AcasăSOCIALRomânii care au grijă de rude bolnave vor primi bani de la...

Românii care au grijă de rude bolnave vor primi bani de la stat. Ce sume au promis guvernanții

ingrijireRomânii care au grijă de rude bolnave vor primi bani de la stat. Ce sume au promis guvernanții

Statul oferă bani pentru românii care au în grijă rude bolnave, printr-un nou proiect de lege adoptat de Guvern.

Noul proiect de lege cu privire la acest lucru care a fost adoptat recent de Guvern a primit un raport de adoptare la Camera Deputaților. Pentru intrarea în posesie a remunerației, românii nu au nevoie de o calificare anume, ci doar să aibă în grijă o persoană apropiată care nu se poate îngriji de una singură și are nevoie de asistență.

Nu au nevoie de nicio calificare

Din punct de vedere legislativ, persoanele care se ocupă de cei bolnavi se numesc îngrijitori informali, deoarece nu au o calificare în domeniul acesta.

În proiectul care a intrat în procesul de legiferare, se arată că îngrijitorii informali „vor avea posibilitatea de a lucra cu normă parțială și să primească o indemnizație egală cu jumătate din salariul de bază brut al unui îngrijitor la domiciliu”.

Proiectul de lege va modifica Legea 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstncie. În prezent legea prevede că soțul și rudele care au în îngrijire o persoană vârstnică dependentă pot beneficia de program redus de lucru, de jumătate de normă, cu suportarea drepturilor salariale pentru cealaltă jumătate de normă din bugetul local, corespunzător salariului brut lunar al îngrijitorului la domiciliu, conform Legii-cadru nr 153/2000 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Salariul de bază brut al îngrijitorului la domiciliu pentru gradația 0, pentru 2022, este de 2.535 de lei. Indemnizația brută acordată îngrijitorilor informali care muncesc și au grijă de o persoană vârstnică în același timp ar fi de 1.268 de lei.

Proiectul de lege stabilește ca autorităților locale să le revină obligația de a stabili în bugetele locale sumele necesare pentru plata îngrijitorilor informali, în baza anchetelor sociale efectuate. Indemnizația va fi acordată în procent de 30% de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

author avatar
Andreea Vlad
4.143 afisari

6 COMENTARII

  1. Buna seara eu îngrijesc de sora mea nevăzătoare si tot odată este operata de tumoara pe creier iar mama are varsta de80 ani și e neputincioasa bolnava cu stend la inima t,ensiune si nu sm stiut vreodata ca beneficiez de vreo indemnizatie de la stat nu am.mai lu nicaieri din cauza acestora

  2. Eu o am pe mama mea cu handicap grav și nu beneficiez de nimic decât de o pensie de 500 roni

  3. Eu am pe taicamio cu piciorul amputat și ia tăiat bani de însoțitor primește o indemnizație de 395 lei pe lună

  4. Bataie de joc din partea politicienilor…….,daca ar putea sa isi mai dea vreo pensie speciala sau sporuri pe la salariile lor o fac automat ,furand chiar si”papucii maici Domnului.
    Niste escroci……..,farisei…..,nu sant cuvinte.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger