AcasăSOCIALRomânii care se îmbogăţesc după recalcularea pensiei. Le cresc veniturile chiar şi...

Românii care se îmbogăţesc după recalcularea pensiei. Le cresc veniturile chiar şi cu 112%

De la 1 ianuarie 2024, a intrat în vigoare noua Lege a Pensiilor. Astfel, se implementează ajustări semnificative referitoare la vârsta de pensionare a femeilor.

De exemplu, conform unor calcule, un român care în prezent are o pensie de 1.125 de lei şi un stagiu de cotizare de 36 de ani, va primi după majorarea din septembrie 112%.

În septembrie, ajunge la 2.340 lei

Prof. Anton Hadăr, șeful sindicatului care se ocupă de învățământul universitar, a explicat cum se dublează, ba chiar mai mult decît atât, pensia unui român.

De la pensia de 1.125 de lei în prezent, pensionarul va primi în ianuarie, după indexarea cu 13,8%, suma de 1.281 de lei.

Apoi, după majorarea din septembrie, pensionarul român din exemplul de mai sus va avea o pensie de 2.340 de lei, ceea ce înseamnă o majorare de 112,14%. Astfel, în acest caz, vorbim de o dublare a pensiei.

După cei 36 de ani de cotizare, pensionarul are 21,62745 puncte realizate.

„În plus, el a mai primit 580 de lei puncte-bonus, pe lângă noua formulă de pensii. Probabil s-a pensionat într-un moment nefavorabil”, a explicat prof. Anton Hadăr.

Două milioane de pensionari nu iau nimic în plus

Aproape 2 milioane de pensionari nu vor lua niciun ban în plus după recalcularea pensiei, în septembrie. Iar acest lucru ține de vechimea în muncă

„Punctele de stabilitate se dau pentru ani mulți petrecuți în câmpul muncii. Cine a muncit între 15 și 25 de ani, primește zero puncte, pentru că așa prevede legea”, a explicat profesorul, la Antena 3.

Prin urmare, românii care au muncit între 15 și 25 de ani nu vor beneficia de majorarea pensiei în baza noii legi.

author avatar
Andrei Ștefan