AcasăSOCIALRomânii primesc ajutor la plata facturilor la lumină şi la curent. ANRE...

Românii primesc ajutor la plata facturilor la lumină şi la curent. ANRE obligă, furnizorii se supun!

energie

Este oficial, ANRE a luat deja decizia. Furnizorii de energie electrică vor fi obligați să accepte plata eșalonată a facturilor pe care le-au emis cu întâziere, potrivit noilor reguli impuse de autorităţi.

Totodată, viitoarele facturi vor conține, obligatoriu, informații despre cum a evoluat consumul de energie al clientului în ultimul an.

Ratele, pe cel puţin 3 luni

Clienții vulnerabili pot beneficia de eșalonări ale facturilor, fără penalități, pe o perioadă de cel puțin trei luni. Noul Regulament introduce o serie de beneficii, cele mai importante fiind următoarele:

  • furnizorul are obligația să eşaloneze la plată sumele datorate de către client, în cazul emiterii facturii cu întârziere, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare
  • clientul vulnerabil are dreptul să beneficieze de eşalonarea la plată a facturii curente, fără penalități, la cerere, pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părţi
  • clientul final are dreptul să i se notifice în mod corespunzător orice intenţie de modificare a condiţiilor/clauzelor contractuale
  • clientul final are dreptul să fie informat cu privire la consumul real de energie electrică şi la costurile reale, suficient de frecvent, astfel încât să aibă posibilitatea să îşi regularizeze propriul consum de energie electrică
  • clientul final are dreptul să încheie contracte de energie electrică la preţuri dinamice, cu condiţia să aibă un sistem de contorizare inteligentă
  • furnizorul are obligația de a deține o pagină de internet prin care pune la dispoziţia clientului final prin acces parolat, gratuit, în timp real şi securizat informații esențiale la datele proprii privind valoarea facturilor emise și istoricul de consum aferent locului de consum propriu, transmiterea indexului autocitit, transmiterea și gestionarea solicitărilor/reclamațiilor, respectiv un ghid cu explicaţii privind elementele din conţinutul modelului de factură de energie electrică utilizat în relaţia cu clienţii.

Hidroelectrica nu mai facturase din aprilie

Deci, dacă emite o factură cu consumul a două luni atunci practic, la cererea clientului, va fi obligat să acorde o plată în două rate, a explicat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

De exemplu, furnizorul de stat Hidroelectrica nu a mai trimis facturi din aprilie adică din ultimele 10 luni, iar dacă un consumator primeşte 10 facturi restante, acesta va putea să le plătească în 10 rate.

author avatar
Andrei Ștefan
359 afisari

4 COMENTARII

  1. Ceva-i putred la Hidroelectrica! E de stat 80% iar directorul ia aproape 900 de mii salar! Față numai de acum cinci ani de ce au crescut prețul pe KWh? Au cheltuieli cu gravitația și formarea norilor e ploaie? Nu rîdeți, Hidroelectrica plătește ceva taxă la Apele Române. Desigur taxa e pusă pe facturile noastre.
    TOATE hidrocentralele au fost făcute pe vremea socialistă. Eentual s-au terminat unele începute înainte de 1989. TOATE sînt amortizate.
    PS Șefa Consiliul de Supraveghere este Ioana Andreea LAMBRU; căutați poze!

  2. Ce a reusit orban cu liberalizarea ,sa ne aduca milogi cica la stat dar astia au distrus economia,nimic produs pe aici nu mai e rentabil. Multumim din inima pnliestului care prin el insusi a distrus o tara!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger