AcasăSOCIALRoşiile româneşti se vând, în pieţe, la preţ de caviar! Clienţii se...

Roşiile româneşti se vând, în pieţe, la preţ de caviar! Clienţii se uită, pleacă şi cumpără legumele importate din Turcia

rosiiCât costă un kg de roşii româneşti din prima recoltă. Prețul de la tarabe, inaccesibil multor români

Au apărut roşiile româneşti la tarabele din pieţe. Din păcate, la preţuri inaccesibile. Un kilogram ajunge și la 50 de lei.

Dublu față de pieptul de pui, de exemplu.

O singură roşie costă 7 lei

Unele piețe și aprozare au deja la vânzare roșii românești. La prețuri „premium”. Pentru 5 roșii mici, mai putin de un kilogram, am plătit 35 de lei. Asta înseamnă 7 lei pentru una singură. Cam cât ar costa un kilogram întreg într-o lună de vară.

Le-am găsit la un producător din Olt și într-adevăr prețul este destul de piperat, costă 50 de lei un kilogram de roșii, însă am stat de vorbă cu producătorul și mi-a spus de ce este și prețul ăsta atât de mare este o muncă uriașă în spatele cultivării acestor roșii.

Sunt încălzite cu două centrale pe curent și pe gaz, iar producătorul spunea că costurile pentru întreținerea roșiilor este de 1.000 de lei pe zi. Aceste roșii sunt ceva mai măricele și costă 50 de lei”, conform kanald.

Roşiile de import: 20-30 lei/kg

Nici roşiile de import nu sunt foarte ieftine, însă pot fi cumpărate la jumătate de preţ/kg faţă de cele româneşti. Costă în jur de 20-30 de lei kilogramul.

Roșiile românești pleacă încă de la fermieri cu un preț mare. În bazinul legumicol din Izbiceni, Olt, de pildă, un kilogram este vândut de agricultori cu 30-40 de lei.

Găsim preţuri „piperate” la roşii deşi culturile primesc printre cei mai mulți bani de la stat. Prin programul „Tomata”, agricultorii spun că își pot acoperi 30% din investiție. Ajutorul financiar vine tocmai pentru ca agricultorul să scadă prețul la final, când scoate recolta la vânzare.

author avatar
Andrei Ștefan