AcasăSOCIALRomânii care primesc 3.000 lei primă de Paşte în 2024. Vine şi...

Românii care primesc 3.000 lei primă de Paşte în 2024. Vine şi o majorare de salariu de 1.200 lei

pensiiNoi ajutoare sociale pentru pensionari și cei nevoiași. Cine sunt beneficiarii și ce primesc

Data la care sărbătorim Paștele diferă de la an la an. Învierea Domnului este prăznuită de ortodocși în lua mai în 2024. Anul acesta sărbătoarea Paștelui pică pe 5 mai, potrivit Calendarului Ortodox.

Calendarul creștin-ortodox este ghidat de o datare variabilă a Paștelui, sărbătoarea centrală a credinței creștine. În 2024, Paștele Ortodox va fi sărbătorit pe data de 5 mai.

Majorare de salariu de 1.200 lei

Noul Contract Colectiv de Muncă al minerilor și energeticienilor va intra în vigoare în cel mai scurt timp, după ce liderii de sindicat și administrația Complexului Energetic Oltenia au ajuns la un numitor comun în ședința de miercuri.

Chiar dacă sindicaliștii au solicitat o creștere a veniturilor în valoare de 1450 de lei, acest lucru nu s-a întâmplat, minerii și energeticienii trebuind să se mulțumească doar cu 1200 de lei brut, ceea ce nu este puţin.

Cadoul in numerar de 3.000 lei

Înaintea Paștelui din 2024, anumite companii au anunțat că vor oferi prime semnificative angajaților lor. Astfel, în Săptămâna Mare, unii angajați primesc 3.000 de lei pe card, împreună cu o majorare salarială de 1.200 de lei. În plus, aceștia beneficiază de tichete de masă și de un spor „de armonizare” în valoare de 200 de lei.

În urma negocierilor dintre părți, au fost stabilite următoarele:

  • Indexarea salariilor în sumă fixă cu 1200 lei brut per salariat;
  • Alocarea a 200 de lei brut per salariat pentru fondul de armonizare/promovare;
  • Introducerea sporurilor/adaosurilor în salarii;
  • Acordarea de tichete de masă în valoare de 35 de lei pe zi, per normă lunară, per salariat;
  • O primă specială pentru anul 2024, cu ocazia sărbătorilor pascale, în valoare de 3000 de lei brut per salariat;
  • Asigurarea transportului maxim 60 km pe sens pe traseele stabilite prin contractele comerciale;
  • Acordarea de salarii compensatorii în cazul concedierilor colective, cu un maxim de 24 de salarii brute înscrise în CIM, și cu un minim de 1 salariu brut înscris în CIM, în funcție de numărul de ani până la îndeplinirea condițiilor de pensionare;
  • Acordarea de salarii compensatorii în cazul concedierilor individuale, în intervalul de la 1 la 8 salarii brute înscrise în CIM

Cum se calculează data Paștelui

Calcularea datei la care creştinii sărbătoresc Paştele ţine două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocţiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină.

Aceasta din urmă face ca data Paştelui să varieze în fiecare an. Dar în plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici şi ortodocşi.

Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi).

author avatar
Andrei Ștefan
629 afisari

2 COMENTARII

  1. la astia da , ca muncesc , NU la trantori , judecatori , procurori , doctori spagari !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger