROMANESTI A DUS LA PROLIFERAREA DEMOCRATIEI NAZISTE SI A LINSULUI IN CUR A SASULUI CONDUCATOR SI
      CLICII LUI DE SLUGOI
      vai mama voastra si a copiilor vostri , femeile se sinucid cu copii cu tot MAI RAU CA PE VREMEA LUI CEAUSESCU

  1. 4 lei pe zi? Să calculam altfel. La o pensie de 1000 de lei cei 125 de lei pe lună ar echivala cu o mărire de 12,5%. Sună altfel. De ce vedem numai partea goală a paharului?

  2. Mi se pare o ideie genială pentru această mărire pentru că prețurile au crescut exesiv pentru acestă perioadă această creștere de pensi vine foarte bine și tot ce se poate mări vine foarte bine

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger