AcasăSOCIALRomânii care pot ieși la pensie mai devreme cu doi ani, fără...

Românii care pot ieși la pensie mai devreme cu doi ani, fără să fie penalizați

pensie

Mai mulți români s-ar putea pensiona cu doi ani mai devreme, fără penalizări. Legea inițiată de doi deputați PNL a trecut de votul Senatului și a fost depusă în Parlament. Pentru calificare, însă, ei trebuie să se îndeplinească anumite condiții.

Este vorba despre locuitori din şapte judeţe ale ţării. Senatul a adoptat recent proiectele prin care şi locuitorii din Arad, Piteşti sau Giurgiu să poată beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani.

Reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat

Condiţia necesară este ca să poată ieşi mai repede la pensie este ca acei oameni să fi trăit mai bine de 30 de ani în unul dintre oraşele de pe listă.

Dacă au locuit acolo trei decenii, românii pot ieşi la pensie mai devreme cu doi ani şi fără să fie penalizaţi.

Proiectul legislativ se aplică locuitorilor din Vladimirescu, Arad, Horea, Cicir, Mandruloc, toate din judeţul Arad. În plus, după cum stabilește un amendament introdus la Senat, în listă va fi inclus și municipiul Pitești din județul Argeș, conform Antena 3.

Un alt proiect adoptat Senat prevede introducerea în lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat a altor opt localități, respectiv: Băiuț, Cavnic, Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului şi Copalnic Mănăştur din judeţul Maramureş.

Românii din șapte județe se vor putea pensiona anticipat, fără să fie penalizați

Un alt treilea proiect ce prevede reducerea vârstei de pensionare cu doi ani stabilește introducerea în listă a localităților Bistra și Sălciua din județul Alba, Comănești, județul Bacău și Giurgiu, municipiul de reședință al județului cu același nume.

Lista localităților poluate în care românii pot ieşi la pensie mai devreme cu doi ani a fost extinsă de mai multe ori, anul trecut.

Recent, s-a propus ca localitatea care urmează să fie adăugată pe lista românilor ce se pot pensia mai repede cu doi ani să fie Codlea din județul Brașov.

Astfel, articolul 65 din Legea 263/2010 introduce posibilitatea ca vârsta de pensionare să fie redusă cu doi ani fără penalizare pentru persoane care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare.

author avatar
Andreea Vlad