AcasăSOCIALRomânii, lăsaţi fără farmacii? Proiectul de lege, un croşeu de dreapta în...

Românii, lăsaţi fără farmacii? Proiectul de lege, un croşeu de dreapta în „obrazul” Big Pharma

medicamente

Un proiect de lege controversat a fost depus de social-democraţi în Parlament, la Senat. Dacă va fi adoptat, farmaciile vor şi mai rare şi mai greu de găsit.

Noua lege ar poziţiona aceste unităţi la o distanţă de cel puțin 500 de metri una de alta. Regula ar urma să se aplice atât în orașe, cât și la sate.

De ce vor mai puţine farmacii?

Proiectul de lege are reprezenta, practic, un croşeu de dreapta în „obrazul” Big Pharma. De ce? Pentru că, evident, ar scădea vânzările de medicamente, la nivel naţional.

Scopul ar fi reducerea numărului de farmacii în zonele cu populații reduse, pentru a preveni monopolul pe piață și, conform inițiatorilor, pentru a proteja interesele consumatorilor.

Conform proiectului, farmaciile nu vor mai putea opera doar pe baza avizului Ministerului Sănătății, așa cum este norma în prezent, ci va fi necesar și un aviz din partea Colegiului Farmaciștilor din România. Propunerea legislativă aparține social-democraților și a fost recent înregistrată în Parlament, la Senat.

România are peste 8.000 de farmacii

Cifrele ne indică faptul că România are peste 8.000 de farmacii, în 2023. Orașele găzduiesc majoritatea farmaciilor, depășind cifra de 5.400, în timp ce în zonele rurale sunt înregistrate aproximativ 2.700 de unități farmaceutice.

Cu toate acestea, numărul lor înregistrează o ușoară scădere în comparație cu anul precedent, cu aproximativ 50 de unități mai puține.

Pentru ca legea să fie modificată este nevoie de adoptarea ei de cele două camere ale parlamentului și de promulgarea acesteia de către președintele României.

author avatar
Andrei Ștefan
1.274 afisari

7 COMENTARII

  1. Io nu inteleg de unde atatea profituri de isi permit sa plateasca angajati, spatii generoase, utilitati si fara sa vezi cozi la farmacii?
    Sau functioneaza „pe minus” si nu platesc taxe?
    Verifica ANAF pe astea?
    Carmangeriile romanesti, de piata desi au cozi la carne, d-abia fac fata cheltuielilor.

    • E simplu boss: iei un flacon de pastile direct de la producator cu 1 leu, vorbesti cu colegii tai care au farmacii sa nu cumva sa scada pretul sub 10 lei flaconul, iar tu vinzi acel flacon cu 10 lei. Din cand in cand mai faci o „reducere” si dai flaconul doar cu 9 lei.
      La carmangerie e mai greu, trebuie sa scapi urgent de marfa ca se strica, iti vine Politia Locala, Politia nationala de la Economic, iti vine control de la Primarie, ANAF, Pompieri, DSVSA-ul, etc., si cand vin astia toti sunt in foame. Tu trebuie sa alergi sa cauti marfa mai ieftina, s-o transporti, s-o prelucrezi, avize sanitare, toate astea costa. Pe cand la farmacie iei o pastila si nu te mai doare capul.

      • Nu este constituțional. Pe ce criterii vor rămâne unele farmacii și vor dispărea altele. Vor să elimine concurența, caracteristică a capitalismului pentru care au murit atâția la Revoluție!Mâine poimâine vor dispărea și nu știu câte supermarketuri, că sunt prea multe. Ăsta e doar un pas spre centralizare și etatizare. Câtă contradicție în acest proiect de lege: farmaciile să fie amplasate la 500 m una de cealaltă, dar în același timp să se țină cont de nr de locuitori. Păi,ori la 500 m, ori în funcție de nr de locuitori. Intr-o localitate cu puțini locuitori, poate fi spațiu suficient pt amplasarea a 5 farmacii. Deci,nu ținem cont de cei 500 m distanță, sau ținem cont de nr de locuitori. În București de ex, pot fi pe un perimetru de 200 mp, 1000 și chiar mai mult de locuitori,care locuiesc în bloc. E normal să fie o singură farmacie?

  2. Aoleo.Daca e asa ar trebui sa ii calce si Consiliul Concurentei.In Legea Concurentei zice cam asa:
    „Sunt interzise orice înţelegeri între întreprinderi, decizii ale asociaţiilor de întreprinderi şi practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect împiedicarea, restrângerea ori denaturarea concurenţei pe piaţa românească sau pe o parte a acesteia, în special cele care:
    a) stabilesc, direct sau indirect, preţuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiţii de tranzacţionare.”

  3. Si ACUM exista norme legale care stabilesc o distanta MINIMA de 300(treisute) de metri intre farmacii. Plimbati-va prin cartierul dvs. si verificati daca sunt 300 de metri intre farmacii…

  4. Atentie ! În toate medicamentele alopate este sânge de om!
    Îngrijiti-va sānātatea cu plante aromatice : salvie, mentā, busuioc, lamâita, tātāneasa, sunatoare, pin silvestru ( arbore ), etc.etc…!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger