Cauta

Romgaz: Vor apărea blocaje la gratuitatea racordării. Ordinul va fi schimbat

Racordarea la gaze nu va fi, în realitate, gratuită

Bucuria celor care cred că se vor racorda gratuit la gaze ar trebui să fie mai temperată, atrag atenția autoritățile din domeniu. Directorul general al Romgaz consideră că Ordinul ANRE care prevede acest lucru va produce blocaje în activitatea operatorilor de distribuție și crede că actul normativ va suferi modificări.

Racordarea gratuită la gaze dispusă prin ordin de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este imposibil de pus în practică și, mai ales, nu va fi în niciun caz gratuită. Și asta pentru că aceste costuri se vor regăsi în majorarea prețurilor la gaze pentru toți consumatorii, semnalează specialiștii din domeniu. ”Aplicarea acestui ordin va crea niște probleme colaterale destul de mari și costurile tot trebuie recuperate de undeva. Și mai gândiți-vă la faptul că distribuitorii de gaze au marje destul de mici, deci nu este așa simplu să suporți gratuități. Și se merge pe zone cu cel puțin 8.000-10.000 de familii, poate și ceva industrie, nu au cum să bage peste tot gratis. O să vedem ce se va întâmpla. O să se spargă undeva și destul de repede. Este posibil să se intre în blocaj pentru că discutăm despre sursa de finanțare și despre recuperarea investiției. Cel mai probabil este ca acest ordin să fie amendat, cum s-a mai întâmplat și cu alte ordine ale ANRE. Când se constată că nu este ceea ce trebuie se amendează”, ne-a declarat Adrian Volintiru, director general al SNGN Romgaz. Acesta admite și faptul că gratuitatea, care ar genera facturi mai mari pentru toți consumatorii, este discriminatorie la adresa celor care au plătit integral racordarea la gaze.

Explozie a tarifelor

O analiză efectuată de Asociaţia Energia Inteligentă, care militează pentru un preț corect al gazelor și pentru creșterea transparenței în piața de energie din România, arată că Ordinul ANRE are mai multe dezavantaje și riscuri, decât beneficii și că așa zisa gratuitate nu ar ajuta, de fapt, pe nimeni. ”Socializarea costurilor cu racordarea noilor consumatori la rețeaua de gaze naturale prin tariful de distribuție, încălcarea principiului eficienței economice stipulat în Legea 123/2012, generarea premiselor pentru creșterea bazinului de clienți vulnerabili și costuri suplimentare suportate de client în factura energetică sunt câteva din dezavantajele acestei inițiative. Există o premisă falsă că procesul de racordare la rețeaua de distribuție a gazelor naturale este gratuit, deoarece costurile asociate cu acest proces vor fi disipate în factura tuturor clienților din rețeaua de distribuție respectivă, prin majorarea tarifului de distribuție al gazelor naturale. În plus, este posibil ca mulți clienți casnici, furați de mirajul racordării gratuite să solicite acest lucru, însă racordarea cu titlu gratuit a clienților casnici nu este însoțită însă și de asumarea unei obligații din partea acestora și pentru a consuma gaze. Această situație va genera costuri adiționale pentru clientul final, întrucât rentabilitatea unei rețele de distribuție scade invers proporțional cu volumele care nu sunt vehiculate prin conductele sale”, se precizează în analiza Asociației Energia Inteligentă.

Siguranța rețelelor, în pericol

Analiza mai arată faptul că o impunere a gratuității la racordare ar însemna o presiune exercitată pe bugetul operatorilor de distribuție sau a operatorului de transport, care ar putea induce sincope în administrarea eficientă a infrastructurii gestionate pe fondul necesității de a gestiona simultan solicitările pentru realizarea de extinderi de rețea/ branșamente noi și operațiunile de mentenanță, respectiv de reparații capitale. Astfel, se ajunge la o diminuare a siguranței în exploatarea rețelelor de gaze existente, ca urmare a partajării resurselor operatorilor de distribuție între activități de mentenanță, reparații capitale și racordarea noilor consumatori. Potrivit recomandărilor Asociației Energia Inteligentă, premisa obligatorie privind dezvoltarea infrastructurii de gaze naturale din România trebuie să fie recalibrarea/ reconsiderarea strategiei de dezvoltare a infrastructurii de gaze naturale din România, astfel încât noile investiții să fie corelate cu un beneficiu real al populației din România, o durată de viață suficient de bine calculată care să permită o exploatare eficientă a lor, iar gradul de utilizare să fie maximal și obiectivul atingerii neutralității climatice până în anul 2050.

Ultimele stiri

  • Mbappe nu uită de PSG
  • FCSB ține cu Real Madrid în finala Ligii Campionilor. De ce?!
  • Producătorii au răbufnit. Hipermarketurile pun adaosuri uriașe
  • Se privatizează industria de armament. Guvernul trece la exproprieri masive
  • O nouă măsură a Guvernului PSD în sprijinul românilor. Amenzile de circulație nu se modifică prin creșterea salariului minim de la 1 iulie 2024
  • Trump devine coșmarul piețelor bursiere?
  • S-a creat precedentul. România, condamnată de CEDO pentru încălcarea drepturilor unui transgender
  • Slăbirea monedei Chinei – implicații uriașe pentru comerțul mondial
  • Israel vs Hamas – încă șapte luni de luptă
  • Gigantul petrolului lansează o mega-tranzacție de 10 miliarde de dolari
  • Exit mobile version