AcasăSOCIALRomânii vor plăti facturi mai mici la gaze şi lumină. Mişcarea de...

Românii vor plăti facturi mai mici la gaze şi lumină. Mişcarea de ultim moment făcută de Vigil Popescu

virgil popescu gazeRomânii vor plăti facturi mai mici la gaze şi lumină. Mişcarea de ultim moment făcută de Vigil Popescu

Ministrul Energiei a precizat că a fost finalizată şi publicată Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece.

Măsura a venit după ce Marcel Ciolacu transmitea că-i va cere lui Cîţu să prezinte în şedinţa coaliţiei draft-ul ordonanţei cu măsurile agreate pe energiei, ce trebuia redactată de ministrul Virgil Popescu.

Cât vor plăti clienţii casnici?

Potrivit proiectului de Ordonanţă, pentru clienţii casnici se prevede acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, şi în valoare de cel mult 40% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale, în condiţiile prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă.

În perioada 1 februarie – 31 martie 2022 preţurile pentru energie electrică şi gaze naturale se plafonează pentru clienţii non-casnici.

Iată schimbările pe care le aduce OUG-ul:

  • preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh;
  • preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh.

Cum se aplică plafonarea și compensarea

Plafoanele prevăzute la alin. (1) reprezintă preţul final facturat pentru clientul final, având incluse:

  • pentru energie electrică – componenta de preţ al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport şi distribuţie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă energetică, costurile de furnizare şi TVA;
  • pentru gaze naturale – componenta de preţ al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuţie, costurile de furnizare şi TVA. (3) Componenta de preţ al energiei electrice prevăzută la alin. (1) lit. a) şi componenta de preţ al gazelor naturale prevăzută la alin. (1) lit. b) nu includ TVA.
author avatar
Andrei Ștefan