AcasăSOCIALRomânii, cei mai expuși sărăciei din Uniunea Europeană. 2 din 10 trăiesc...

Românii, cei mai expuși sărăciei din Uniunea Europeană. 2 din 10 trăiesc la limita strictului necesar

pensionariNou anunţ despre vârsta de pensionare. Marius Budăi: „Pun carul înaintea boilor”

Românii sunt cei mai săraci dintre europeni. Statistica arată că douăzeci de procente din populație se chinuie să trăiască de pe o zi pe alta.

20% din populația României trăiește la limita strictului necesar. Mai bine de trei sferturi din câștiguri se duc pe alimente și facturi.

Sărăcia absolută în România va crește cu 15% din cauza scumpirilor

În decurs de un an costul vieții a crescut cu 15%, potrivit datelor oficiale. Cu același procent va crește și numărul românilor care se luptă cu sărăcia absolută, din cauza scumpirilor puternice.

Veniturile celor mai săraci români sunt de șase ori mai mici în comparație cu media Uniunii Europene. De exemplu, un portughez aflat în această categorie câștigă lunar 450 de euro, adică echivalentul a peste 2.200 de lei. Chiar și vecinii bulgari stau mai bine ca noi în acest top. Câștigă cu 20 de euro mai mult.

În România, în schimb, mulți români abia încasează lunar 1.000 lei, ceea ce face și mai dificil traiul. Din acest motiv, ei sunt nevoiți să solicite ajutoare sociale.

În țările Uniunii Europene, structura coșului de consum conține mai mult parte de servicii, care s-au scumpit mai puțin decât inflația. În România, în coș intră mai mult produsele alimentare și ceea ce înseamnă utilități și energie, care s-au scumpit mult mai mult decât inflația raportată, potrivit economiștilor.

author avatar
Andreea Vlad