Uniunea Europeană intenționează să renunțe treptat la centralele de apartament pe bază de gaze. Motivul? Aproximativ jumătate din întreaga energie consumată în UE este destinată încălzirii și răcirii, iar peste 70% provine încă din surse de combustibili fosili, cu preponderență gaze naturale.
În sectorul rezidențial, circa 80% din consumul de energie este alocat încălzirii spațiilor și a apei.
Termenul-limită: anul 2040
Inclusiv cei care au în momentul de față astfel de centrale vor fi obligați să renunțe la ele până cel târziu în 2040. Noua directivă reformată privind eficiența energetică (UE) 2023/1791 tocmai a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
De acum înainte trebuie să instalați pompe de căldură, dacă doriți să obțineți certificate energetice pentru casele dvs. Noua directivă privind eficiența energetică care tocmai a fost publicată miercuri, 20 septembrie, va intra în vigoare peste exact 20 de zile.
Pompe de căldură, în locul centralelor
Uniunea Europeană are ca obiectiv accelerarea instalării pompelor de căldură ca alternativă la centralele termice, având în vedere că acestea contribuie la eficiență și permit utilizarea mai extinsă a energiei regenerabile, inclusiv a celei solare.
„Cheia acestei directive este să existe o ambiție sporită față de Directiva existentă și chiar față de propunerea Comisiei Europene înainte de aprobarea finală.
Noua directivă reprezintă noi oportunități de electrificare. Pe lângă pompa de căldură, vehiculul electric este promovat ca măsură de eficiență energetică, întrucât deciziile politice care implică arderea directă a combustibililor fosili nu vor fi permise din 2024”, subliniază surse din sectorul energiei electrice.
Noua directivă privind eficiența energetică vizează și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 și atingerea neutralității climatice până în 2050.