AcasăSOCIALRomânii sunt bătaia de joc a Europei. Facturile la utilități plătite de...

Românii sunt bătaia de joc a Europei. Facturile la utilități plătite de noi i-au speriat chiar şi pe bogaţii din UE!

facturi lumina gazeCine sunt românii care primesc facturi cu 50% mai mici la energie. Sunt zeci de mii de beneficiari

Facturile românilor la utilităţi au crescut de la 77%, cât erau în 2010, până la 124% în 2021, această creştere fiind cea mai ridicată din Uniunea Europeană, potrivit unui infografic Monitorul Social.

Acestea sunt cu 124% mai mari față de valorile de referință ale anului 2015. Prin comparație, media europeană este de 110%. România a înregistrat constant creșteri anuale ale facturilor cu cel puțin 8%.

Plătim mai mult pentru cheltuielile curente

Inflația raportată la indicele prețurilor de consum este de 115% din valoarea de referință, astfel că românii plătesc mai mult pentru toate cheltuielile curente.

Cu termenul de referinţă a preţurilor la utilităţi din 2015, facturile românilor la utilităţi au crescut de la 77% în 2010 până la 124% în 2021. Această creştere este de departe cea mai ridicată din Uniunea Europeană.

Media UE-27 pentru creşterea preţurilor la utilităţi a fost de la 89% din preţul de referinţă în 2010 până la 110% din preţul de referinţă în 2021. Creşterea cumulată a preţurilor la facturile electrocasnice din 2010 până în 2021 este de 61%, de departe cea mai ridicată din Uniunea Europeană”, conform unui grafic.

author avatar
Andrei Ștefan
678 afisari

8 COMENTARII

  1. I-au speriat degeaba pe bagații din UE. E vorba de gaz natural pursânge românesc, scump la preț și la vedere, johhanist, nu de corcitură de gaz rusesc, ieftin și putinist. Cine mai vrea gaz agresor rusesc în vremurile astea? Nici rușii măcar că de-aia le ard pe ale lor în continuu, în direct pe rețeaua socială, 24 din 24 ca să le termine odată. Toți vor gaze de la noi, gaze de rasă pură românească, la preț de caviar iranian. Nește fraieri bogații ăștia… La iarnă rușii or să moară de căldură în casele lor și scăpăm de ei.

  2. 1000 Megawaţi = 1000000 Kilowaţi Atata produce intr-o singura ora un reactor de la centrala nucleara de la Cernavoda si functioneaza 2 reactoare . Reactorul doi nu functoneaza la capacitate pentru ca nu am avea ce face cu atata energie electrica . Aceasta energie de la Nuclear-Electrica intra in retelele nationala si acopera 25% din necesarul de consum . La Bicaz se produc cam 27,5 MW h . La Vidraru productia medie de energie 400 GWh/an.
    In ceea ce priveste energia electrica produsa de cele doua hidrocentrale, hidrocentrala Portile de Fier 1 are o putere totala de 2.160 MW, impartiti frateste 1.080 MW pentru Romania si 1.080 MW pentru Serbia. Hidrocentrala Portile de Fier 2 are la randul ei o putere totala de 500 MW impartiti dupa acelasi principiu, 250 MW pentru Romania, 250 MW pentru Serbia.
    Deci suntem mari producatori de energie electrica . La care se aduga si cele peste 1000 de eoliene din Dobrogea plus hidrocentralele mici si microhdrocentrale si panaorile solare din Transilvania .
    Iar noi platm de peste cinci ori mai mult energie electrica fata de tarile UE . Ungaria, Cehia, Austria , Germania , Belgia, Olanda . Cred ca suntem al treilea producator de energie electrica din Europa dupa Rusia si Franta.
    De ce facturile atat de mari ? Pentru ca la putere sunt niste tradatori ce vand energia electrica unor distribuitori straini care ne-o revand noua la pret de specula le stiti numele fiecare din zona in care locuiti .

    • O sociatate comerciala din domeniul energiei poate avea unul sau mai multe roluri. Exista societati de distributie (exemplu Enel, Engie) care detin infrastructura pentru livrarea in anumite zone din tara a energiei electrice si gazelor naturale pentru distributia carora incaseaza o anumita parte din pretul platit de consumator, insa ei sunt si furnizori, adica incaseaza de la consumatori si componenta de pret corespunzatoare energiei propriu-zise. Daca un consumator a schimbat furnizorul care implicit era distribuitorul din zona lui, atunci el va plati factura catre furnizor, iar furnizorul va plati distribuitorului partea din pret ce reprezinta serviciul de distributie. In cazul unei defectiuni consumatorul se va adresa distribuitorului, care are in grija reteaua de distributie (cabluri sau tevi). Societatile de distributie pot avea in afara rolului de furnizor si roluri de producator, cum ar fi cateva campuri de centre eoliene sau de extractie de gaz, insa de regula aceasta este ceva secundar ca importanta in activitatea lor.

    • Ce vreau sa spun e ca nu distributia umfla pretul, ci acei intermediari (intermediarii dintre producatori si furnizori, sau si furnizorii) care isi cresc profiturile in mod exagerat crescand astfel preturile. Facusem o explicare a rolurilor de producatori, intermediari, furnizori, distribuitori, si cum se pot ele combina in cadrul unei singure societati comerciale, dar nu stiu cum am facut ca am pierdut ce am scris si nu mai reiau, imi pare rau. Sintetizand insa, in cazul Hidroelectrica, aceasta are rolurile si de producator si de furnizor, astfel ca in cazul ei sunt eliminati practic intermediarii, si de aceea pretul la consumatorul final este mic, e adevarat ca se mai adauga costul de distributie pe care il incaseaza firma distribuitoare locala, dar acel cost nu este foarte mare. Acolo unde pretul final la energie electrica este exagerat, este din cauza pretului energiei propriu-zise adica a furnizorului care a umflat pretul sau din cauza ca furnizorul a cumparat de la un intermediar care a umflat pretul, nu si nu din cauza costului de distributie.

    • @Nelu „Exista societati de distributie (exemplu Enel, Engie) care detin infrastructura pentru livrarea in anumite zone din tara a energiei electrice…”
      Care infrastructura boss, aia de a facut-o Ceausescu iar magarii astia au furat la propriu stalpii, cablurile si statiile de transformare ???????

  3. In rest sunt foarte de acord ca Romania avand potential de productie de energie electrica si de gaz ar trebui sa asigure cetatenilor si economiei preturi scazute la curent si gaze. Cum se poate face asta? Prin limitarea marjelor de profit in domeniul energiei, dar si prin scurtarea lantului economic (inlaturarea intermediarilor care umfla exagerat preturile). Trebuie asigurat prin lege faptul ca energia ieftina sa fie folosita doar in Romania, sa nu plece cu preturi mici la export. Ce se mai poate face pentru scaderea preturilor: eliminarea certificatelor verzi (bani care ajung in buzunarele unora), reluarea producerii de energie electrica pe baza de carbune care va crea surplus de energie in piata si deci scadere de pret. NU reducere de TVA pentru ca in scurt timp valoarea echivalenta a TVA-ului se va regasi in buzunarele smecherilor si nu se va mai regasi in bugetul de stat, iar consumatorii tot acelasi pret il vor plati.

  4. Bine ar fi sa fie asa cum spui tu Radule!
    Mie imi este frica ca bogatii Europei cu ajutorul tradatorilor de politicieni romani, sa nu ne distruga unitatile energetice! S-a inceput cu o termocentrala, cu minele de carbune, urmeaza Rovinari si Turceni! Energia ramasa este plimbata de la un trader la altul si scumpita artificial. Traderii sunt tot bogatii Europei!
    Ulterior o sa fim nevoiti sa cumparam si mai scump de la ei!
    In rest buna documentarea ta si a lui Nelu.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger