Cauta

Românii nu se tem de criză. Câți au reușit să pună bani deoparte

economii

Românii nu se tem de criză. Câți au reușit să pună bani deoparte

Pandemia i-a prins pe români fără bani puși deoparte, proporția acestora fiind cea mai ridicată din Europa, potrivit experților. Iar un studiu recent scoate la iveală cea mai urâtă realitate. Doar 4 români din 10 reușesc să pună bani deoparte în criza sanitară produsă de coronavirus.

Un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) și comandat de Asociația Română a Băncilor arată că un procent foarte mic de români sunt dispuși să pună banii la saltea, doar 9%.

Dacă ar dispune de o sumă mare de bani și ar dori să economisească, 28% dintre români i-ar investi în educația proprie sau a membrilor familiei. 23% dintre respondenți ar depune banii la bancă, 16% ar avea inițiative antreprenoriale și 10% ar cumpăra valută, restul fiind utilizați în diverse scopuri, potrivit studiului Digitalizarea sistemului bancar în percepția românilor.

A crescut nivelul economiilor

Înainte de pandemie, într-o lună obișnuită, două treimi dintre respondenți reușeau să economisească. Acum, patru din zece români reușesc să facă economii, adică un procent de 38% din respondenți.

Același studiu mai arată că ponderea persoanelor care economisesc a scăzut în ultimele 11 luni. Dar pandemia a determinat o accelerare a vitezei de creştere a depozitelor de economii până la 15%, în ritm anual, cu 3-4 puncte procentuale peste nivelul de dinainte de pandemie.

„Avansul mai rapid al economisirii în contextul pandemic arată că populaţia şi companiile au văzut sistemul bancar românesc ca pe o centură de siguranţă, fiind depozitarul banilor acestora, nu numai un amortizor de şoc al crizei de sănătate prin sprijinul acordat clienţilor care au întâmpinat probleme de lichiditate şi prin finanţările noi acordate”, mai arată cercetarea, potrivit Hotnews.

Sondajul de opinie a fost realizat în luna decembrie 2020 pe un eșantion de 1.479 respondenți adulți, dintre care 1.158 sunt utilizatori de servicii bancare, eroarea maximă tolerată fiind de +/- 2,8%.

Ultimele stiri

  • Încă vicepremier? Dragoș Anastasiu a recunoscut că a plătit ani de zile „taxă de protecție” la ANAF
  • Seceta lovește crunt! Două râuri din Arad au secat complet. Primar: „Este totul uscat/ Fermierii foloseau apa la creșterea animalelor, iar acum…”
  • VIDEO. Cumplit! Șapte copii au murit, după ce o școală s-a prăbușit, în India. Bilanțul răniților
  • A semnat! Nicuşor Dan, undă verde pentru primul pachet de măsuri fiscale. Ce spune despre pachetul 2/„Nu sunt chestiuni care să fie dramatice”
  • „Casa Iubirii” sau rușinea televizată care ne face de râs în fiecare seară
  • Bianca-Maria Oană, elevă la Colegiul „Sfântul Sava” și cel mai tânăr paramedic SMURD din România: „Să fii medic înseamnă să lupți pentru viață în fiecare zi” – povestea tinerei selectate în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Vremea se schimbă simțitor, după valul de caniculă: Urmează o săptămână cu ploi și temperaturi mai scăzute/Prognoza ANM pentru luna august
  • Val de reacții internaționale după ce Macron a anunțat că Franța va recunoaște statul palestinian. Ce spun SUA și Israel
  • Doi români care se întorceau din Grecia, reținuți în Bulgaria pentru tentativă de mituire a unor polițiști de frontieră
  • Caricatura Zilei
  • Exit mobile version