AcasăSOCIALRromii, sprijiniți financiar să devină oameni de afaceri

Rromii, sprijiniți financiar să devină oameni de afaceri

Soluția autorităților pentru integrarea romilor: sprijin pentru afaceri

Tinerii și femeile din etnia romă vor beneficia de programe și sprijin financiar pentru a-și deschide afaceri, se arată în strategia de incluziune a romilor elaborată de Guvern. Totodată, vor fi create mecanisme financiare de stimulare cooperativelor agricole în mediul rural pentru populația de etnie romă, iar locuințele sociale vor fi repartizate, prioritar, acestei etnii.

Strategia Guvernului de incluziune a romilor pentru perioada 2021-2027  prevede, în principal, implementarea de proiecte de economie socială și antreprenoriat în comunitățile marginalizate și valorificarea potențialului inovativ și antreprenorial al acestora. Astfel, vor fi create programe naționale pentru stimularea antreprenoriatului și economiei sociale, cu accent pe tineri romi și femei rome, se va urmări dezvoltarea spiritului antreprenorial și vor fi susținute financiar inițiativele de promovare a antreprenoriatului care generează locuri de muncă de calitate, inclusiv întreprinderi sociale și ocupare pe cont propriu. Totodată, vor fi sprijinite inițiativele de marketing aplicate economiei sociale în special în aria de promovare a meseriilor și meșteșugurilor tradiționale, va fi acordată asistență și consultanță în afaceri și după înființarea de întreprinderi, inclusiv prin programe de pregătire a managerilor și punerea la dispoziție a unor spații și servicii de tip coworking pentru tinerii romi și vor fi sprijinite financiar cooperativele agricole în mediul rural pentru populația de etnie romă.

Prioritate la locuințele sociale

Guvernul a stabilit ca autoritățile locale să prioritizeze problemele locative ale romilor, repartizând locuințele sociale cu predilecție membrilor acestei etnii. ”Principalele provocări cu care se confruntă comunitățile marginalizate în domeniul locuirii sunt degradarea locuințelor, supraaglomerarea, insuficiența locuințelor sociale și, mai ales, a celor destinate tinerilor, precum și evacuarea din locuințele sociale din neputința plății utilităților, demolarea locuințelor informale situate pe terenuri publice sau private sunt elemente ce conduc la marginalizare și excluziune socială pentru largi categorii de populație vulnerabilă, în care minoritarii romi au o pondere semnificativă. Acestora li se adaugă segregarea spațială, obstacolele întâmpinate în accesul la locuințe în sectorul privat, precum și lipsa sprijinului public și al legislației referitoare la accesarea locuințelor sociale. Abordarea problemelor legate de locuire este de competența autorităților locale, prin urmare este necesară responsabilizarea autorităților locale (Consiliul Județean şi Consiliul Local), nivel care are competența legală exclusivă în abordarea problemelor identificate la nivel local, a le prioritiza şi soluționa. Strategiile locale trebuie să includă nevoile identificate la nivelul comunităților de romi”, se arată în Strategia de incluziune a romilor.

58% au locuințe proprietate personală

Pentru a justifica nevoia alocării de locuințe romilor, Guvernul a invocat un studiu IRES din 2019, care a arătat că doar 58% dintre romi au o locuință proprietate personală cu acte, față de 87% în cazul românilor, deși numărul mediu de copii este de 3 ori mai mare decât în cazul populației majoritare. ”61% dintre romi locuiesc în 1-2 camere, față de 43% în cazul majoritarilor. 50% dintre majoritari au 3-4 camere, în timp ce în cazul romilor ponderea este de numai 34%. Ponderea romilor care locuiesc în cartiere în care toți vecinii sau majoritatea acestora sunt romi este de 67%, iar proporția familiilor de romi ce locuiesc în gospodării insalubre este de 32%. Ponderea romilor care locuiesc în gospodării suprapopulate este de 78%, 45% dintre romi locuind în spații sub 50 mp, față de numai 29% în cazul populației majoritare. Îngrijorător este faptul că o bună parte dintre familiile cele mai sărace se regăsesc în locuințe și chiar așezări informale, oricând susceptibile a deveni subiecte de evacuare forțată”, se mai arată în strategia de incluziune a romilor.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.493 afisari

10 COMENTARII

  1. Țiganii – nu r(r)omii. Dacă în ” țigan ” nu este nimic peiorativ, în ” r(r)om ” este o insultă ordinară la adresa Românilor. Dar pentru sugacii / inculții / mancurții / mimeticii din presă, asta nu importă. Primo. Secundo: cu mici excepții, ” țiganul e țigan și în ziua de Paști ”. Adică e pus pe furat, pe manea, pe turnat plozi (cu care aruncă în populație), pe… și continuați pe linia punctată. Bine că sunt ” discriminați pozitiv ”. Numai o mână de fier îi integrează pe ăștia. Oricum, cu alogenii și unii români – trebuie să recunoaștem – care ne băgară în prăpastie, nici o șansă. Long live Țiganiada!

