AcasăSOCIALRomânii, obligați de UE să ia credite ipotecare pentru reabilitarea energetică a...

Românii, obligați de UE să ia credite ipotecare pentru reabilitarea energetică a locuințelor

Ursula von der Leyen ne vrea și mai săraci

Obiectivul UE al consumului redus de energie vine cu impunerea obligației pentru populație de a contracta credite ipotecare în vederea reabilitării locuințelor, dat fiind costurile exorbitante ale lucrărilor. Tot de la UE, prin Directivă, vin și sancțiunile pentru cetățenii care nu îndeplinesc standardele minime de performanță energetică. Gospodăriile vulnerabile, afectate de sărăcie, sunt singurele care pot primi sprijin financiar de la stat.

Comisia Europeană plusează pe zi ce trece în ce privește obligativitatea cetățenilor de a face cheltuieli uriașe pentru reducerea consumului de energie electrică și termică. Ultima Directivă în acest sens impune sancțiuni pentru cei care nu-și reabilitează termic și energetic locuințele și sugerează contractarea de credite ipotecare pentru efectuarea acestor lucrări.

Astfel, potrivit actului normativ al UE, pentru a sprijini mobilizarea acestor investiții, statele membre trebuie să promoveze utilizarea efectivă a unor instrumente de finanțare, cum ar fi împrumuturi pentru eficiență energetică și credite ipotecare pentru renovarea clădirilor, contracte de performanță energetică sau scheme financiare bazate pe principiul „plătești pe măsură ce economisești”.

Totodată, statele membre pot apela și la stimulente fiscale, de exemplu cote de impozitare reduse pentru lucrările și materialele de renovare, scheme de finanțare pe bază de impozitare, scheme de finanțare pe bază de facturi, fonduri de garantare, fonduri care vizează renovări în profunzime, fonduri care vizează renovări cu un prag minim semnificativ de economii de energie specifice și standarde pentru portofoliile de credite ipotecare. Țările UE vor putea, de asemenea, să promoveze și să simplifice utilizarea parteneriatelor public-privat. ”Fără a aduce atingere politicilor lor economice și sociale naționale și sistemelor lor de drept al proprietății, statele membre abordează chestiunea evacuării gospodăriilor vulnerabile cauzate de majorări disproporționate ale chiriilor în urma renovării energetice a clădirilor lor rezidențiale sau a unităților lor locative. Stimulente financiare vizează cu titlu prioritar gospodăriile vulnerabile, persoanele afectate de sărăcia energetică sau care trăiesc în locuințe sociale”, se arată în Directivă.

Două viteze: încet și pe loc

Decarbonizarea necesară a parcului imobiliar al Uniunii Europene necesită renovarea energetică la scară largă: aproape 75 % din parcul imobiliar respectiv este ineficient în raport cu standardele actuale în materie de clădiri, iar 85 până la 95 % din clădirile care există în prezent vor continua să existe în 2050.

Cu toate acestea, rata anuală ponderată a renovărilor energetice este în mod constant scăzută, de aproximativ 1 %. În ritmul actual, decarbonizarea sectorului construcțiilor ar necesita secole, se precizează în Directivă. Activarea și sprijinirea renovării clădirilor, inclusiv trecerea la sisteme de încălzire fără emisii, este, prin urmare, un obiectiv-cheie al UE.

Potrivit documentului, sprijinirea renovărilor la nivel de cartiere, inclusiv prin renovări industriale sau în serie, aduce beneficii prin faptul că stimulează volumul și profunzimea renovărilor clădirilor și va conduce la o decarbonizare mai rapidă și mai ieftină a parcului imobiliar. Soluțiile industriale pentru lucrările de construcții și de renovare a clădirilor includ elemente prefabricate versatile care îndeplinesc diferite funcții, cum ar fi izolarea și generarea de energie. ”Generarea de apă caldă menajeră este una dintre principalele surse de consum de energie pentru clădirile de înaltă performanță. În cele mai multe cazuri energia respectivă nu este recuperată. Colectarea căldurii din scurgerile de apă caldă menajeră aferente clădirilor ar putea fi o modalitate simplă și eficientă din punctul de vedere al costurilor de economisire a energiei”, se punctează în Directiva europeană.

Renovarea te scoate din sărăcie

Comisia Europeană, care a promovat Directiva, susține că locuințele aflate în clădiri ineficiente sunt adesea legate de sărăcia energetică și de problemele sociale, gospodăriile vulnerabile fiind deosebit de expuse la creșterea prețurilor la energie, deoarece cheltuiesc o proporție mai mare din bugetul lor pentru produse energetice.

”Prin reducerea facturilor excesive la energie, renovarea clădirilor poate scoate oamenii din sărăcie energetică și, de asemenea, o poate preveni. În același timp, renovarea clădirilor nu este gratuită și este esențial să se asigure că impactul social al costurilor aferente renovării clădirilor, în special asupra gospodăriilor vulnerabile, este ținut sub control. Strategia privind valul de renovări nu ar trebui să lase pe nimeni în urmă și ar trebui valorificat ca o oportunitate de a îmbunătăți situația gospodăriilor vulnerabile, fiind necesar să se asigure totodată o tranziție echitabilă către neutralitatea climatică”, consideră Comisia E Europeană. Pe de altă parte, statele membre trebuie să ia iau măsurile necesare pentru a asigura punerea în aplicare a standardelor minime de performanță energetică, inclusiv mecanisme adecvate de monitorizare și sancțiuni.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.