Impozitarea muncii în România este printre cele mai împovărătoare raportat la costul total suportat de angajator, potrivit unui studiu ce cuprinde 16 țări europene.
Această concluzie a ieşit în urma unui raport ce a analizat cotele de impozit și contribuții sociale care se aplică salariilor, pentru două praguri de venituri – echivalentul a 1.000 euro brut și, respectiv, a 3.000 euro brut pe lună.
Salariaţii români, cele mai mici venituri nete
Salariații români rămân cu cei mai puțini bani în mână după plata impozitelor și taxelor către bugetul de stat, într-o analiză raportată la celelalte 15 ţări europene.
De exemplu: la un salariu brut lunar de 1.000 euro (5.000 lei), arată analiza, românii rămân în mână cu 572 de euro (2.860 de lei) după plata impozitelor şi taxelor către bugetul de stat, faţă de 653 de euro în cazul unui angajat bulgar şi de 746 de euro în cazul unui olandez.
Cum putem scăpa de povara fiscală?
România se află printre cele șase dintre cele 16 țări analizate unde contribuțiile sociale se aplică neplafonat asupra veniturilor din salarii.
O plafonare a contribuţiilor sociale, în paralel cu implementarea unor deduceri mai mari, mai ales pentru salariile mici, ar permite o eventuală ajustare a cotei unice de impozit pe salarii pentru a echilibra povara fiscală prin redistribuirea ei în mod echitabil în societate.