AcasăSOCIALRomânii care au voie să cumuleze pensia cu salariul şi alte venituri....

Românii care au voie să cumuleze pensia cu salariul şi alte venituri. Vezi dacă eşti pe listă!

pensie

Pensionarii sistemului public de pensii indiferent de categoria de pensie de care beneficiază, pot cumula, în anumite condiții, pensia cu anumite venituri.

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a făcut o serie de precizări privind situațiile în care se poate cumula pensia cu anumite venituri, prezentând și situațiile în care acest lucru este interzis.

Când se poate cumula pensia cu alte venituri și când este interzis

Românii care beneficiază de pensie pentru limită de vârstă pot cumula pensia cu venituri obținute din activități dependente și activități independente, indiferent de cuantumul acestora.

Persoanele care beneficiază de pensie anticipată pot cumula pensia cu venituri obținute din activităţi independente, cu excepţia unor cazuri:

  • veniturilor obținute în baza unui contract individual de muncă;
  • veniturilor obținute în baza unui raport de serviciu (funcționar public);
  • veniturilor obținute de persoane care desfășoară activități în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului.

Ce se întâmplă cu pensionarii pe caz de invaliditate

Un statul aparte îl au persoanele care beneficiază de pensie de invaliditate gradul I sau gradul II, precum şi persoanele care beneficiază de pensie de urmaş încadrate în gradul I sau II de invaliditate.

Pot cumula pensia cu venituri obținute din activităţi din activități independente astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, precum și din activităţi dependente (fără a se depăşi jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă) obținute:

  • în baza unui contract individual de muncă;
  • în baza unui raport de serviciu (funcționar public);
  • de persoane care desfășoară activități în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului.
author avatar
Andrei Ștefan
2.429 afisari

5 COMENTARII

  1. Problema mare este cu aia care ies la pensie de la stat la o varsta mai mica iar apoi se angajeaza pe acelasi post de unde au iesit la pensie.

Comments are closed.