AcasăSOCIALRomânii au scos mai mulți bani din buzunar, în octombrie, pentru cartofi...

Românii au scos mai mulți bani din buzunar, în octombrie, pentru cartofi și chirii

În octombrie, românii au scos mai mulți bani din buzunar pentru cartofi și chirii

Statistica arată că, luna trecută, românii au scos mai mulți bani din portofele pentru a cumpăra cartofi, un element de bază în alimentația multor familii.

Cartofii și chiriile s-au scumpit cel mai mult în octombrie acest an, faţă de luna precedentă, arată datele oficiale făcute publice, miercuri, de Institutul Național de Statistică.

La nivel de produse alimentare, cartofii s-au scumpit în octombrie cu 4,63% faţă de luna septembrie a acestui an. Nu la fel stau lucrurile când vine vorba de citrice şi alte fructe meridionale, care, conform digi24.ro, s-au ieftinit cu 3,89% faţă de septembrie.

Veștile nu sunt tocmai bune nici pentru cei care locuiesc cu chirie. Cifrele INS arată faptul că în luna octombrie a anului în curs, chiria a crescut cu 0,49% faţă de septembrie, respectiv cu 2,32% față de luna decembrie a anului 2019.

”Preţurile de consum în luna octombrie 2020, comparativ cu luna octombrie 2019, au crescut cu 2,2%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 1,8%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2019 – octombrie 2020) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2018 – octombrie 2019), calculată pe baza IPC, este 2,9%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,7%”, se menționează în comunicatul transmis, miercuri, de către reprezentanții INS.

ipc10r20_1