AcasăSOCIALRomânii, despăgubiți pentru penele de curent. Câți bani vor primi

Românii, despăgubiți pentru penele de curent. Câți bani vor primi

pana de curentRomânii, despăgubiți pentru penele de curent. Câți bani vor primi

Consumatorii afectaţi de pene de curent neplanificate vor primi compensaţii financiare. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei impune operatorilor de distribuție să acorde compensații între 5 și 300 de lei tuturor utilizatorilor afectați, în funcție de numărul penelor de curent.

Operatorii de distribuţie a energiei electrice sunt obligaţi să acorde compensaţii tuturor utilizatorilor afectați de pene de curent neplanificate, fie și de scurtă durată, dacă acestea depășesc o anumită frecvență stabilită de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie.

Decizia luată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a fost publicată în Monitorul Oficial. În plus, furnizorii de energie electrică vor fi sancționați și pentru relația pe care o au cu clienții, cu amenzi între 10.000 și 200.000 de lei.

Pentru fiecare astfel de depăşire operatorii de distribuţie vor acorda compensaţii tuturor utilizatorilor afectaţi, astfel:

  • înaltă tensiune: 300 lei peste 10 întreruperi pe an;
  • medie tensiune: 10 lei peste 10 întreruperi pe săptămână;
  • joasă tensiune: 5 lei peste 10 întreruperi pe săptămână.

De asemenea, utilizatorii își pot monta, pe cheltuială proprie, analizoare de calitate care pot fi folosite în relaţiile contractuale dintre aceştia şi operatorii de distribuţie.

Cât trebuie să fie tensiunea de alimentare

Pe de altă parte, a fost aprobată reducerea, începând cu data de 1 ianuarie 2022, a abaterii pozitive permise a tensiunii de alimentare la joasă tensiune de la +10% la +5% din valoarea tensiunii nominale, monitorizată săptămânal. Această modificare asigură corelarea cu valoarea tensiunii maxime admisibile pentru echipamentele electrice şi electronice care se alimentează la joasă tensiune, deţinute de utilizatorii reţelei.

Pentru nerespectarea indicatorilor de performanță privind calitatea curbei de tensiune, operatorul de distribuție are obligația de a acorda utilizatorilor următoarele compensații:

  • pentru persoane juridice: 270 RON la 110kV, respectiv 130 RON la JT și MT pentru fiecare perioadă de monitorizare;
  • pentru persoane fizice: 270 RON la 110kV, respectiv 70 RON la JT și MT pentru fiecare perioadă de monitorizare.
author avatar
Andreea Vlad