AcasăSOCIALRomânii vor primi vouchere de 25.000 de lei! Cum pot fi accesați...

Românii vor primi vouchere de 25.000 de lei! Cum pot fi accesați banii

vouchere

Guvernul propune Comisiei Europene să finanțeze un program pentru achiziționarea de panouri solare și sisteme de stocare aferente.

Prin proiectul demarat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, românii vor primi vouchere de 25.000 de lei, pentru o instalație cu o putere 3kw net.

25.000 lei pentru montarea de panouri fotovoltaice

În proiectul ministerului, se propune alocarea a peste 233 de milioane de euro pentru acordarea de vouchere pentru stimularea instalării panourilor fotovoltaice și a sistemelor de stocare a energiei aferente pentru clădirile rezidențiale aparținând persoanelor fizice. Este vorba despre dotarea cu panouri fotovoltaice a clădirilor rezidențiale și încurajarea prosumatorilor.

Parlamentul European a votat recent Planul REPowerEU, ce are o valoare totală de 20 de miliarde de euro în granturi nerambursabile. Țara noastră ar trebui să beneficieze de suma de 1,39 de miliarde de euro pentru a finanța proiecte în domeniul energiei. Acești bani ar trebui cheltuiți de România până în 2026, potrivit unui proiect demarat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Prin Planul REPowerEU se au în vedere mai multe măsuri ce au drept scop reducerea dependenței de combustibilii fosili din Rusia şi accelerarea tranziției spre energie verde. În plus, se dorește creșterea rezilienței sistemului energetic din UE. Planul se bazează pe 3 mari capitole, diversificare, economisire şi accelerarea trecerii la energia curată.

Alegerea persoanelor care vor beneficia de voucherele de 25.000 de lei se va face pe baza unei selecții a cererilor de realizată printr-o platformă digitală, pe principiul primul venit – primul servit.

Până când se pot folosire voucherele pentru panouri solare

Documentele obligatorii a trebui să fie incluse la solicitarea de voucher vor incluse în platformă în format digital.

În momentul în care au fost selectați să participe la acest program, beneficiarii au obligația comunicării în format fizic conform cu originalul a documentelor pentru a se confirma acordarea de voucher. Confirmarea de voucher va reprezenta un acord de adeziune a beneficiarului la condițiile de acordare a voucher-ului. Ulterior, beneficiarul, împreună cu firma contractată, trebuie să realizeze proiectul cu instalarea unui sistem de panouri solare cu o putere de minim 3kw net.

Când se termină proiectul, beneficiarul este obligat să trimită documentele de finalizare a instalării certificate de firma de instalare PV, împreună cu factura de plată și cu dovada obținerii avizului tehnic de racordare la coordonatorul de reforme/investiții, care în termen de 5 zile lucrătoare va vira contravaloarea voucher-ului în contul aferent firmei de instalare a PV.

Investiția va putea fi implementă până în trimestrul III 2026.

author avatar
Andreea Vlad