Un proiect de lege controversat a fost depus de social-democraţi în Parlament, la Senat. Dacă va fi adoptat, farmaciile vor şi mai rare şi mai greu de găsit.
Noua lege ar poziţiona aceste unităţi la o distanţă de cel puțin 500 de metri una de alta. Regula ar urma să se aplice atât în orașe, cât și la sate.
De ce vor mai puţine farmacii?
Proiectul de lege are reprezenta, practic, un croşeu de dreapta în „obrazul” Big Pharma. De ce? Pentru că, evident, ar scădea vânzările de medicamente, la nivel naţional.
Scopul ar fi reducerea numărului de farmacii în zonele cu populații reduse, pentru a preveni monopolul pe piață și, conform inițiatorilor, pentru a proteja interesele consumatorilor.
Conform proiectului, farmaciile nu vor mai putea opera doar pe baza avizului Ministerului Sănătății, așa cum este norma în prezent, ci va fi necesar și un aviz din partea Colegiului Farmaciștilor din România. Propunerea legislativă aparține social-democraților și a fost recent înregistrată în Parlament, la Senat.
România are peste 8.000 de farmacii
Cifrele ne indică faptul că România are peste 8.000 de farmacii, în 2023. Orașele găzduiesc majoritatea farmaciilor, depășind cifra de 5.400, în timp ce în zonele rurale sunt înregistrate aproximativ 2.700 de unități farmaceutice.
Cu toate acestea, numărul lor înregistrează o ușoară scădere în comparație cu anul precedent, cu aproximativ 50 de unități mai puține.
Pentru ca legea să fie modificată este nevoie de adoptarea ei de cele două camere ale parlamentului și de promulgarea acesteia de către președintele României.