AcasăSOCIALRomânii care au centrale termice pe gaz în apartamente, obligaţi să renunţe...

Românii care au centrale termice pe gaz în apartamente, obligaţi să renunţe la ele! Care este termenul-limită?

centrala_verificare

Uniunea Europeană intenționează să renunțe treptat la centralele de apartament pe bază de gaze. Motivul? Aproximativ jumătate din întreaga energie consumată în UE este destinată încălzirii și răcirii, iar peste 70% provine încă din surse de combustibili fosili, cu preponderență gaze naturale.

În sectorul rezidențial, circa 80% din consumul de energie este alocat încălzirii spațiilor și a apei.

Termenul-limită: anul 2040

Inclusiv cei care au în momentul de față astfel de centrale vor fi obligați să renunțe la ele până cel târziu în 2040. Noua directivă reformată privind eficiența energetică (UE) 2023/1791 tocmai a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

De acum înainte trebuie să instalați pompe de căldură, dacă doriți să obțineți certificate energetice pentru casele dvs. Noua directivă privind eficiența energetică care tocmai a fost publicată miercuri, 20 septembrie, va intra în vigoare peste exact 20 de zile.

Pompe de căldură, în locul centralelor

Uniunea Europeană are ca obiectiv accelerarea instalării pompelor de căldură ca alternativă la centralele termice, având în vedere că acestea contribuie la eficiență și permit utilizarea mai extinsă a energiei regenerabile, inclusiv a celei solare.

„Cheia acestei directive este să existe o ambiție sporită față de Directiva existentă și chiar față de propunerea Comisiei Europene înainte de aprobarea finală.

Noua directivă reprezintă noi oportunități de electrificare. Pe lângă pompa de căldură, vehiculul electric este promovat ca măsură de eficiență energetică, întrucât deciziile politice care implică arderea directă a combustibililor fosili nu vor fi permise din 2024”, subliniază surse din sectorul energiei electrice.

Noua directivă privind eficiența energetică vizează și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 și atingerea neutralității climatice până în 2050.

author avatar
Andrei Ștefan
176.048 afisari

104 COMENTARII

  1. Altă înfricare. Partea rea este că majoritatea pun botul și vor sări, ca fraierii, pe pompe de căldură mai ales că vor veni cu cadouri; subvenții de la buget, adică din banii mei și-ai tăi luați cu forța prin taxe, impozite etc. Zic ca fraierii deoarece cînd îți scoți investiția, dacă ți-o scoți, trebuie să cumperi alta. Tare mi-e frică că prețul și durata de funcționare sînt astfel gândite.
    Mulți mi-au spus-o demult dar tot n-am crezut. Acuma încep a crede că pentru majoritatea amenilor nu este scăpare; sînt prea prostiți să-i mai poți trezi.

    • UE in maxim 5 ani va dispărea, de fapt nici n – a existat, decât ca o ideologie de profit rapace!!!

      • NU CRED CA ESTE VIITORUL INCALZIRII ATÂTA TIMP CAT GUVERNUL FACTUREAZA CURENTUL ELECTRIC LA PREȚ DE MARE CONSUMATOR, ADICA 1.3 LEI/KW PENTRU CEI CE DEPASESC CONSUMUL DE 300 KW. EU PLATESC LA FEL CA SI COMBINATUL SIDERURGIC DE LA GALATI ?
        CUM NE INCURAJEAZA SA FOLOSIM POMPE DE CALDURA SAU CENTRALE ELECTRICE ?

    • Aveți dreptate, totul se reduce la comerț… adică vinde cine trebuie,cu cât trebuie.
      Ar mai fi poate o problemă: cineva scrisese cu poate două luni in urmă că în Oradea funcționează de ceva vreme acest sistem de încălzire dar s-ar fi înregistrat un număr crescut de îmbolnăviri de cancer datorat apei care ar fi contaminată radioactiv.A auzit cineva ceva detalii despre această problemă? Mulțumesc!

      • Se știe că apele geotermale au o doză de radiații în ele !La Băile Felix doctorul recomandă să nu stai o dată mai mult de 1/2 de oră!Interesul este ca lumea să stea cât mai mult!

    • In Germania deja au probleme cu pompele de caldura, se strica intr-o veselie. Nu stiu aici in Belgia pentru ca doar de anul trecut au inceput masiv sa instaleze pompe de caldura in toate locuintele noi sau refacute. Urmeaza sa vedem peste un an doi de utilizare.

  2. zău mă Europo?! când descoperirăm si noi gaze in Marea Neagră nu avem voie sa ne încălzim cu ele… si ce facem cu gazul ? vi- dăm VOUĂ?? VOI aveți voie!!! rușineeeee!

    • Ioane dragă ăștia nu au rusine!!! Ai văzut că sa-i copleșească rușinea când ne-au furat de toate de ne-au rupt? Este adevărat cozile de topor sunt ale noastre!!!

    • Normal că nu vom avea voie să ne incalzincu ele căci șmecherii din vest au nevoie de gaze și atunci „fraierii” doar să vîndă la preț de nimic pentru vest iar de au nevoie îl pot cumpăra inapoi la preț TRIPLU HALAL EUROPĂ.

    • Gazele vor fi folosite doar in industrie nu și în consumul casnic.
      La câți bani au pompat in UKR, ne dădeau la toți cate o pompa de căldură dar ….
      Încălzirea se poate face nu numai cu pompe de căldură, sistem de panouri solare și încălzire/răcire cu inverter(aparatul de aer condiționat de tip inverter).

  3. „Termenul-limită: anul 2024
    Inclusiv cei care au în momentul de față astfel de centrale vor fi obligați să renunțe la ele până cel târziu în 2040.”
    Andrei Stefan, acest Don Chishote al presei romanesti, o paleste direct in moalele capului, cam cum face el de obicei. Nu mai scrie bre cand esti fumat.

  4. Cetateni Europeni ,vai de curu nostru si-au batut joc de noi si-si bat in continuare ,gaze nu ,lemne nu ,carbune nu . Noroc cu soarele cand vine vara. Avem EUROPARLAMENTARI platiti la greu sa doarma acolo – nici un cuvant an favoarea Romanilor saraciti si prostiti cu buna stiinta. Asemeni D-L Ion -Rusineeeeeee asta daca mai stiu ce inseamna acest cuvant.

  5. INAINTE SA MAI OBLIGE UE ROMANII SA STRIGA CUREAUA VA TREBUI SA FIE FACUTE PUBILCE DOCUMENTELE DE ADERARE ,SA SE LAMUREASCA TOT ROMANUL CE CLAUZE ASCUNSE PERMIT UE SA DICTEZE IN ROMANIA !.
    ODATA CU INTRAREA IN UE S-A ALES PRAFUL SI PULBEREA DE ECONOMIA ROMANIEI ,A VENIT VREMEA SA NE TREZIM ,CA DE DESTEPTAT NU AVEM CUM ,A FOST DISTRUS INVATAMANTUL ROMANESC. SUNTEM O TARA ESUATA SUB O PRESEDENTIE DE CARE LA TOTI NE ESTE SCARBA .

    • Daca pe Ceausescu l-au impuscat pentru ca le-a cerut romanilor sa stranga cureaua ,sa mai puna o patura daca le e frig !!, CE FACETI CU URSULA CARE VA IA CENTRALA TERMICA ,VA INCHIDE GAZUL SI VA TAXEAZA CO2 !!. Am scapat de dracu si am dat de TACSU !!.
      INTRAREA IN UE NE-A LASAT FARA INDUSTRIE ,MAI NOU NE VREA CONGELATI !,IAR DACA CUMVA NE E FOAME AVEM LA OFERTA :FAINA DE VIERMI ,INSECTE SI CEVA PAIE (FIBRE).

  6. Vreau sa-mi dea personal Ursula o pompa de caldura. Vreau s-o montam impreuna macar o noapte si o zi iar dupa sa savuram o tigara.

  7. Serios? Ne încălzim cu lemne? Sau cu ce? Centrale pe curent? Schimbam pătură că vor ei? Cum merge treabă, nu cred că va mai fi nevoie. La Deva, nu ai cu ce te încălzi. Termocentrală Mintia e pe butuci. Te incalzesci cu pătura.

    • Taiem arborii sa ne incalzim ?
      Mai mare dezastru ecologic decat gazele..Pentru ca, in lipsa dezvoltarii infrastructurii, totul va pocni, mai ales ca totuk, inclusiv, automobilele vor fi pe curent.
      Si va fi, cum este acum in Bucuresti.Se sparge o teava? Nu i nimic, stati fara caldura.
      Atunci vom sta si in intuneric, frig, imobilizarea mijloacelor de transport si…foame !

  8. În 2040, UE, va avea conformație politică și alte priorități. Deocamdată petrolul învârte planeta și o ține vie. Gândițivă numai la transportul aero și naval. Ce, se va trece la veliere și baloane. Niciodată. Trebuie să nu mai defrișăm și asta la nivel global. Simplu. Pădurea este cheia. Ea este soluția la stoparea poluării și încălzirii globale. Ia să vedem răspunsul omenirii.

  9. Cat de curând vom avea taxa pe aerul respirat corelată cu numărul de inspirații și expiratii pe care persoana îl va face în timpul vieții.. OARE ,Este AERUL LOR? ,ESTE PLANETA LOR? NOI TREBUIE SA LE MULTUMIM CA AU GRIJA DE NOI SI NE TAXEAZĂ SI NE AJUTA, NE INDRUMA. NE SPUN CATA APA SA BEM CATA SA NU BEM, CAT ZAHAR SA MANCAM , SA NU FUMAM . DAR NE PERMIT SA FACEM SEX XU MINORI SA FACEM SEX CU PERSOANE DE ACELAȘI SEX. . SA NE DROGAM ETC.
    UNIUNEA TREBUIE DESFIINȚATA.
    NU SUNTEM OI.

  10. Dacă-mi pune pompa de căldură gratis ok,dacă nu …cind zboară porcii…..am dat o groază de bani pe centrală, pe montat…..și vezi Doamne trebuie pompa de căldură, cine știe ce idei le mai vin.
    UE mai lasă-ne cu povesti nemuritoare….trebuie așa trebuie așa…..

  11. Nu va mai luati dupa asemenea aberatii. Atata timp cat nu exista infrastructura si buget pentru aceste pompe de caldura , nici nu se pune discutia sa se renunte la centralele termice indiferent de tipul de combustibil folosit. A cere , la 4 milioane de familii sa renunte la gaz , este ca si cum cineva , ti-ar cere sa te arunci in cap de la etajul 20 al unui bloc. Este bine sa fiti atenti la context si anume ca nu mai poti obtine certifocatul energetic pentru locuinta in care locuiesti, certificat care este necesar in momentul in care vrei sa iti vinzi proprietatea. Acum sincer , cati cei din 4 milioane de propietari isi vor vinde casele? Aviz scriitorilor de stiri de tip a – la comanda , deoarece ei subscriub pentru si in favoarea unor surse in scop comercial si bine determinat

  12. Se pare că ăștia ne cam iau de fraieri pe noi românii. Că dacă am tăcut când ne-au luat bogățiile pământului asta scump aparat cu mii de jertfe de-a lungul istoriei, au uitat că atunci când ajunge cuțitul la OS. Nu e prea bine sa fii in jurul mămăligii românești și se pare că mămăligă se cam umfla în ultimul timp de când cu UE îl asta. Eu zic sa mai stea pe fundul lor da lase popoarele in pace că se descurca ele foarte bine și singure fara atâtea indicații de la Înalta Poarta. O zi minunata dragi romani și nu uitați că : Sunteți romani.!!!! Anonimul român.

  13. Ale cui sunt pompele astea și noi trebuie să le cumpărăm? Asta vreau să știu! Și ce mai urmează?

  14. Cea mai buna soluție sa ieșim din UE nu nea adus nimic UE decât sa închidem fabrici minele de cărbune nea pusa economia pe butuci UE ne aduce la faliment scumpiri pe timpu lui Ceaușescu era mau bine na UE

    • Ne-a adus Covid, salarii minime,marfa expirată care nu se cumpara la ei si ne fură:Inteligență,forta de munca calificată,aur,argint,cupru,gaze,sare,libertatea de a gândi pentru noi.Vrem România noastră inapoi si o vom lua la alegeri cu AUR!

  15. Știu pe cineva care a montat la o casa pompa de căldură. După ce a primit factura la curent de peste 10 000 lei, nu mai face iarna la casa, pleacă la un apartament cu centrala pe gaze!!!
    Nimeni nu sufla o vorba de costul la curent după ce pui pompa de căldură!

  16. Stați liniștiți. România nu are infrastructura de rețele electrice pregătită pentru ce vrea Ursula. Și nici o țară din Europa nu o are. Dacă Rusia,China,India, nu fac asemenea eforturi hop s-a trezit Europa adică UE. care este o picătură într-un ocean.

  17. cum dracu afla ziaristi nostri toate stirile astea bomba inaintea si celor de la uniunea europeana sunt mai ceva ca baba vanga si nostradamus la un loc

  18. Nu mai bine ne obliga UE sa avem salarii de la 1500 euro in sus ? Si vedem pe urma cu pompele de caldura si altele.

  19. Lemnele nu-s o alternativa, ieri am cumparat, 1000 lei tona!
    Hotie in tara noastra bogata si vanduta jegurilor care ne dau bani electronici cu imprumut in acest scop.
    Nu i-a vz nimeni, nu stim de unde vin si unde pleaca.
    Trezitu-va loazelor!, lasati Acces direct!
    Iesiti la vot ca lor nu le convine sa iesiti.

  20. Și Ucraina mai vrea să intre în UE nu vede ce se întâmplă cu cei din UE fiecare țară trebuie să se conducă singura și după nevoi ca într-o familie.

  21. Avem tot ce ne trebuie in tara asta si ne lasam condusi de niste nenorociti care ne inrobesc in reguli ,taxe si impozite , marirea varstei de pensionare , propuneri de tipul asta care ne fac sa scoatem bani din buzunarul nostru in permanenta si totul pentru ce ??? Platim din banii nostri niste nenorociti needucati care au salarii de 30.000 euro si care ne fac sclavi moderni in favoarea lor si a famililor lor …..

  22. La centrală nu renunț niciodată dar la domnii guvernanți pe toți afară din parlament !

  23. Locuiesc intr-un oraș în care societatea de termoficare a dat faliment cu mulți ani în urma. Atunci, cei care locuiau la bloc au fost nevoiți sa monteze centrale pe gaz apelând la credite. Unde este respectul pt cetățeanul cu venituri mici , îl obligam sa facă alte împrumuturi pt pompe de căldură? Cred ca numai niște idioți au putut gandi ca cetățenii ii vor aplauda și vor da fuga la propunerile lor. Ca și în alte cazuri sunt protejați producătorii care pot trece de la producția de centrale la pompe. Uluitor!

  24. Noi cetățenii suntem singurii vinovați, deoarece am acceptat și acceptam absolut tot ce dictează UE. Ne-am trădat toți conducătorii de la Decebal. Noi cumpărăm toate gunoaiele lor în schimb produsele noastre se strică pe rafturile marilor hipermarketuri ale lor. Chiar daca unii sunt buni de gură în on-line macar fii patriot și achiziționează doar produsele noastre , celelalte să rămână pe rafturi, 1 luna ,2,3,4. Abia atunci veți vedea schimbări.

  25. Cred că au luat-o din loc,cu toții! Așa ne trebuie daca tăcem. Hai sa ieșim cu toții în stradă,fraților! Doar așa vom schimba viitorul!

  26. Două probleme ivite din această directivă europeană: – oare ce firmă (vest europeană) produce și exportă aceste pompe căldură, care-s acționarii companiei și legăturile cu anumitele oficialități din UE ( ex. Comisari europeni , sau din conducerea Comisiei europene)… , apropo de afacerile dnei. Ursula și soțul său- cercetător/director la institutul producător de vaccin impotriva Covid- AstraZeneca ; ( oare ce se mai aude cu faptele de corupție ale vicepreședintei Comisiei europene și tancurile de euro/$ filmate de presa occidentală…???). – (2). Oare nu tot dânșii (UE) au dat , acum aprox. 5- 6 ani , o directivă europeană de obligare înlocuirii C.T. cu tiraj natural/fortat normale , cu noi C.T. prin condensare (importate și acelea din Belgia, Italia, Germania, Olanda si Franta) …??? … și Guvernul României și ANRE s-au conformat !!?? …

  27. Mare tzeapa. Atunci de ce se incheie contracte de construirea unor magostrale noi interțări? Ce sa mai faca cu ele daca ne inchide dreptul de utilizare a gazelor?

  28. Stam și vorbim pe internet ce nu ne convine dar stau și ma întreb cati dintre voi ați face ceva sa ne fie mai bine, , rușine nu exista în Tara mama Romanica noastră, fiecare face ce vrea când vrea și nimănui nu-i pasa de sistemul în care trăim dacă au ce sa pună pa masa, dacă le bate Putin la usa și le zice ca întra peste vecini spun sa o facă în liniște inchid usa și se uita la televizor, pana la urma ce o sa se întâmple o sa taie țevile de gaz sau ce pot sa facă toți avem contracte cu firmele de distribuție, dacă nu cumpăra nimeni aceste pompe de căldură și găsim o metoda alternativa cum ar fi panouri solare sau alte surse de energie, nu o sa vândă UE nici o pompa de căldură in Romania, și asa tot ei o SUG atâta timp cât nu ne unim și nu cumpărăm alimente și alte produse necesare produse și ambalate în România o sa fim sclavi toată viata luați exemplu de la Merkel cum a scos Germania din sărăcie, toți au cumpărat nu mai produse germane și asa banii au stat în Germania dar noi mergem la Kaufland La Mall s a.m.d. ,

  29. Și cu ce ne vom încălzi iarna cu ce ne vom spala cu apa rece
    Ne întoarcem la epoca de piatra
    Trebuie sa facem placul celor din UE
    Ce tzara ar admite asa ceva decât România Iohannes Ciolacu Ponta Orban totzi care nu ke oasa de România lor de poporul roman care I am ales
    Vine votarea sa mai merge la votare meritați voi care aveți ce n atzi avut niciodată nimic și acum santetzi multi miliardari ??

  30. Am montata atat o pompa de caldura cat si panouri fotovoltaice la casa . Scump dar face iar daca ai contract cu hidroelectrica ca prosumator si mai bine dar asta este valabil pentru cei cu case. La bloc nu cred ca merge. Oricum trebuie sa fie o optiune personala si nu ceva impus din afara.

  31. OARE NU ESTE DEAJUNS CÂTĂ BĂTAIE NEAU DAT PÂNĂ ACUMA ? DE CE STĂM FRAȚILOR CU MÂINILE ÎN BUZUNARE ȘI AȘTEPTĂM SĂ NE REZOLVE DOMNUL CUTARE ȘI D-NA CUTARE PROBLEMELE VIEȚII NOASTRE .

  32. Oameni buni calmati-va .Termenul e până în 2040(o sa se mai schimbe multe pana atunci).Acum e fix pix-cam la fel cum e cu eliminarea masinilor diesel…

  33. O adunătură de homosexuali si lesbiene, pe banii oamenilor, la Bruxelles, au ajuns sa ne spuna ei, cum sa ne încalzim, cand sa mancam, ce sa mancam, etc. Suntem prosti de vomitam. Am ajuns sa platim gras o adunatura de golani si curve, sa faca legi împotriva noastra. Vai mama noastra.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger