AcasăSOCIALRomânii rămân fără meseriaşi! Şcoala profesională, o "specie" pe cale de dispariţie

Românii rămân fără meseriaşi! Şcoala profesională, o „specie” pe cale de dispariţie

Românii rămân fără meseriaşi! Şcoala profesională, o "specie" pe cale de dispariţie

Meseria se învaţă de pe băncile şcolilor. Problema este că tot mai puţini elevi îşi doresc să meargă către şcolile profesionale, pentru a deprinde încă de la 14-15 ani tainele unui domeniu anume.

În această zonă a învăţământului mai ajung doar copiii care nu reuşesc să intre la un liceu. În rest, nimeni nu-şi doreşte să nimească la o şcoală profesională.

Nu mai producem muncitori calificaţi

Sistemul educaţional este în colaps din acest punct de vedere. Deşi pe piaţa muncii sunt numeroase posturi libere pentru sudori, spre exemplu, la singurul liceu din Arad care pregăteşte personal pentru această meserie s-au ocupat doar jumătate dintre locurile puse la dispoziţie.

Anagajatorii nu au pe cine să angajeze la meseriile de bucătari, ospătari, barmani etc. Însă nu doar în HoReCa se întâlneşte o astfel de criză, ci în majoritatea segmentelor de activitate ce presupune deprinderea tainelor unei meserii.

„Cererea foarte mare este la mecanici auto, acolo unde avem o clasă şi jumătate, iar la celelalte trei specializări, CNC, adică operator la maşini cu comandă numerică, sudori şi tinichigiu-vopsitor auto, doar jumătate de clasă”, a spus directorul unei şcoli profesionale.

Elevii abandonează şcoală din cauza preţurilor

Se îngroașă rândurile elevilor care abandonează școala, atrag atenția cadrele didactice. Cele mai puternice semnale vin din liceele cu profil tehnologic, la care ajung cei mai mulți dintre elevii provenind din medii defavorizate.

Deși în vară elevilor li se făceau promisiuni privind decontarea, integral, a costurilor legate de navetă, după opt săptămâni de școală, unii elevi din zona rurală nu au primit nici măcar sumele calculate după metodologia în vigoare, care îi dezavantajează clar.

Soluții pentru transportul elevilor se caută și se propun de ani de zile, pentru că cifrele arată clar că fără susținerea familiilor din mediile defavorizate abandonul școlar va continua să crească.

Simpla asigurare a transportului – s-a dovedit în cazul altor licee – a fost în măsură chiar să aducă elevi care în mod normal ar fi ales alte unități școlare.

author avatar
Andrei Ștefan
426 afisari

7 COMENTARII

  1. Eu am scoala profesionala la liceul Energetic si am lucrat la Cet Sud, sectia Scularie. Toata ziua lustruiam sculele maistrilor care erau morti de beti la ora 13. Majoritatea urinau in mine de beti ce erau iar la w.c. mirosea ingrozitor. Imi era rusine sa privesc in ochi pe femeia de serviciu.

  2. ”Românii rămân fără meseriaşi!
    NU! Imi iau eu un pantalon cu talie joasa sa va arat bucile in bucatarie sau baie ca asa fac ”meseriasii”!

  3. In orasul unde locuiesc nu mai exista croitor si cizmar drept care arunc o gramada de incaltaminte cu defecte minore.In prostia noastra radeam de Ceausescu.Dumnezeu nu doarme.

  4. ODATA CU JAFUL DIN PRIVATIZARILE FACUTE LA COMANDA ,AU FOST PACALITI ,DISPONIBILIZATI MILIOANE DE ROMANI EDUCATI SCOLITI ,MESERIASI BUNI SI FOARTE BUNI IN MAJORITATEA MESERIILOR :MECANICI ,ELECTRICIENI ,AMECISTI ,COSTRUCTORI ,OPERATORI INDUSTRIA PETROCHIMICA, TEXTILISTI ,CROITORI,PIELARI ,MINIERI, SONDORI etc ,ACELE MILIOANE DE ROMANI LASATI FARA O BUCATA DE PAINE AU EMIGRAT ,AZI MUNCESC PENTRU ALTE TARI . ROMANIA A PIERDUT IMENS ODATA CU PLECAREAACELOR MILIOANE DE SPECIALISTI. DESTABILIZAREA TARII A CONTINUAT CU ASA ZISELE REFORME SCOLARE !,ABRAMBURICA ANDRONESCU A INCHIS SCOLILE PROFESIONALE, PUTINELE SCOLI PROFESIONALE RAMASE NU AU ATELIERE SCOALA ,NU AU DOTARI ,IAR MAISTRII CU CARE FACEAU PRACTICA AZI SUNT OALE SI ULCELE.
    TEMBELIZAREA ROMANILOR CONTINUA SI AZI . TARABELE SCOLARE PRIVATE VAND DIPLOME DE VALOAREA UNEI HARTII IGENICE.

  5. Sa-i multumiti si lui Bashescu pentru aceasta decizie, ca el a zis ca nu avem nevoie de scoli profesionale si de autostrazi. De aia sunt acum rarisimi instalatori, electricieni, constructori etc care sa fie priceputi, sa stie eea ce fac, de aia mai toti lucreaza dupa ureche, nu respecta etapele unei lucrari si dau rasol, iar cei care ne “bucuram” de rezultatele muncii lor suntem noi toti.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger