AcasăSOCIALRomânii, lăsaţi în bătaia gerului. Va fi JALE, dacă vine o iarnă...

Românii, lăsaţi în bătaia gerului. Va fi JALE, dacă vine o iarnă grea! Pericol de la Gazprom

energieCRIZA ENERGETICĂ. Facturile la energie îngroapă spitalele din Germania. Zeci de clinici în pragul falimentului

Românii au emoţii înainte de venirea iernii. De ce? Pentru că ţara noastră nu are niciun plan de rezervă din punctul de vedere al alimentării cu gaze (1 noiembrie – 31 martie), iar autorităţile române nu au încă un plan pentru situaţii de urgenţă.

Guvernul nu a încheiat un contract de import gaze din altă ţară în afară de Rusia şi nu se ştie ce vom face la iarnă fără livrările de la Gazprom.

Se analizează scenarii

Autorităţile încă vorbesc că analizează diverse scenarii.

“Analizăm scenarii care ne vor ajuta să facem faţă provocărilor care ar putea apărea în cursul acestei ierni. Sunt diverse scenarii. Când acest plan va fi definitivat, el va fi aprobat prin hotărâre de Guvern.

Cu siguranţă va cuprinde date despre consumatorii care vor fi întreruptibili”, a afirmat Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Guvernul ajută românii diferit

Lipsa unei strategii pe energie și criza prețurilor a generat o situație specială: măsurile guvernului ajută în mod diferit românii care se încălzesc cu gaz, lemn sau consumă energia electrică. Mai mult, nu se face deosebirea între persoanele vulnerabile și cele cu venituri mult peste medie.

În schema pentru energia electrică statul a introdus însă un plafon de consum: 255 kwh pe lună. Până în luna septembrie, pragul era de 300 kwh, dar guvernul a decis prin Ordonanță de Urgență să îl reducă.

„Statul nu a avut o viziune în sectorul energetic, nu a avut un plan concret de acțiune pentru a preîntâmpina efectele negative ale crizei economice, despre care știam că va veni”, a spus analistul economic Adrian Negrescu.

author avatar
Andrei Ștefan