AcasăSOCIALRomânii - blocaţi, practic, să se mai pensioneze anticipat! Cine pierde bani...

Românii – blocaţi, practic, să se mai pensioneze anticipat! Cine pierde bani „grei” din septembrie 2024

postas-pensie

Statul vrea să-i împingă pe români să nu se mai pensioneze anticipat. Cum? Prin penalizarea acestei opţiuni. Până acum, legea le permitea oamenilor să se pensioneze anticipat şi fără a pierde din bani.

Astfel, din toamnă, va fi legală doar pensionarea anticipată cu penalizări. Cu alte cuvinte, ieșirea la pensie fără penalizări a românilor mai este disponibilă numai până în august 2024, conform noii Legi a pensiilor publice.

Rămâne un singur tip de pensie anticipată

Pensia anticipată fără penalizare de cuantum o să dispară, iar pensia anticipată cu penalizare de cuantum o să fie singura rămasă. Prin urmare, ieșirea devreme la pensie fără penalizări mai este posibilă doar până la 31 august 2024.

La pensia fără penalizări este nevoie de o vechime în muncă mai mare decât pentru pensia cu penalizări. Totuși, cuantumul pensiei cu penalizări este mai mic.

Din septembrie 2024, însă, regulile pensionării anticipate vor fi ușor diferite, printre alte schimbări stabilite pentru pensiile publice.

Cele mai importante reguli la noua Lege a pensiilor 2024:

 • introducerea unei noi formule de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivităţii;
 • stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați;
 • stagiul minim este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani;
 • reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv în condiții de muncă speciale și deosebite, în condiții de handicap sau au depășit stagiul complet de cotizare;
 • stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime;
 • normalizarea condițiilor speciale și deosebite de muncă până în anul 2035;
 • acordarea unor beneficii pentru mame, care se pot pensiona mai devreme cu câte şase luni pentru fiecare copil pe care l-au născut şi crescut, până la vârsta de 16 ani, în limita unei reduceri maxime de trei ani şi şase luni;
 • luarea în calcul la stabilirea pensiei a sporurilor nepermanente pentru care s-au plătit contribuții.
author avatar
Andrei Ștefan
1.691 afisari

6 COMENTARII

  • COMPLET GRESIT! TREBUIE SA SE VERIFICE CINE S-A PENSIONAT MEDICAL. CA SUNT FOARTE MULTI POLITISTI, JANDARMI SI ALTE CADRE INFECTE DE LA MAI CARE S-A PENSIONAT MEDICAL CU PLICUL LA 40 DE ANI DUPA CE AU FACUT FACULTATI PARTICULARE, CA SA FIE INCADRATI LA „TELECTUALI” DESI MULTI DINTRE EI NU AR LUA NICI MACAR NOTA 5 LA O DICTARE DE CLASA A 3-A.
   SPECIMENELE AU PENSII DE PESTE 3000 LEI LUNAR IN MANA SI MAI SI MUNCESC PRIN ALTE PARTI. INTAI CU SLUJBASII MAI SI PE URMA VORBIM DESPRE VARSTA DE PENSIONARE.

  • Împrumuturi.
   Plus noi taxe, noi impozite și noi accize. După care mărirea acestora, firesc.

 1. Bine că au reușit toți/ toate schmechereli/e sa se pensioneze anticipat …că doar au fost de servicii la partide! Statul paralel….
  Romanii adevărați ,o parte din ei fff multi , au trimis bani din strainate undd au lucrat ca să poată avea de unde sa fure xej care acum. Stau acasă pe banii poporului!!!

  Daca ai ani lucrați în Germania, de ex , și te ai jntors in România nu.ti recunoaste nimeni macar anii sa te poți pensiona anticipat!!! Locuri de munca nu aj fost sa lucrezi in Romania și dacă ai muncit și cotizat legal în Germania….nu au nici jn drept!!!!! Nimeni nu se interesează de tjne , numai bani le trebuie.poti muri acasă că nu ai nici un drept daca este la limita sa mai ai nevoie de 2 ani recunoscuți ( din 10 munciți in Germania!!!!!).
  Nuumau hoții….și se mira de voturi

Comm