AcasăSOCIALRomânii îşi iau CREDITE cu ochii închişi. Dobânzile, la un nivel maxim,...

Românii îşi iau CREDITE cu ochii închişi. Dobânzile, la un nivel maxim, dar şi împrumuturile la fel

Românii îşi iau CREDITE cu ochii închişi. Dobânzile, la un nivel maxim, dar şi împrumuturile la fel

Specialiştii estimează că românii vor plăti rate din ce în ce mai mari în următoarea perioadă. În special, cei care au credite în lei bazate pe indicele ROBOR. Analiștii estimează că ROBOR la 3 luni va ajunge la 10% până la sfârșitul anului.

BNR a crescut dobânda de politică monetară de la 4.75% la 5.5% în încercarea de a opri inflația care crește într-un ritm accelerat. Asta se va reflecta, în final, tot în rate.

Românii se împrumută într-o „veselie”

Românii continuă să acceseze credite bancare, în ciuda crizei economice preconizate de analiști și în ciuda dobânzilor care continuă să crească.

Potrivit datelor Băncii Naționale a României, până în iunie 2022, au fost accesate 170.865 de credite. Comparativ, în 2019 au fost luate puțin peste 143.000 de credite, în 2020 149.877, iar în 2021, 164.372.

Oamenii sunt interesați atât de credite imobiliare, cât și de cele de nevoi personale. În ultimele luni, dobânzile s-au mărit considerabil, în special cele dependente de ROBOR.

Refinanțarea, o variantă viabilă?

Refinanțările sunt o variantă pentru cei care au nevoie de bani, dar și pentru cei care vor să treacă de la dobândă variabilă la dobândă fixă.

România se clasează pe locul 9-10 la egalitate cu Islanda (4,75%), înaintea noastră aflându-se Polonia (6,5%), Cehia (7%) şi Ungaria (7,75%). Cu excepţia Islandei, acesta este şi top 5 al ţărilor din Uniunea Europeană cu cele mai mari rate.

author avatar
Andrei Ștefan