AcasăSOCIALRomânii rămân fără meseriaşi! Şcoala profesională, o "specie" pe cale de dispariţie

Românii rămân fără meseriaşi! Şcoala profesională, o „specie” pe cale de dispariţie

Românii rămân fără meseriaşi! Şcoala profesională, o "specie" pe cale de dispariţie

Meseria se învaţă de pe băncile şcolilor. Problema este că tot mai puţini elevi îşi doresc să meargă către şcolile profesionale, pentru a deprinde încă de la 14-15 ani tainele unui domeniu anume.

În această zonă a învăţământului mai ajung doar copiii care nu reuşesc să intre la un liceu. În rest, nimeni nu-şi doreşte să nimească la o şcoală profesională.

Nu mai producem muncitori calificaţi

Sistemul educaţional este în colaps din acest punct de vedere. Deşi pe piaţa muncii sunt numeroase posturi libere pentru sudori, spre exemplu, la singurul liceu din Arad care pregăteşte personal pentru această meserie s-au ocupat doar jumătate dintre locurile puse la dispoziţie.

Anagajatorii nu au pe cine să angajeze la meseriile de bucătari, ospătari, barmani etc. Însă nu doar în HoReCa se întâlneşte o astfel de criză, ci în majoritatea segmentelor de activitate ce presupune deprinderea tainelor unei meserii.

„Cererea foarte mare este la mecanici auto, acolo unde avem o clasă şi jumătate, iar la celelalte trei specializări, CNC, adică operator la maşini cu comandă numerică, sudori şi tinichigiu-vopsitor auto, doar jumătate de clasă”, a spus directorul unei şcoli profesionale.

Elevii abandonează şcoală din cauza preţurilor

Se îngroașă rândurile elevilor care abandonează școala, atrag atenția cadrele didactice. Cele mai puternice semnale vin din liceele cu profil tehnologic, la care ajung cei mai mulți dintre elevii provenind din medii defavorizate.

Deși în vară elevilor li se făceau promisiuni privind decontarea, integral, a costurilor legate de navetă, după opt săptămâni de școală, unii elevi din zona rurală nu au primit nici măcar sumele calculate după metodologia în vigoare, care îi dezavantajează clar.

Soluții pentru transportul elevilor se caută și se propun de ani de zile, pentru că cifrele arată clar că fără susținerea familiilor din mediile defavorizate abandonul școlar va continua să crească.

Simpla asigurare a transportului – s-a dovedit în cazul altor licee – a fost în măsură chiar să aducă elevi care în mod normal ar fi ales alte unități școlare.

author avatar
Andrei Ștefan