AcasăSOCIALRomânii care se aleg cu pensii mai mari cu 1.500 lei, după...

Românii care se aleg cu pensii mai mari cu 1.500 lei, după recalcularea de la 1 septembrie 2024

Recalcularea pensiilor de la 1 septembrie 2024 le va aduce unor români „lefuri” mai mari cchiar şi cu 1.500 lei.

Aceşti oameni se vor bucura de o creștere consistentă a pensiei odată cu noua lege.

Beneficiază românii care au muncit pe salarii mici

Pensionarii care vor beneficia de aceste creșteri sunt cei care au muncit pe salarii mici și care primesc, în momentul de față, pensii cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei.

În plus, cei care au un stagiu contributiv mai mare, cum ar fi 36 de ani, spre exemplu, se vor bucura de creșteri uriașe la pensie.

Recalcularea se face pe baza unui sistem de puncte care iau în considerare punctele de contributivitate, punctele de stabilitate și punctele perioadelor asimilate și necontributive.

Sunt și exemple mai clare de pensionari care vor avea pensiile mărite conform noii legi. Un român cu o pensie de 2.300 de lei va avea 3.900 de lei după recalculare, iar un altul cu o pensie de 2.311 lei net poate să primească 4.039 lei net.

Concediile luate în calcul la pensie

Legea Pensiilor 2024 aduce modificări esențiale în ceea ce privește calculul vechimii și stabilirea cuantumului pensiilor, oferind anumite beneficii semnificative în special pentru femei.

Apar noi prevederi la stabilirea pensiei, adică vor fi luate în considerare ca perioade contributive la pensie.

Concediile care vor fi luate în calcul ca și perioadă contributivă la pensie sunt cele de creștere a copilului, indiferent dacă vorbim despre concediul maternal, ori cel paternal.

author avatar
Andrei Ștefan