AcasăSOCIALRomânii, jefuiți fără scrupule. Băncile nu blochează tranzacțiile greșite

Românii, jefuiți fără scrupule. Băncile nu blochează tranzacțiile greșite

Tranzacțiile on-line, un pericol pentru populație

Accelerarea digitalizării vine cu riscuri uriașe pentru populație. Cei care nu sunt familiarizați cu plățile on-line, dar și cei obișnuiți cu așa ceva pot rămâne fără bani dacă au tastat o cifră greșită. Chiar dacă încerci imediat să anulezi tranzacția, băncile spun că nu pot face acest lucru. Singura posibilitate este să te rogi de cel care a primit în mod eronat banii să ți-i returneze! Poliția ridică din umeri și spune că ”ai greșit, plătești”, deși Codul penal pedepsește însușirea pe nedrept a unui bun.

O situație tot mai des întâlnită în sectorul plăților on-line ar trebui să determine autoritățile să emită noi reglementări în acest sens. Mai ales în contextul accelerării digitalizării, care va crea probleme grave și complexe. Dacă ai tastat o cifră greșită a contului când trimiți bani sau efectuezi o plată on-line și suma ajunge în alt cont, poți să-ți iei adio de la bani. Cel mai recent caz este al unei tinere, care, din greșeală, a introdus un alt cont când a încercat să-i trimită o sumă de bani mamei ei. Tranzacția s-a desfășurat prin Banca Transilvania, iar numele mamei sale a fost trecut ca beneficiar. La nici 10 minute, tânăra a realizat eroarea și a sunat la bancă să anuleze tranzacția, însă i s-a spus că acest lucru nu este posibil. Ulterior, din răspunsul oficial al băncii, a rezultat că banii nu mai pot fi recuperați.

”Înțelegem că suma este importantă pentru dumneavoastră, dar, astfel cum am menționat în corespondența anterioară, banii nu pot fi recuperați pe cale bancară. Am încercat să vă ajutăm, dar fără succes. Potrivit Legii 209/2019, un ordin de plată este considerat ca fiind correct efectuat dacă este executat în conformitate cu IBAN-ul indicat de plătitor. Referitor la solicitarea dvs de anulare a ordinului de plată, menționăm că nu rezidă obligația băncii de a da curs unei solicitări pentru considerentul că a fost formulată și transmisă băncii”, i-a răspuns Banca Transilvania. Totodată, potrivit Băncii Transilvania, nu se poate revoca cu succes un ordin de plată dacă instrucțiunea de plată a fost deja transmisă către banca beneficiarului în cazul operațiunilor de plată interbancare și nu se poate obține acordul beneficiarului plății.

Poliția dă din umeri

În articolul 243 din Codul penal, referitor la însuşirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor, se prevede că fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al său se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi însuşirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparţine altuia, ajuns din eroare sau în mod fortuit în posesia făptuitorului, sau nepredarea acestuia în termen de 10 zile din momentul în care a cunoscut că bunul nu îi aparţine. În acest caz, tânăra a reușit să ia legătura cu cel care primise, în mod greșit, suma de bani în cont. Răspunsul acestuia a fost halucinant: jumătate din bani îi cheltuise și cu cealaltă jumătate își făcuse deja planuri. Pentru că, așa cum s-au plâns foarte mulți români care au trecut prin așa ceva, singura șansă ar fi ca cel care a primit din greșeală banii tăi să fie de acord să ți-i dea înapoi. Deși însușirea necuvenită a unui bun și refuzul returnării acestuia constituie infracțiune, Poliția (Rurală), la care tânăra a și apelat, susține că dosarul va fi clasat a doua zi, dat fiind că a fost greșeala ei. Sigur că demersurile nu se vor opri aici, dar în ce țară trăim?

Calea instanței

Conducerea Sindicatului Polițiștilor Europol ne spune că cel mai bine în astfel de cazuri este să acționezi în instanță persoana care și-a însușit suma de bani, pentru că îți vei recupera nu numai banii pierduți, dar și cheltuielile de judecată. Mai mult, în România, cei care au fost dați în judecată au primit și pedeapsa cu închisoarea, pe lângă obligația de a returna banii. Ce o să ne facem însă atunci când marea majoritate a plăților se vor mai putea face doar on-line? La câte erori vor exista, sistemul judiciar va intra, probabil, în colaps.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.479 afisari

15 COMENTARII

  1. Pai astia cand opereaza cu conturi nu sunt proteajati cibetnetic ca daca nu au sist de siguranta sa tinem banii la ciorap si ei sa vanda castraveti!!

  2. Ce evidenta de ra h at are BT daca numele primitorului nu coincide cu numarul contului?
    Atunci de ce mai cer aceste date, on line, daca tot nu conteaza pentru banca?
    La o asemenea tranzactie cu alt nume ca beneficar al contului ar trebui ca tranzactia sa nu poata fi facuta.
    De vina e in primul rand cei ce au in admninistrare astfel de tranzactii on line.

      • Fă proasto iar îți ridici poalele in cap,Mars în mă-ta de imbecila la cratiță ,nu mai posta jagardea ordinară ce ești, ai luat literele din alfabet la rând

        • tu iei puli la rând !
          marș ți gane în piz da mă-tii !
          „Fă proasto” o strigau pe mă-ta pe centura.
          o mue și o ciungă ….

  3. digitalizarea este o forma de a fi jefuiti cat mai bine si de a munci tu ca altii sa nu mai aiba angajati

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger