AcasăSOCIALRomânii, sărăntocii Europei. 36% din populație suferă de privațiuni materiale

Românii, sărăntocii Europei. 36% din populație suferă de privațiuni materiale

La 16 ani de la intrarea în UE, românii au ajuns în sapă de lemn

La 16 ani de la intrarea în UE, România a reușit ”performanța” de a se clasa pe primul loc în ceea ce privește gradul de sărăcie a populației. La nivel general, 34,4% dintre români și 36% dintre cei care au cel puțin un copil în întreținere se află în risc de sărăcie, potrivit Eurostat. În țările Uniunii Europene, 11% dintre persoanele care aveau un loc de muncă se aflau în risc de sărăcie sau excluziune socială.

36% dintre românii care au cel puțin un copil în întreținere trăiesc sub spectrul sărăciei, arată Eurostat. Și la nivelul populației generale, România ocupă primul loc în UE la capitolul privațiuni materiale, cu 34,4% dintre cetățeni, pe locurile următoare situându-se Bulgaria, cu 32,2%, și Grecia, cu 26,3 %.

La polul opus se situează Polonia, Slovenia și Cehia, care au cote sub 16,0 %, media UE fiind de 21,6 %. În 2022, riscul de sărăcie sau excluziune socială a fost mai mare în UE pentru femei, adulți tineri, persoanele cu un nivel scăzut de educație și, în special, pentru șomeri.  Statutul de șomer a fost una dintre principalele caracteristici socio-economice care au afectat riscul de sărăcie sau excluziune socială.

Astfel, în timp ce riscul de sărăcie sau excluziune socială în UE era de 11,1 % pentru persoanele angajate și de 19,1 % pentru pensionari, acesta era de aproape două treimi (65,2 %) pentru șomeri și de 42,9 % pentru alte persoane inactive, cu alte cuvinte, persoane care, dintr-un alt motiv decât pensionarea, nu lucrau sau erau șomeri. Mai mult de o cincime (22,4 %) dintre persoanele care trăiesc în gospodăriile cu copii aflați în întreținere în UE erau expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială, ușor mai mare decât ponderea respectivă în rândul gospodăriilor fără copii în întreținere (20,8 %). Cu toate acestea, aceste rate au variat considerabil între statele membre ale UE. Pentru persoanele care trăiesc în gospodării cu copii aflați în întreținere, rata a variat de la vârfuri de 36,0 % în România, 30,7 % în Bulgaria și 29,2 % în Spania până la 11,7 % în Danemarca, 11,3 % în Cehia și 8,9% în Slovenia.

Peste 95 de milioane de săraci

În 2022, în UE existau aproximativ 95,3 milioane de persoane expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială, ceea ce echivala cu 21,6 % din populația totală. Numărul de persoane expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială corespunde sumei persoanelor care sunt expuse riscului de sărăcie (așa cum este indicată de venitul lor disponibil), se confruntă cu privațiuni materiale și sociale severe (după cum se evaluează prin capacitatea lor de a-și permite un set de articole materiale sau activități sociale predefinite) și/sau locuiesc într-o gospodărie cu intensitate foarte scăzută a muncii.

Dintre cei 95,3 milioane de locuitori din UE care s-au confruntat cu riscul de sărăcie sau excluziune socială în 2022, aproximativ 5,6 milioane locuiau în gospodării care se confruntau simultan cu toate cele trei riscuri de sărăcie și excluziune socială. În ceea ce privește vârsta, cel mai mare risc de sărăcie sau excluziune socială din UE a fost înregistrat pentru adulții tineri cu vârsta cuprinsă între 18-24 de ani (26,5 %), în timp ce cel mai scăzut risc a fost înregistrat pentru adulții cu vârsta cuprinsă între 25-49 de ani (19,9 %). Riscul de sărăcie sau excluziune socială a fost de 20,2 % pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste și de 21,0 % în rândul populației cu vârsta cuprinsă între 50-64 de ani. Grupa de vârstă cea mai tânără, persoanele cu vârsta sub 18 ani, a avut, de asemenea, un risc relativ ridicat (24,7 %).

N-ai carte, n-ai parte

Pe lângă vârstă, nivelul educațional a avut un impact considerabil asupra riscului de sărăcie sau excluziune socială. La nivelul UE, mai mult de o treime (34,5 %) dintre toate persoanele cu vârsta de 18 ani și peste cu un nivel scăzut de studii erau expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială, comparativ cu 10,5 % dintre persoane. în aceeași grupă de vârstă cu un nivel terțiar (înalt) de studii. Procentul corespunzător pentru persoanele cu un nivel mediu de studii (nivelurile ISCED 3-4) a fost de 19,8 %.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
513 afisari

14 COMENTARII

  1. Da ma , sarantoci ! Ce ai cu noi ziaristule de ne faci asa ? Nu-ti respecti nici parintii, fratii, prietenii ?!?Ai auzit de bunsimt, de protectie a celor mai slabi ? Vai de caput tau, ghertoiule !

  2. Pentru copiii romani nu sint bani, doar copiii raketilor au nevoie de bani, ai nostri traiesc cu aer. Tradatori si slugi ordinare!

  3. Suntem sarantocii Europei,
    Din cauza celor ca tine,ziarici de rahat
    Care fac statistici aiurite
    Care scriu pe aici stiri de ca.c.at

    Ultimii la donare de sange
    Primii la consumul de paine
    Cei mai multi proprietari de case
    Cei mai multi hoti ,si cele mai multe jivine

    Cei mai multi ziarici vanduti ‘
    Cei mai multi ziarici prosti
    Cei mai multi analfabeti ziarici
    Ce ma prosti ziarici din televiziuni

    Nu vor scrie niciodata ca homalaii sunt cei mai putini
    Ca betivi sunt la fel de multi si la Amsterdam
    Ei vor improsca cu noroi si dejectii de caani
    Si vor minti mereu ca aceasta ‘madam’

  4. Hunta Militara de Guvernamint de la Wshington D.C. care este un Cartel Politico-Militar in razboi permanent in afara frontierelor sale cu Natiuni straine si in interiorul granitelor Americane cu Natiunea Americana, este autoarea Loviturii de Stat anti-Nationala si anti-Sociala din Romania din Decembrie 1989.
    Cartelul Politico-Militar de pe Potomac a instalat, sprijina si controleaza un Guvern Marioneta care a dus cu consecventza o politica de distrugere a economiei , culturii,invatzamintului si liberattilor civile din Romania. Guvernul Marioneta a subordonat legea Romanesca „legii internationale” subminind astfel in mod institutional Suveranitatea si Independenta Statului Roman.

  5. Faptul ca avem cei mai multi proprietari de case e rau tu Camelea ,e rau si faptul ca mancam paine .Trebue sa stam sub poduri pe cartoane si sa mancam gazele si furnicile care trec prin fata noastra.Daca nu suntem macar 70%pe invers ,daca nu detinem recordul la SIDA si destrabalare e rau tu Camelea Te-au sters pe creer cat ai bate din palme .Tu Camelea …cand vei scrie ca toate astea se intampla din cauza voastra ,deoarece sunteti corupti V-a corupt sistemul tu Camelea!,,Jusitea si coruptea” tu Camelea sunt mana in mana Cand vei scrie despre asa ceva La sfantul asteapta ,doar e mai usor sa arunci vina pe cetatean Esti la fel ca PNLeprele tale care spuneau ca ne-au adus pe regele Carol ca sa ne invete sa ne spalam.Si v-au invatat sa va spalati pe voi cand v-au aprins palatele voastre furate, la 1907 !

  6. ,,Preturile au crescut si asa vor ramane”
    Am avut grija cu virgil sa ii punem la post
    Si cu orbanul cel betiv , cozi de caine
    De asta copii au atatea ,,privatiuni”fara rost

    Mai deuna-zi un ziarici intreba
    Pe oameni daca preturile vor scadea vreodat’
    Nu l-ai auzit pe plavan ce a sus ,,fata mea”
    Ce ai in minte bucati de rahat?

  7. Pai cu atâtea puturoși în țară normal că n-au ce manaca sau învățat să ceară ajutor dar osul la treabă nu

  8. Puturosi!!!Sa mori tu ???Da Sica ce munceste cand nu fura ,dar plavanul ce face cand nu face trafic de copii la organe/

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger