Cauta

Românii, monitorizați. Guvernul vrea să știe cine se vaccinează și cine nu

Big Brother la vaccinări

Guvernul a decis să schimbe metodologia de raportare în Registrul Electronic Național de Vaccinări, astfel încât orice vaccin, indiferent unde și de către cine a fost făcut, să fie monitorizat și centralizat. Furnizorii de astfel de servicii care nu se vor conforma vor fi sancționați cu amenzi drastice.

Registrul unic de vaccinări a fost implementat în 2011 și prevedea înregistrarea în sistem a vaccinărilor făcute copiilor și adolescenților de medicii din maternități, cabinetele medicale individuale și cabinetele medicale școlare. Acum însă Executivul a decis să schimbe radical metodologia, scopul fiind o monitorizare totală a vaccinărilor. Motivația schimbării legislative este optimizarea raportărilor și introducerea de sancțiuni pentru cei care nu introduc în registrul on-line fiecare persoană vaccinată și fiecare vaccin administrat. O explicație mai pertinentă ar fi îngrijorarea autorităților față de numărul celor care refuză vaccinarea și presupunerea că aceștia s-ar fi vaccinat în unități private sau în unități medicale cu rețea sanitară proprie. O altă explicație ar fi un prim pas în monitorizarea tuturor vaccinărilor făcute în România, astfel încât să se treacă și la urmărirea vaccinărilor persoanelor adulte.

Potrivit proiectului de hotărâre de guvern privind aprobarea metodologiei de raportare și a circuitului informațional în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), publicat pe site-ul Ministerului Sănătății, furnizorii de servicii medicale, care prestează servicii de vaccinare, indiferent de forma de organizare a asistenței medicale în cadrul sistemului public și indiferent de casa de asigurări sociale de sănătate cu care au încheiat contract de furnizare de servicii medicale, aflați în subordinea Ministerului Sănătății sau a altor ministere și instituții cu rețea sanitară proprie, au obligația de a se înregistra în RENV și de a înregistra serviciile de vaccinare prestate. Aceleași obligațiile au și furnizorii de servicii medicale, care prestează servicii de vaccinare, indiferent de forma de organizare a asistenței medicale în cadrul sistemului privat.

Imunizarea anti-Covid, introdusă în registrul național

Absolut toți furnizorii de servicii de vaccinare vor fi obligați să asigure vaccinarea copiilor și să introducă în RENV datele privind antigenele efectuate în cadrul Programului Național de Vaccinare, dar și cele opționale sau administrate în situații epidemiologice speciale, se prevede în proiectul de act normativ. Totodată, medicii care efectuează servicii de imunizare au obligația de a înregistra datele referitoare la reacţiile adverse post-vaccinale indezirabile, precum și a cauzelor neefectuării vaccinărilor. Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor, reacțiile adverse comune și minore sunt cauzate de reacțiile imunologice la antigenele sau la excipienții din vaccin. Acestea pot fi durere, edem și roșeață la locul injectării, febra și disconfort.

Reacțiile rare, severe și grave sunt cauzate de reacțiile organismului la un component specific din vaccin. Reacțiile adverse severe pot fi convulsii, trombocitopenie, episoade de hipotonie-hiporeactivitate, plâns prelungit. Reacțiile adverse grave însă produc decesul sau sunt amenințătoare de viață, necesită spitalizarea pacientului sau prelungirea spitalizării, produc dizabilități persistente sau semnificative, produc anomalii congenitale sau malformații, arată Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor.

Amenzi de până la 30.000 de lei

Neînregistrarea în Registrul Electronic Național de Vaccinări a furnizorilor de servicii medicale care prestează servicii de vaccinare și neînregistrarea datelor privind vaccinările efectuate constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele juridice, se precizează în proiectul de hotărâre de guvern. ”Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute de prezenta hotărâre se realizează ca urmare a activităţilor de control în domeniul sănătăţii publice conform prevederilor legale în vigoare, de către  personalul de specialitate împuternicit de către conducerea Ministerului Sănătăţii, autoritate centrală în domeniul sănătăţii publice”, se mai precizează în proiectul de act normativ.

Ultimele stiri

  • Inexplicabil: Bărbatul care l-a rănit pe premierul slovac Robert Fico spune că nu a vrut să-l ucidă
  • Nicolae Ceaușescu a fugit zilele trecute din cimitirul de la Moscova
  • Alege ce citești
  • Războiul clanurilor/Interlopii dau mare tun în „5”!
  • Legea achizițiilor publice, impusă de Bruxelles, dedicație pentru multinaționale
  • Basel III Endgame. Cotitul drum al reformelor bancare
  • Revoltă în UE împotriva Ucrainei. Agricultorii, deciși s-o schimbe pe Ursula
  • Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a premiat excelența olimpicilor preșcolari
  • Italia poate trimite 6 echipe în Champions League
  • Cartonaș roz! Cum sună noua regulă în fotbal
  • Exit mobile version