AcasăSOCIALRusaliile 2022. Lucrurile care NU trebuie să-ţi lipsească din casă de Rusalii...

Rusaliile 2022. Lucrurile care NU trebuie să-ţi lipsească din casă de Rusalii / De ce ramurile de tei au puteri vindecătoare

rusaliiRusaliile 2022. Lucrurile care NU trebuie să-ţi lipsească din casă de Rusalii / De ce ramurile de tei au puteri vindecătoare

Rusaliile pică în fiecare an în ziua de duminică, la 50 de zile de la Învierea Domnului. În 2022, creștinii sărbătoresc Rusaliile pe 12 și 13 iunie.

Prima zi de Rusalii pică întotdeauna într-o duminică, iar în cea de-a doua zi de Rusalii, lunea, se sărbătorește Sfânta Treime. Acestei zile îi sunt specifice o mulţime de tradiții și superstiţii pe care mulţi credincioşi le respectă pentru ca totul să le meargă bine şi să fie feriţii de rele.

Rusalii 2022. Ce este interzis să faci în această zi de sărbătoare

Potrivit credinţei populare, de Rusalii nu este bine să mergi la câmp, pentru că se spune că ielele te pot prinde şi pedepsi. Nu trebuie nici să intri în vie, nici să mergi în locuri pustii şi întunecate, pentru că te poţi întâlni cu spiritele rele.

De asemenea, de Rusalii nu e bine să te cerți fiindcă, altfel, vei avea probleme de sănătate. Nu trebuie să mergi la scăldat, fiindcă este pericol mare de înec. De asemenea, nu trebuie să te urci în copaci sau în locuri înalte şi nici să călătoreşti departe de casă. Dacă în noaptea de Rusalii vei dormi sub cerul liber sau dacă te vei duce la fântână, ești în pericol să cazi sub puterea Ielelor.

Rusalii 2022. De ce au ramurile de tei puteri vindecătoare

De Rusalii se leagă şi alte tradiţii şi obiceiuri, care diferă de la o regiune la alta. În unele zone, oamenii îşi împdobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile.

Ramurile de tei au o simbolistică aparte în această sărbătoare: se crede că teiul fereşte gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor. Flăcăii le aduc din păduri, după care se sfinţesc la biserică, iar credincioşii le iau acasă şi le pun la icoane.

Oamenii obișnuiesc să poarte leuștean în buzunare sau în sân

În anumite zone ale țării, oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare leuștean, usturoi sau pelin, pentru a nu fi „luați din Rusalii” sau pociți de ielele neiertătoare. De asemenea, în zilele de Rusalii, este bine să pui frunze de pelin în toate băuturile pe care le consumi, mai puţin în apă.

În aceste zile, este bine să ungi ușile cu usturoi pentru ca locuinţa să fie păzită de rele şi ghinion tot restul anului.

author avatar
Andreea Vlad