  2. Propun ca cei care vor sa-i faca pe tigani oameni de afaceri, sa efectueze mai intai o vizita la Baia Mare, da, da , la primarul ala hulit, care a facut un gard, discriminandu-i pe ipochimeni, unde vor vedea situatia luminoasa (in sensul ca intra lumina naturela fara oprelisti, adica geamuri,perdele etc, a apartamentelor refacute pe banii comunitatii de nu stiu cate ori si „tratate cu deosebit respect” de rrromi daca asa va place. Apoi oameni de afaceri ???? Pai de ce nu-i fac zidari, dulgheri, fierari betonisti ca tot sant priceputi la fier si alte alte meserii. A….. nu vor …??? Pai, nici eu nu vreau sa mai merg la fabrica, dar nu vine Orban sa ma faca om de afaceri…Ati vazut vreodata par de caine tors in haba ??? Atunci o sa vedeti si programe experimentale reusite pe tigani.

    • Corect. Același praf în ochii fraierilor. Oare cine va lua ” parandărătul ” și aici?

  3. ba, de cand tot dau astia bani sa sustina etnia roma sa devina una si alta dar ei nu vor sa faca nimic decat mismasuri si furaciuni!!!!!!!!nu le e ba de ajuns ca sunt asistati social majoritate dintotdeauna ca astia la buget nu contribuie decat infim si au alocatii, si drepturiegale cu contribuabilii????de ce ba nici europa care a murit de grija lor mereu nu i a educat si integrat ca majoritatea si au facut vecul pe acolo de ne considera pe toti tigani de renumele ce l au facut!!!!!!!

  4. Ca sa devina oameni de afaceri romani sau romi si sa beneficieze de banii statului , ar trebui sa dea o proba scrisa din legislatia de baza a afacerilor…Pai, nu ?
    Doar devin oameni de afaceri !
    notiuni elementare de infiintare a unei firme, de gestiune, de plata a impozitelor si taxelor si de incidente contraventionale sau penale.

  5. Fraierii care muncesc platesc impozite ,smecherii le cheltuie banii in ritm de manele.Votati,romani,votati ,vai de capul vostru de prosti.

  6. UN POPOR DE IDIOTI !!,asta suntem ,de 30 de ani platim tiganilor ajutoare sociale .Majoritatea tiganilor raman la vechile lor naravuri ;hotie,inselatorie,scandaluri ,excrocherii,trafic de copii,prostitutie ,cersetorie. Care-i plus valoarea creata de aceasta etnie pentru care se vor lua bani de la buget si arunca in vant !!.
    In anii 90 in Gura Vaii dupa o inundatie toate darapanaturile si cotetele tiganesti le-a luat apa ,prefectura si primaria au pus mana de la mana si le-au facut case tip ,cu temelie de beton ,boltari ,acoperite cu tabla ,usi ferestre ,iluminat electric ,civilizat la vremea aceea ,dupa un an totul era praf si pulbere ,vreti dovezi intrebati la prefectura Bacau.
    Dupa ce au distrus tot s-au mutat linga statia de inalta tensiune Gutinas si incet incet s-au intins ca raia in disperarea locuitorilor din zona.
    Au trecut la furat la devastat in platforma industriala ,nu era zi si noapte in care politia sa nu vina sa-i preia de la firmele de paza pe cei care ii pute prinde.
    Au taiat toti copacii din zona industriala de pe marginea strazii. In cete de la cel care a lasat tata din gura pana la cel cu barba sura cersesc pe ude apuca,unde se aseaza ramne mizerie de te cuprinde scarba. Scandalurile circul este la ordinea zilei . Suntem un popor de tampiti sa ne incalece tiganii !!.Terminati cu pomenile la cei certati cu munca ,la cei certati cu legea. La un veteran de razboi (ca mai sunt poate vro suta ori 2 sute nu va ganditi !,la cei care au muncit o viata in CAP si au pensii de cativa lei si mor de foame si de boli nu va uitati ,va uitati la tigani ,la tiganci care n-au tinut un ceas o sapa in mana si n-au sadit un pom in viata lor !!. DACA SUNTEM TAMPITI NE MERITAM SOARTA !!.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger